Politika & Kriminal

Prekinuto suđenje za odavanje tajni iz Uskokovih istraga; poduzetnik tvrdi da su ga policajci nezakonito prisluškivali

Ova skupina trgovala je informacijama iz istraga protiv Bandića, Sanadera, Petrača, HEP-a...

FOTO: PIXSELL

Iako je danas na trenutak izgledalo da će sudski proces protiv skupine ljudi koji su još 2012. uhićeni zbog sumnje da su trgovali informacijama iz tajnih istraga, konačno započeti, zbog novog poteza obrane suđenje je ponovno prekinuto. Ponovno se sumnja da su u spisu nezakoniti dokazi.

Odvjetnik Željka Biloša, Fran Olujić, danas je na sudu tražio da se iz sudskog spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje tajno snimljeni razgovori njegovog klijenta. Tvrdi da su nezakoniti jer su nastali na osnovu sudskog naloga koji je također nezakonit. Dao je i obrazloženje za to.

Jesu li policajci doista lagali sudu?

Prema Olujićevim riječima policajci koji su tražili nalog za prisluškivanje Biloša i još nekoliko osoba, lažno su prezentirali sucu istrage kako postoji sumnja u Biloševu upletenost u malverzacije s vrijednim zemljištem u središtu Osijeka.

“Tvrdili su kako imaju dokaze o tome i pozivali se na jedan stari spis Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Mi smo sada zatražili uvid u taj spis i utvrdili kako na osnovu tih dokaza nikakav postupak protiv Željka Biloša nije pokrenut. Dapače, slučaj je arhiviran. To znači da su policajci zapravo obmanuli suca istrage ne bi li dobili nalog za prisluškivanje”, objasnio je Olujić dodajući kako je Biloš u međuvremenu podnio kaznenu prijavu protiv tih policajaca. Sada inzistira da se ti dokaze izdvoje iz sudskog spisa.

Kriminalna grupa pod Vladom Rajićem

Riječ je o kriminalnoj grupi koju je, prema optužnici predvodio Vlado Rajić, kum ubijenog Vinka Žuljevića Klice. Među optuženima se nalazi i Josip Petrović, konzultant MOL-a blizak bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Rajić je, tvrdi USKOK organizirao prodaju povjerljivih informacija iz istraga iznimno složenih kriminalnih slučajeva, među kojima su bili i postupci protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača, istraga u HEP-u, oko zagrebačkog GUP-a i Zagrebačkog Holdinga, autoceste Rijeka-Zagreb…

Plastične operacije kao mito za policajke

Uloga Josipa Petrovića razotkrivena je nakon što su snimljeni njegovi razgovori u kojima panično pokušava doći do informacija je li na meti istražitelja, te kada su potvrđeni njegovi tajni sastanci sa slavonskim moćnicima Stipom Barišićem Moljcem i Željkom Bilošem, koji su također sada optuženi.

Biloš se u to vrijeme borio s poreznim dugom zbog čega je kontaktirao i tadašnju šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, te Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra gospodarstva i Biljanu Borzan, SDP-ovu europarlamentarku.

Telegram je prvi pisao o detaljima ove optužnice. USKOK tvrdi da su kao mito policajci dobivali novac, građevinski materijal, obećanja promaknuća na poslu, zapošljavanje prijatelja, plastične operacije…

Svi optuženi i danas tvrde da nisu krivi, iako je nekoliko policijskih službenica ranije već priznalo svoju odgovornost u lancu trgovine povjerljivim informacijama iz istraga.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu