Premijer je danas opet baš krasno razgovarao s novinarom koji ga je pitao ide li u rekonstrukciju Vlade

Plenković i Pejćinović Burić na presici su pričali o njezinu izboru za šeficu Vijeća Europe

ZADNJA IZMJENA: lip 27, 2019
Foto: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić danas su malo nakon 15 sati održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o izboru ministrice za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Prvi je pred novinare izašao premijer koji je objasnio da se o kandidaturi ministrice Pejčinović Burić razmišljalo od siječnja.

“Žao mi je što naše predsjedanje odborom ministara koje je bilo ključno za ovu kandidaturu, nije imalo veći odjek u medijima. Odmah smo osjetili da imamo dobar feedback zastupnika”, kazao je Plenković, dodavši da je konačna odluka o kandidaturi donesena zbog dobrog međunarodnog položaja Hrvatske i kvaliteta ministrice vanjskih poslova.

Plenković je ministričinog konkurenta za tajnički posao nazvao respektabilnom osobom, a rezultat koji je Pejčinović Burić ostvarila dokazom velikog povjerenja. „Mandat počinje ove jeseni i Hrvatsku pozicionira u međunarodnim organizacijama na stupanj na kojem dosad nismo bili”, kazao je Plenković i još jednom čestitao svojoj ministrici. Novinarima se potom obratila Pejčinović Burić, koja je rekla kako se posebno ponosi time što je do pobjede došla nakon opsežnog izbornog procesa: „Kroz jedan izlučni proces niza razgovora i intervjua, ovo povjerenje došlo na temelju zaključka kako će tko od nas raditi”, kazala je ministrica.

Bez odgovora na ključna pitanja

Na pitanje novinara tko će biti novi ministar vanjskih poslova te hoće li za tu poziciju biti presudna stranačka iskaznica HDZ-a, premijer se pokušao našaliti na račun Mislava Kolakušića, rekavši kako ne misli da je dobro kombinirati ulogu predsjednika i druge uloge „kao što misle neki u Hrvatskoj”. „Još ima vremena, u konzultacijama ćemo odlučiti tko će naslijediti ministricu i kada”, kazao je Plenković.

Na pitanje reportera N1 televizije Elvira Mešanovića o mogućoj rekonstrukciji Vlade i zamjeni ministara opterećenih aferama, premijer je kratko odgovorio: “Vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske. Hvala vam na pitanju.”

Druga žena u povijesti

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova. Pejčinović Burić je tako postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Ona je u svom prvom obraćanju zastupnicima Parlamentarne skupštine VE kazala kako ta organizacija nikada nije bilo važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe. Pejčinović Burić je belgijskom ministru zahvalila na fer, demokratskoj i intenzivnoj kampanji, a hrvatskom premijeru na tome što ju je predložio i podupro njenu kandidaturu za čelnu dužnost u Vijeću Europe.

Premijer je još sinoć javno čestitao svojoj ministrici vanjskih poslova na sjajnom rezultatu, nazvavši njezinu pobjedu u izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe najvećim hrvatskim diplomatskim uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, te potvrdom snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2002 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program