Politika & Kriminal

Premijer o napadu: 'Nema odgovornosti ministra Božinovića, ovako nešto je teško predvidivo'

Plenković je komentirao jutrošnji napad na policajca na Markovom trgu

Premijer Plenković maloprije je komentirao jutrošnji napad na policajca ispred zgrade Vlade. Kako kaže, ne postoji odgovornost ministra Božinovića, a mjere bi se u budućnosti mogle pojačati.

“Došlo je do pokušaja teškog ubojstva policajaca koji je čuvao zgradu Vlade. Počinitelj je po svemu sudeći počinio samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Istražitelji će učiniti sve da doznaju detalje o napadu. Policajcu želim brz oporavak, ovim putem iskazujemo potporu njegovoj obitelji”, počeo je Plenković na Markovom trgu.

Kako kaže, radi se o izdvojenom incidentu koji još istražuju. “Ovo je neki događaj za koji trenutno nemamo dovoljno saznanja da bi ga mogli ozbiljno sagledati. Za sada sve upućuje na to da je riječ o individualnom događaju. Nije bilo upozorenja da bi se mogao dogoditi”, rekao je Plenković.

Pojačavanje mjera

Tvrdi da su kontrole jače otkad je na Markovom trgu izveden performans Ivana Vilibora Sinčića. “Policija je od onog događaja prije mjesec dana povećala kontrole. Imamo kulturu otvorenosti, Trg svetog Marka dostupan je svima. Sjećate se da je prije 15-godina donesena odluka o zabrani okupljanja koju je Ustavni sud ukinuo. Po trenutnom režimu, iza nas su moguća javna okupljanja. No, ovo nas dovodi u novu situaciju”, rekao je.

“Prema prijedlozima MUP-a, postavile bi se rampe ili žardinjere. Moguće je i kompletno zatvaranje, ali za to bi morali imati slobodne prometnice okolo”, kazao je premijer. „Ovo je izvan svih okvira, ne bih to dovodio u vezu s onim performansima“, smatra Plenković.

“Hrvatski policajci su trenutno na ulicama mnogih gradova, ispred mnogih zgrada. Nema načina da netko tko čuva neku zgradu, ako je moguće da ljudi slobodno šeću, mogu u torba nositi što hoće. Pojačat ćemo mjere, ali ovakva situacija je jako teško predvidljiva”, rekao je Plenković koji odbacuje odgovornost ministra Božinovića. “Nema njegove odgovornosti. Vidim da je krenulo u tom smjeru…”, rekao je premijer.

Nastavite čitati