Politika & Kriminal

Premijer i ministrica govore kako Ilčić svoje stavove o ženama iznosi kao šef Hrasta, a ne osoba u Vladi (jer to, kao, čini razliku)

Dok Ilčićevi istupi ne zabrinjavaju premijera i ministricu, oporba traži njegovu smjenu

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prošlotjedne izjave Ladislava Ilčića, savjetnika ministrice kulture i predsjednika HRAST-a, na tribini pod nazivom Istina o Istanbulskoj konvenciji, izazvale su niz reakcija.

Ilčić je nizom prijepornih teza pokušao studentima objasniti što je, prema njegovom mišljenju, problematično s Konvencijom i zašto bi je trebalo odbaciti. Njegove teze o menstruaciji, PMS-u i hormonima koje utječu na raspoloženje žene oporba je kritizirala, dok su se vladajući ogradili. I premijer Andrej Plenković, kao i Ilčićeva šefica, ministrica kulture, rekli su kako je Ilčić nastupio kao predsjednik HRAST-a, a ne dio Vlade.

1. Što je sve Ilčić rekao?

Ilčić je na predavanju koje je organizirao svećenik Damir Stojić, govorio o Istanbulskoj konvenciji i njenim, kako on tvrdi, problematičnim tezama. Jedna od zanimljivijih teza je ona u kojoj govori o menstruaciji, hormonima i PMS-u. Rekao je kako se Istanbulskom konvencijom uvode rodne teorije o promjeni spola što je, tvrdi, zapravo nemoguće.

Njegove riječi prenio je portal Forum.”Postoje biološke razlike. Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente. Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća”, objasnio je Ilčić.

2. A onda se dan poslije i opravdao

Nakon što su neki mediji prenijeli dijelove Ilčićeva predavanja, u četvrtak je poslao priopćenje u kojem pravda svoje stavove. Malo je i prozvao medije da ga samo žele učiniti neozbiljnim. U priopćenju je naglasio kako je znanstvena činjenica to da hormoni utječu na osjećaje i raspoloženja te kako pretraživanjem na PUBMED-u svatko može naći više od tisuću znanstvenih radova koji to povrđuju.

“Ta znanstvena činjenica nikako ne vrijeđa žene već pokazuje pogrešnost rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim aspektima spolnosti”, napisao je Ilčić.

3. Premijer tome nije dao neku važnost

Novinari su premijera Plenkovića u petak u Davosu upitali za Ilčićeve izjave o ženama i PMS-u, obzirom da se radi o čovjeku koji je dio njegove Vlade. Premijer je kazao da nije čuo taj govor.

“Uz masu obaveza koje imam tu, vidio sam tu informaciju usput. Mislim da sve što je govorio, govorio je u svojstvu predsjednika HRAST-a, a ne posebnog savjetnika u Ministarstvu kulture”, rekao je premijer kratko.

4. A ni Iličićeva šefica Obuljen Koržinek

Ilčić je od prošlog studenoga savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pa je javnost zanimalo kako ona gleda na njegov polemični istup.

“Gospodin Ilčić je nastupao kao predsjednik stranke Hrast. On se u Ministarstvu bavi drugim pitanjima. Bavi se pitanjima suradnje sa sindikatima, statusom umjetnika”, rekla je Obuljen Koržinek u petak navečer. Novinare je uputila da sva pitanja u vezi toga postave Ilčiću kao predsjedniku Hrasta.

5. Ali zato ga je oporba otvoreno napala

Oporba u svojim kritikama nije štedjela Ilčića zbog istupa o ženama. SDP-ov Arsen Bauk u petak je sa saborske govornice poručio kako je očekivao da će ministrica Obuljen Koržinek ili premijer smijeniti Ilčića. Mostovka Ines Strenja Linić nije bila ništa blaža prema Ilčićevoj izjavi. Rekla je kako u javnosti odavno nije bilo tako seksističke izjave jednog političara.

“Ovo je duboko sramotno i pokazuje da kolega Ilčić ima problema sa svojom seksualnošću. On ima problem i s rodnom ravnopravnošću. On nije za to da žena bude ravnopravna”, smatra Mostovka koja se složila da Ilčić ne može ostati savjetnik ministrice.

Nastavite čitati