Politika & Kriminal

Premijer opet objasnio novinarima gdje griješe: ‘Sramotno je nazivati saborske zastupnike žetončićima’

Nije htio komentirati izjave Milanovića o pudlicama i lavovima

FOTO: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je održao prvu konferenciju za medije nakon gotovo dva tjedna. Novinari su ga odmah pitali o žetončićima u Saboru te je li jedan od njih Silvano Hrelja koji je danas digao ruku za rebalans proračuna.

“Ne, ja odbijam tu tezu o postojanju žetončića. Sramotno je nazivati saborske zatupnike žetončićima. On ima mandat koji je neotuđiv i neopoziv. Mi dobro poznajemo gospodina Hrelju i HSU. Ja sam rekao da je dobrodošao svatko tko želi podržavati vladajuću većinu i Vladu. S Hreljom smo dogovorili konkretnu suradnju u pitanjima koja su njemu i nama važna”, rekao je.

Na pitanje ima li drugih zastupnika s kojima razgovaraju iz vladajuće većine kaže da nema. Tvrdi i da ovo nije prevara birača, iako je Hrelja u Sabor ušao na listi SDP-ove koalicije. “Hrelja ima svoj mandat”, kaže i dodaje da to nije hrvatska specifičnost te da se ljudi predomišljaju i u drugim zemljama.

Tvrdi da neće biti pravne krize zbog Vrhovnig suda

Komentirao je i službeni prijedlog Zorana Milanovića za izbor Zlate Đurđević. “Ja sam vidio da je Sabor usvojio tu točku kao jednu od točki dnevnog reda, to će se raspraviti i o tome će se glasati. Ako se kandidatkinja ne izabere, ponovit će se procedura pa ćemo izabrati nekog drugog”, kaže.

Upitan hoće li doći do pravne krize ako ostanemo bez predsjednika Vrhovnog suda, kaže da neće. Novinare je zanimalo i zašto ga u zadnje vrijeme nema na konferencijama za medije. “To što ne nastupam svaki dan mislim da nije loše, to je kao osvježenje nekoga ritma”, kaže.

Upitan misli li i dalje ovako nastaviti, s manje pojavljivanja, kaže da će vidjeti. Tvrdi da nije došlo do promjene medijske taktike te kako su samo malo uzeli pauzu. Je li to zbog Milanovića, zanima novinare. “Ne, može i netko drugi puniti program”, kaže.

‘Mislim da građani vide tko je tko’

Tvrdi potom da su ‘oni’ nastupali cijelo vrijeme pa su sada odlučili pustiti druge da nastupaju. Milanovićevu izjavu o lavovima i pudlicama vidi kao skretanje fokusa s bitnog, pa nabraja što je njemu važno. “Bitan mi je rebalans, prava umirovljenika, Schengenski prostor, ulazak u Euro-područje, ukidanje viza za naše sugrađane za SAD, fizički spoj Pelješkog mosta. Ja sam kao i cijela Vlada odlučio baviti se važnim stvarima za koje smo birani, ove uvrede i trivije…mislim da građani vide tko je tko”, kaže.

Upitan o Penavinom prijedlogu da se spoje škole u Vukovaru kaže da se ta tema kontinuirano ponavlja. “Ja imam načela iza kojih stojim. Hrvatska ima i štiti svoje nacionalne manjine. To su naši sugrađani i susjedi, bili su tu s nama i bit će. To je osnovna postavka na temelju koje gledamo na uključenost nacionalnih manjina.

Mi među rijetkima u EU imamo visoku zastupljenost manjina u Saboru. Moje duboko uvjerenje je da su manjine uvijek u poziciji da daju doprinos. Tako je bilo u prvom mandatu i tako će i ostati. To je stav cijelog HDZ-a. Tu politiku ćemo njegovati i graditi i nećemo uzimati u obzir one koji bi mijenjali naš stav o manjinama. A, B i C model postoji, Ministarstvo obrazovanja može ih uzeti u obzir sve”, kaže.

‘Dobro je da imamo što stabilniju većinu’

Govoreći o suradnji s Hreljom, kaže kako je dobro za Hrvatsku da imamo što stabilniju većinu. Novinari su ga pitali i je li mu se Radimir Čačić popeo na glavu. Kaže da to nije tako pa govori o pregovorima s njim uoči izbora. “To da li je danas netko bio župan, sutra drugi, preksutra treći ne mijenja politiku naše Vlade”, rekao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu