Politika & Kriminal

Premijer je brzo odgovorio Milanoviću koji ga je prozvao da zbog korone zaobilazi Sabor

Milanović je prozvao Vladu jer bez Sabora donosi odluke o ograničavanju sloboda građana

Premijer Andrej Plenković danas je obišao u potresu stradale dijelove Zagorja, Gornju i Donju Stubicu. Tom je prilikom najavio donošenje zakona kojim bi Vlada pomogla u saniranju štete. „Župan je već proglasio elementarnu nepogodu za Donju i Gornju Stubicu. Nakon što se proglasi i elementarna nepogoda za Mariju Bistricu, vidjet ćemo ukupne razmjere štete”, rekao je Plenković, javlja N1.

“Trenutno je u Zagrebu u Cvjetnom naselju oko 400 ljudi zatražilo smještaj nakon potresa. Mi ćemo u sljedećim danima, uz sve što radimo na suzbijanju epidemije, nastaviti sa saniranjem šteta ovog razornog potresa. Mi smo već razgovarali u Vladi. Ministar Štromar je dobio zadatak da osmisli poseban zakon kojim ćemo sanirati ove štete. Razmjeri šteta su jako veliki, puno veći nego što nam se čini”, dodao je. Napomenuo je kako će obnova trajati dugo, a procjenu štete moraju obaviti stručnjaci.

Odgovorio je Milanoviću

Premijer je odgovorio na primjedbe predsjednika Zorana Milanovića, koji je danas prvi put od dolaska na Pantovčak oštrije kritizirao Vladu. Milanović je kazao kako bi mjere koje ograničavaju slobode građana trebao donositi Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite. Plenković je kazao da se s tim ne slaže, i smatra kako su stvorene zakonske pretpostavke da se prošire ovlasti Stožera. „Mi smo izmijenili Zakon o civilnoj zaštiti. Sve što Stožer donosi, donosi temelj tog Zakona. Ovo su posebne okolnosti koje zahtijevaju posebne mjere”, rekao je Plenković.

Kaže kako sve što Hrvatska radi, rade i sve druge zemlje. “Nama je najvažnija sigurnost naših građana. Ja mislim da sve što ovim okolnostima poduzimamo je baš onako kako treba. Ne vidim potrebu da se donose bilo kakve drugačije odluke u odnosu na to kakve su sada”, rekao je Plenković. Na kraju je štetu koju Hrvatska trpi zbog pandemije proglasio većom od one nastale zbog recesije 2008. godine, i najavio kako Vlada priprema još jedan paket gospodarskih mjera koje će predstaviti idući tjedan.

Nastavite čitati