Politika & Kriminal

Premijer pokušava banalizirati oštar Stierov napad, ali između njih dvojice, evidentno nešto ne štima. Evo kratke kronologije

Plenković kaže kako nije niti znao da je Stier u Argentini

FOTO: Pixsell

Premijer Andrej Plenković kratko je, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se očekuje rasprava o Istanbulskoj konvenciji, prokomentirao da nema pojma za pismo svog političkog tajnika Davora Ive Stiera, u kojem ga je ovaj oštro napao.

No, već je duže vrijeme evidentno kako između Plenkovića i Stiera nešto ne štima te kako politički tajnik nije najsretniji kako njegov stranački šef vodi stranku i Vladu. Izvukli smo kratku kronologiju zahlađenja odnosa između Plenkovića i Stiera.

1. Plenković i Stier skupa preuzeli vlast u stranci…

Nakon pada Vlade prvog potpredsjednika i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, tadašnji europski zastupnici HDZ-a Andrej Plenković i Davor Ivo Stier nastupali su zajedno u pohodu na ključne pozicije u stranci. Upravo je Stier bio Plenkovićev glasnogovornik u izborima u stranci na kojima je bio jedini kandidat te je kasnije postao predsjednik HDZ-a.

2. …pa onda i državi

Ubrzo je HDZ na čelu s Plenkovićem pobijedio na izborima te formirao koalicijsku Vladu s Mostom. Stier je za svoju lojalnost Plenkoviću nagrađen pozicijom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova.

3. Stier se pobunio zbog raspada koalicije s Mostom

Nakon što je Plenković raskinuo koaliciju s Mostom, Stier je kazao kako je “gradio tu koaliciju HDZ-a i Mosta” te kako mu je “dosta žao što nije uspjela”. Rekao je kako je smatrao da bi u situaciji u kakva je tada bila najpoštenije bilo ići na nove izbore.

4. Plenković ga je tada nazvao oportunistom

Na odgovor Stier nije morao dugo čekati – premijer Plenković je do tada najotvoreniji krizirao Stiera. “Ja mogu biti oportunist, pa reći nešto slično što je rekao Davor: ‘Ajmo mi brzo, u drugom krugu lokalnih na nove parlamentarne izbore pa ćemo mi dobiti još jedan, dva ili tri mandata više’. To može biti oportunistička logika”. Rekao je i kako je “njegova logika puno veća”, jer se kao premijer brine o ključnim problemima u zemlji.

5. Stier podnosi ostavku na dužnosti u Vladi

Nakon što je HDZ uspio presložiti saborsku većinu i dogovorio koaliciju s HNS-om u lipnju, Davor Ivo Stier podnio je ostavku na sve dužnosti u Vladi. Poručio je tada kako je u novoj konstelaciji snaga potrebno jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima te kako je njegova procjena da to najbolje može učiniti kao politički tajnik HDZ-a i zastupnik. Stier je tada najavio kako je vrijeme da uvedu načelo jedan član jedan glas u stranci.

6. Plenković je probao marginalizirati Stiera

Premda se moglo očekivati da će kao politički tajnik i čovjek koji je najavio veći angažman u stranci upravo Stier pisati novi statut stranke, to se nije dogodilo. Pisanje novog statuta HDZ-a, Plenković je povjerio Karlu Ressleru, svom bliskom suradniku, 28-godišnjem posinku Vladimira Šeksa

7. Stier napao Plenkovića zbog Istanbulske

Politički tajnik HDZ-a u je iz Argentine, gdje je otputovao kao član delegacije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, poslao pismo članovima Predsjedništva HDZ-a kojim je žestoko napao premijera Plenkovića. Naime, u ponedjeljak se održava sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će biti riječi i o ratifikaciji Istanbulske konvencije, što premijer podržava.

“Utoliko su doista uvredljivi i potpuno deplasirani pokušaji da se imputira protivnicima Istanbulske konvencije da su protiv nje jer je nisu pročitali ili nisu dovoljno pametni te je nisu razumjeli. Odraz totalitarnog mentaliteta su također napadi na protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije kao ljude koji su za nasilje, protiv žena, retrogradni, itd.”, napisao je Stier. Stiera je jutros zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao da se vrati iz Argentine i na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a urigira da se stopira podrška te stranke Istanbulskoj konvenciji.

8. Premijer pokušava banalizirati ovaj Stierov napad

Premijer Plenković se ne slaže sa svojim političkim tajnikom i ne vidi problem u ratifikaciji Istanbulske konvencije. Ranije u ponedjeljak tako poručio kako u Istanbulskoj nema rodne ideologije i da oni koji tvrde suprotno ne razumiju bit. Ratifikacija Konvencije koju mnogi desničari smatraju spornom trebala bi se u saborskoj proceduri naći ubrzo. Naime, premijer Plenković je krajem prošlog tjedna kazao kako će Konvencija za tjedan ili dva biti na Vladi.

Stierov napad premijer Plenković komentirao je ovako: “Nemam pojma, nisam ni znao da je otišao u Argentinu, da mi se javio rekao bih mu da se vrati”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu