Premijer braniteljima koji u Knin stižu u majicama HOS-a: ‘Sve će riješiti nadležne službe’

'Očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja'

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020

Premijer Andrej Plenković danas je dao izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na sutrašnje obilježavanje 25. godišnjice Oluje. Plenković je, među ostalim, govorio o dogovoru da na obilježavanje dođe i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, predstavivši to kako svoju inicijativu, koju je nazvao logičnom.

„Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo”, kazao je Andrej Plenković, piše N1.

Službe će riješiti probleme u Kninu

Premijer je spomenuo i najave da će se na obilježavanju Oluje pojaviti branitelji u majicama na kojima je istaknut pozdrav Za dom spremni. “Ipak očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja ili majicama svojih postrojbi”, kazao je Plenković. Na pitanje novinara očekuje li probleme odgovorio je da će tamo biti službe koje trebaju osigurati potencijalne probleme.

Što se tiče odlaska ministra branitelja Tome Medveda u Grubore, gdje je nakon Oluje počinjen zločin nad mještanima srpske nacionalnosti, Plenković je kazao kako nije riječ o političkom dogovoru. „Tomo Medved kao ministar branitelja odlazi u Grubore ne odlazi kao quid pro quo ili neka trgovina. To je važna politička civilizacijska gesta u kojoj se poštuju sve žrtve. Svjesni smo žrtava koje su se dogodile i nakon Oluje”, rekao je Plenković.

Reakcije iz Srbije nisu važne

Premijer je dodao kako njegova Vlada namjerava raditi na postizanju ravnopravnosti svih građana, pritom istaknuvši kako je jedna pretpostavka za to dovođenje struje i vode na područja stradala u ratu, gdje takva infrastruktura još ne postoji. O planu da nakon komemoracije u Gruborima takve krajeve zajedno posjete Milošević i Medved mediji su izvijestili jučer.

Plenković se nije previše zadržavao na reakcijama iz Srbije, odakle stižu kritike na odluku Borisa Miloševića da sudjeluje u obilježavanju Oluje. “Ono što mi radimo je unutarnja stvar Hrvatske, između vlade i predstavnika manjine u Hrvatskoj”, kazao je premijer, dodavši da će postupci koje je najavio postati standard koji će prihvatiti i svi drugi. „Nama nije važno što netko o tome kaže, nego što to znači za hrvatsko društvo”, kazao je premijer na kraju.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2010 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program