Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Premijer je savršeno uvjeren da u Hrvatskoj s medijima nema nikakvih problema. Kako?

Današnji istup Plenković je iskoristio i za napad na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka

04.03.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" u organizaciji Vecernjeg lista. Premijer Andrej Plenkovic. 
Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Unatoč činjenici da mu je u subotu pod prozorom ureda marširalo oko tisuću i po nezadovoljnika, većinom novinarki i novinara, što su prenijeli i najcijenjeniji svjetski mediji, poput Washington posta i New York Timesa, premijer Andrej Plenković savršeno je uvjeren da u Hrvatskoj s medijima nema nikakvih problema.

“Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem medija, to jednostavno, faktički nije točno”, kazao je Plenković i poručio da to može obrazložiti bilo kome. “Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidim da tu ima neka nevidljiva ruka”, elaborirao je premijer, dodavši da je pročitao osam zahtjeva HND-a koji su ostavljeni u Vladi za vrijeme prosvjeda. “Ja sam ih jutros pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje”, poručio je premijer.

Napad na šefa HND-a

Pitanje o stanju slobode medija Plenković je pritom iskoristio za napad na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. “Kao prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo, tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”, kazao je premijer, referirajući se na prošlogodišnji slučaj svađe Zovka i urednice Odjela informativno-medijskog servisa HRT-a Katarine Periše Čakarun radi kojeg je Zovku uručen izvanredni otkaz (radni spor još traje).

Ovdje valja napomenuti da zahtjev Telegrama za razgovorom s Katarinom Perišom Čakarun oko spomenute svađe stoji bez odgovara na HRT-u već više od pet mjeseci.

Plenković je priliku iskoristio i da kaže kako je Zovko (nije ga oslovio imenom, već “onaj koji je organizirao prosvjede”) i sam posezao tužbama protiv novinara.

Nema problema s HRT-om

Što se tiče HRT-a, Plenković ni tu, sad već nije teško pogoditi, ne vidi problem. “Pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija”, uputio je novinare.

Obzirom da bi ovog tjedna u Hrvatsku baš oko slobode medija trebala doći međunarodna misija u kojoj će biti i predstavnici Europske federacije novinara, bit će zanimljivo vidjeti hoće li i njima premijer uputiti slične poruke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više