Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Napeti izbori u Njemačkoj; prema prvim rezultatima SPD blago prešao CDU

Na trećem mjestu su Zeleni

Olaf Scholz, Chancellor Candidate of the German Social Democrats (SPD), Speaks to Media After Casting his Ballot in the Federal Parliamentary Elections at a Polling Station on September 26, 2021 in Potsdam, Germany. Voters are going to the polls nationwide today in elections that herald the end of the 16-year chancellorship by Angela Merkel and the strong possibility of a new, SPD-LED coalition government.
Bundestag election, Olaf Scholz at the vote in Potsdam, Brandenburg, Germany - 26 Sep 2021,Image: 634433695, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

I nakon prvih rezultata na temelju prebrojanih glasova, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SDP) su izjednačene s blagim trendom u korist SPD-a, a obje stranke se smatraju pozvanima za sastavljanjem nove vlade.

“Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD”, rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz. On je izrazio zadovoljstvo što je SPD ostvario osjetno bolji rezultat od očekivanog i poboljšao svoje pozicije u usporedbi s prošlim izborima za 4,4 posto.

Prognoze javnih servisa

I kancelarski kandidat CDU/CSU-a Armin Laschet je usprkos uvjerljivom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima najavio sastavljanje vlade pod vodstvom demokršćana. “Ja ću poduzeti sve da se ostvari vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU”, rekao je Laschet i najavio kako teži koaliciji s liberalima i zelenima.

U rezultatima TV postaje ARD-a na temelju prvih prebrojanih glasova, Unija i SPD su gotovo izjednačeni: SPD ima 25,2 posto, a CDU/CSU 24,6 posto, što u kombinaciji s prognozama na temelju izlaznih anketa predstavlja trend u korist SPD-a. U prognozama javnog servisa ZDF SPD je s 25,6 posto u blagom vodstvu ispred Unije s 24,4 posto.

Prve izlazne ankete javnih servisa ARD/ZDF, govorile su kako su demokršćani iz Unije CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) osvojili isti broj glasova na njemačkim parlamentarnim izborima, dok su Zeleni prema istraživanju na trećem mjestu.

Zeleni rasturili u Berlinu

Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 postotna boda u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istoj razini, te će vjerojatno nakon 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarrasch. Posljednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica.

Puno manje nego 2016.

Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke te je prepolovila broj glasača na sedam posto. CDU je u Berlinu s 15 posto ostvario najgori rezultat u poslijeratnoj povijesti. U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament.

SPD, koji je i posljednjih pet godina vladao ovom sjevernom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milijuna birača, poboljšao je svoj rezultat za 6,4 posto te sada uživa podršku 37 posto birača.

Stranka Zeleni je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto. Druga po jačini stranka u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina. CDU s kojim je SPD posljednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 posto glasova što je pet postotnih bodova manje nego 2016.

Mnogi građani šalju poštom

Na općim izborima u Njemačkoj u nedjelju izlaznost do 14 sati je iznosila 36,5 posto što je 4,6 posto manje nego prije četiri godine ali Državno izborno povjerenstvo očekuje veću izlaznost zbog mnogo većeg broja građana koji su svoj glas poslali poštom.

„Broj građana koji su dali svoj glas u izbornim lokalima je prema očekivanjima niži nego prije četiri ali to je očekivano s obzirom na to da će glasovi onih koji su glasali dopisno ući tek u završni izvještaj o izlaznosti“, rekao je voditelj Državnog izbornog povjerenstva Georg Thiel.

Godine 2017. je izlaznost iznosila 76,2 posto od čega je 28,6 posto glasalo dopisno putem pošte. Ove godine se zbog pandemijskih mjera očekuje još veći udio takvih birača, preko 40 posto, pa se očekuje da će i ukupna izlaznost biti veće nego 2017.

Što su govorile predizborne ankete

Zadnja anketa u kojoj SPD – socijaldemokratska stranka koja je kao junior partner dio vladajuće koalicije – nije bio u prednosti pred CDU/CSU-om objavljena je prije gotovo mjesec dana. Od sredine kolovoza nekad praktički otpisani SPD (otpisan u smislu izborne pobjede) pretvorio se u favorita ovih izbora.

Razlike između koalicijskih partnera i glavnih izbornih suparnika su male, tek nekoliko postotnih bodova. Pritom se, približavanjem izbornog dana, prednost socijaldemokrata dijelom istopila: primjerice, u anketi jedne renomirane agencije prije mjesec dana bježali su CDU/CSU-u šest postotnih bodova, a ovoga tjedna u istoj anketi pali su na četiri boda razlike. Po zadnjoj anketi ZDF-a, razlika je, pak, samo dva boda.

Raspoloženje javnosti kao da ustvari pobija tezu o preferencijama njemačkih birača: ako ne vole promjene, kako je moguće da u anketama ipak vodi stranka čija bi pobjeda predstavljala upravo – promjenu?