Premijer zbilja nema sreće. Policija je iz čista mira upala u redakciju baš kad stiže međunarodna delegacija za slobodu medija

Gospodin Plenković, kao i obično, cijeli tjedan hoda okolo i izjavljuje da je sve super. I onda MUP izvede ovo s Đurđicom Klancir

ZADNJA IZMJENA: ožu 6, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

“Mislim da je teza da 2019. ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj čak pomalo smiješna, ne samo da je netočna, nego je smiješna”, izjavio je Andrej Plenković prije dva dana. Jučer smo se, iako ja naravno situacija daleko od humoristične, svi skupa mogli grohotom nasmijati – Plenkoviću.

Naime, u redakciji Net.hra pojavila su se dva uniformirana policajca, tražeći novinarku Đurđicu Klancir kako bi utvrdili njenu točnu adresu. Razlog se doznao samo malo kasnije. Plenkovićev stranački kolega, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić navodno kani protiv Klancir podići privatnu tužbu. Još malo kasnije, opet je bilo smiješno.

Nisu odgovorili je li ovo uobičajeno

Službeno priopćenje MUP-a, a ministar unutarnjih poslova je Plenkovićev vjerojatno najbliži suradnik Davor Božinović, kazivalo je kako, eto, “iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba s tim imenom i prezimenom. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet”.

Na pitanje o tome je li uobičajeno da policija po redakcijama legitimira novinare nisu odgovorili. Sve skupa zbiva se samo tri dana nakon velikog novinarskog prosvjeda, na kojeg je predsjednik Vlade odgovorio osobnim verbalnim nasrtajem na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, savršeno nesvjestan da je već to napad na slobodu medija u Hrvatskoj.

Tajming, rekli bismo, za Vladu nije mogao biti gori

Onu za koju je ustvrdio kako je neupitna, kako je teza o njenoj ugroženosti, eto, smiješna i kako oni koji se ne slažu s njim žive u “paralelnim modulima”. S tom tezom premijera se nije teško složiti. U njegovom modulu, sasvim sigurno, radnim mjestima ne ordiniraju uniformirani policajci tražeći osobne iskaznice zaposlenika kako bi ih lokalni HDZ-ov šerif mogao lakše tužiti.

Zanimljivo, baš danas u Zagreb dolazi delegacija međunarodnih udruga koje se bave slobodom medija. Reklo bi se da je Vlada sve napravila da im posjet bude sadržajan. I da će premijerov osmijeh ipak dobiti malo kiseliju noticu.

Jasmin Klarić
Telegram autor
602 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program