Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Premijer je jutros pokušao biti šaljiv pa je incident sa srpskom vojskom komentirao citatom iz 'Ko to tamo peva'

Argumentirao je svoj stav citatom Pavla Vuisića

12.09.2019., Zagreb - Vlada RH je na svojoj 178. sjednici, uz ostalo, raspravljala o izvrsenju Drzavnog proracuna Republike Hrvatske.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas se u uvodnom govoru na sjednici Vlade osvrnuo na takozvani incident na Bajakovu o kojem mediji i političari bruje već danima. Komentirajući pokušaj jedanaestorice srpskih vojnika da nenajavljeno posjete Jasenovac, Plenković je prvo rekao kako su iz Srbije o svemu trebali nekako obavijestiti Hrvarsku, a zatim je upotrijebio i citat iz legendarnog jugoslavenskog filma.

„Ja ne znam jesmo li se mi ikada sjetili slati vojnike u neku zemlju bez obavijesti. Pavle Vuisić je rekao u ‘Ko to tamo peva’ da su propisi i treba ih poštivati. To je bit”, kazao je Plenković. „Ako netko ne radi na taj način, onda ne može ući i zato smo rekli da Vulinovih 11 ne može u Hrvatsku. Ne dopuštamo provokacije, da nas to dovede do incidenta. To je bila jedina moguća odluka i opet ćemo je donijeti ako se pojavi slična situacija”, dodao je premijer.

Napomenuo je kako to ne znači da neće učiniti sve da se srpska manjina u Hrvatskoj osjeća sigurno, te naglasio da je policija vrlo brzo pronašla počinitelje svih nedavnih incidenata. “To pokazuje da funkcioniramo kao država te da mi kao Vlada radimo za uključivo društvo, a ne kao oni koji rade za polarizirano društvo, to nije moj ‘cup of tee‘, kako bi Englezi rekli”, kazao je Plenković.

Pokušali unijeti uniforme

Izaslanstvu Vojske Srbije, koje su činili zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu ujutro zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Hrvatska tvrdi kako izaslanstvo, koje je putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika, svoj dolazak nije najavilo.

No, srpska novinska agencija Tanjug, pozivajući se na srpsko ministarstvo obrane, tvrdi upravo suprotno. Tvrde da je izaslanstvo Vojske Srbije bilo najavljeno, a da je unošenje uniforma bilo “potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe”.

Također tvrde kako su članovi izaslanstva VS-a bili spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju. U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.