Premijer i predsjednica dosta su promptno reagirali na zabranu Thomsponova koncerta u Sloveniji; misle da to nije dobro

Predsjednica smatra da je glazba tu da spaja ljude, a zabrana kontraproduktivna

ZADNJA IZMJENA: svi. 18, 2017
Foto: PIXSELL

Nakon što su mariborske gradske vlasti, na preporuku policije, zabranile održavanje koncerta pjevača Marka Perkovića Thompsona, reagirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Smatra da su zabrane kontraproduktivne.

“Predsjednica je razgovarala sa svojim slovenskim kolegom proteklih dana i prenijela mu je svoje mišljenje da je glazba tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne”, rekao je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, prenosi N1.

Plenković zatražio da se ispitaju razlozi zabrane

Jučer se oglasio i premijer Andrej Plenković koji je zatražio da se ispita zbog čega je koncert zabranjen. Na novinarski upit kako gleda na ovakvu zabranu, rekao je ovako: “Nikako dobro. Zatražili smo jutros, kad smo čuli te informacije, od naše veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, rekao je Plenković koji je bio u Gospiću na predizbornom skupu HDZ-a.

Mariborske gradske vlasti objavile su kako su po prijedlogu Policijske uprave zabranile Thompsonov koncet. “Vagali smo između ustavnom zajamčenog prava te izjava organizatora koncerta i predstavnika policije.Prevladala je činjenica da bi ukoliko bi se na koncertu počinilo neko kazneno djelo posljedice bile puno veće nego da je koncert zabranjen”, poručuju u priopćenju.

Thompson najavio da će tražiti zaštitu diplomacije

U policiji su naveli kako su preporuku donijeli na temelju informacija kako bi na koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta, te zbog podataka “koji ukazuju na povećani sigurnosni rizik zbog opasnosti da će koncert biti iskorišten za izvršavanje kaznenih djela”. Dodali su i da su na koncert, po njihovim saznanjima, namjeravali doći i Thompsonovi “radikalni pristaše” iz Hrvatske.

Thompson je već ranije najavio kako će, u slučaju da mu zabrane koncert, tražiti zaštitu u hrvatskoj diplomaciji. Rekao je i kako ga zanima hoće li Ivo Stier, Zdravka Bušić i Kolinda Grabar Kitarović poduzeti nešto oko reakcija na njegove nastupe u Europi.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru