Premijer je danas posebno inspiriran: pita se gdje je Brkić bio tijekom kampanje, propast svaljuje na ‘statističku pogrešku’

'Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo bolji od svih?', frapiran je Plenković

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2019

Nakon što je objavljeno da je Milijan Brkić jučer, komentirajući izborni rezultat HDZ-a, na Predsjedništvu stranke Andreju Plenkoviću poručio da “narod nije glup”, te da trebaju “biti ponizni, a ne bahati i oholi”, njegove izjave danas je komentirao i premijer. Kako prenosi N1, Plenković je poručio da Brkića u kampanji nije ni vidio i da joj nije pridonio. Tvrdi da se ne sjeća njegove izjave o poniznosti i bahatosti ne sjeća.

“Svatko je mogao u HDZ-ovoj kampanji se angažirati i trebao je, oni koji će sada ex post dovesti u pitanje listu nisu zucnuli kad se ona sastavljala. Tvrde da lista nije jednoglasna, a to nije točno”, kazao je Plenković.

‘Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo bolji od svih?’

Još jednom je istaknuo da je HDZ pobijedio i da im je nedostajalo 1400 glasova za peti mandat, piše N1. “Bila je velika disperzija i tu se dogodilo upravo ono o čemu sam u kampanji govorio. Ona je bila duga, a naša je bila afirmativna”, kazao je Plenković dodajući kako ni jedna vlada ni politička stranka ne ulaže toliko u europsku orijentaciju Hrvatske kao ova. “Rezultat za mene osobno nije zadovoljavajući, međutim, ove situacije gdje neki ljudi nakon sjednice Predsjedništva puštaju informacije nekim vašim kolegicama, to je sport na koji sam naučio”, rekao je.

Upitan vidi li i svoju odgovornost u lošem izbornom rezultatu, Plenković je rekao: “Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo mi bolji od svih drugih stranaka?” “Kad imate toliko udara na Vladu, koji traju praktički mjesecima, od svih medijskih kuća nisam vidio nijedan plus, bili su samo napadi. Ako se stvara kontekst u kojem stalno imate umjesto fokusa na bitno za ove izbore, odvraćanje tema na nešto drugo, onda se dogodi da fali 1400 glasova za peti mandat”, rekao je Plenković.

Svalio sve na statističku pogrešku

Smatra da HDZ -ov izborni rezultat neće ugroziti podršku predsjedničkom kandidatu stranke. “Ovo je pogreška koja se dogodila u praktički statističkom kontekstu. Bilo bi mi draže da je bila neka veća izlaznost i da smo dobili tih 1400 glasova i peti mandat”, rekao je Plenković, ponovivši da će sa svojim suradnicima napraviti detaljniju i temeljitu analizu izbornih rezultata.

Na pitanje boji li se okrupnjavanja desnice, Plenković je rekao da se on ničega ne boji. “Volio bih samo da ovi koji žele da HDZ bude na desnom centru, da rade na tome”, rekao je, dodajući kako nema teoretske šanse da se politika koju vodi, “a to je desni centar, promijeni”.

Zdravka Grund
Telegram autor
1744 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program