Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Premijer prije 3 dana kazao da nema mjera jer je na godišnjem. Sad tvrdi da uopće nije bio na odmoru

Nakon dvotjedne pauze, održana je sjednica Vlade. Premijer ju je otvorio izrazima sućuti zbog smrti novinara Mislava Bage

FOTO: Screenshot N1

Nakon dvotjedne ljetne pauze, održana je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno je u ime cijele Vlade izrazio sućut obitelji novinara i urednika Mislava Bage. “Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio rad Vlade, Sabora, izbore, bio je s nama u kontaktu stalno, i zaista nam je iskreno žao. On je ostavio pečat u političkom novinarstvu i veliki trag. Žao nam je što ga više nema”, kazao je.

Izrazio je sućut i njegovim kolegama novinarima. “Mislim da je čovjek s kojim je bio užitak raditi, bio je tvrd, nekad težak sugovornik. Nastojao je izvući od svih ono što je važno za građane. Iskreno, jako nam je žao i meni osobno je žao što Mislava više nema s nama”, poručio je premijer.

O požarima i kanaderima

Dotaknuo se zatim protupožarne sezone. “Bilo je jako puno požara, puno više nego prošle godine, već preko 7000 do sada”, kazao je i posebno zahvalio pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su kanaderima i air tractorima sudjelovali u gašenju.

“Trenutno imamo pet kanadera koji su svi u funkciji, kao i četiri air tractora, jedan helikopter. U procesu smo nabave dva nova kanadera”, dodao je.

Sastanak sa Stožerom

Zatim se osvrnuo na epidemiju koronavirusa. “Pratimo te podatke na dnevnoj bazi, imamo jasne signale da moramo biti itekako oprezni, da je virus i dalje tu… Važno je da se svi ponašaju sukladno preporukama HZJZ-a”, rekao je premijer.

“Mi ćemo se nakon sjednice Vlade sastati s predstavnicima Stožera, da vidimo koje su još mjere u planu, i našim građanima pošaljemo važne poruke što i kako dalje po pitanju zaštite od covida-19”, dodao je. Govorio je i o aktualnoj turističkoj sezoni, rekavši da su prihodi od turizma ove godine za dva posto veći nego rekordne 2019.

Povećanje kapaciteta LNG terminala

Plenković se dotaknuo i godišnjeg odmora Vlade: “U razdoblju takozvanog godišnjeg odmora Vlade održali smo nekoliko telefonskih sjednica, smanjivali smo svaki puta cijenu naftnih derivata, rekli smo da ćemo biti prilagodljivi i agilni…”, rekao je.

“Kada je riječ o opskrbi plinom, skladište Okoli se puni predviđenom dinamikom, početkom listopada bit ćemo na preko 90 posto. Donosimo stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku, idemo za dodatnom investicijom u postojeći brod s ciljem da on ima kapacitet 6,1 milijardi prostornih metara plina na godinu”, kazao je.

Najavljeni paket mjera

Podsjetio je kako je Vlada smanjila PDV na toplinsku energiju i na hranu. Najavio je da će smanjiti PDV na solarnu energiju, i to na nultu stopu. Kazao je da ministarstva financija, rada i gospodarstva rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje ne samo inflacije, nego i na cijenu energenata. “Itekako smo svjesni poteškoća koje imaju poduzetnici”, rekao je Plenković.

“Različita je situacija s ugovorima, ali Vlada ima ideje kako da riješi daj problem dugoročno i to ćemo predstaviti kroz nekoliko tjedana”, tvrdi.

Tri sjednice sljedeći tjedan

Plenković je, inače, najavio za idući tjedan tri sjednice Vlade – telefonsku, tematsku i redovitu, na kojima će se, uz ostalo, Vlada baviti cijenama naftnih derivata i zakonima vezanima za pristupanje Hrvatske europodručju. Ustvrdio je kako su se puno pripremali za nastavak rada sredinom kolovoza, pa će idući tjedan imati čak tri sjednice.

U ponedjeljak će se održati telefonska sjednica, koja će biti posvećena cijeni naftnih derivata. U srijedu će biti tematska sjednica koja će u potpunosti biti posvećena velikom paketu zakona koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju. Na sjednici će biti više od 60 zakona, a prije toga, također u srijedu, održat će se Vijeće za euro. Redovita sjednica Vlade održat će se u četvrtak, rekao je premijer Plenković.

“Za one koji su mislili da smo na godišnjem i da smo zaboravili na sve obaveze, poručujem da to nije točno – niti ritmom aktivnosti proteklih dana, niti inače, a kamo li u ovakvim okolnostima u kojima se nalazi svijet, Europa pa i Hrvatska”, naglasio je premijer koji je upravo godišnjim odmorom nedavno opravdao činjenicu da još nema novih mjera za energetsku krizu.

Nabavka remdesivira

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da se kreće u nabavku 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik. “Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza”, izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik, rekao je ministar.

Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za provedbu je zaduženi Ministartsvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Ravnateljica te Klinike Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, a nabava je omogućena na način da je EK 18.7. , nakon provedba zajedničke nabave, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom. Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave. Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u RH 13. kolovoza, rekao je Beroš.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više