Premijer se hvali kako su riješili Agrokor i kaže da ljudi toga nisu ni svjesni

Andrej Plenković dao je intervju za HRT

ZADNJA IZMJENA: pro 23, 2017
Foto: HRT screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u subotu, sumirajući u intervjuu za HRT proteklu godinu i najavljujući poteze Vlade u sljedećoj, rekao da hrvatskom društvu želi poslati poruku optimizma, da se osvijesti ono dobro, a da će Vlada učiniti sve da se riješi ono što se mora riješiti.

“Po meni, niz pozitivnih aspekata kao da je zamagljen u nekakvoj težnji da imamo nekakav pesimizam. Ja želim hrvatskom društvu i hrvatskim ljudima poslati poruku optimizma. Da osvijestimo ono što je dobro a sve što moram riješiti, učiniti ćemo maksimalno da riješimo”, poručio je.

‘Sada je na nama da dinamiziramo gospodarstvo’

Temeljna zadaća svim ministrima u 2018. jest da iduća godina mora biti godina dubokih, korjenitih reformi, istaknuo je. “Sada je na na nama da dinamiziramo gospodarstvo, da budemo društveno osjetljivi i solidarni prema onima koji su u najtežoj situaciji, bilo da je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima, ljudima na niskim plaćama. Da taj makrokontekst ima efekta na njihovim životima. To je ono što je glavna zadaća Vlade: gospodarstvo,” rekao je Plenković gospujući u Dnevniku HRT-a.

Unutarnji politički prioriteti Vlade u idućoj će godini, kazao je, biti nastavak nacionalnog programa reformi – obrazovanja, zdravstva, mirovinska reforma, pravosuđa i uprave kao i bolje poslovno okruženje. “Generalno gledajući, mislim da smo ostvarili većinu planiranih ciljeva, a na dnevnom redu smo imali puno tema koje su svojevrsni simbol hrvatske političke i gospodarske tranzicije”, rekao je Plenković osvrćući se na 2017.

Agrokor im je bio najveći problem

Upitan koji je najveći problem bio njegove Vlade o 2017 godini, Plenković je odgovorio da je to bio Agrokor.

“Procijenili smo da je ona takvih dimenzija, da smo morali koristiti nove, posebne alate da se s njom suočimo. Donošenje posebnog zakona spriječilo je prelijevanje te krize na druge gospodarske subjekte, gubitak radnih mjesta u samoj kompaniji, općenito jednu destabilizaciju našeg financijskog sustava i moguće političke implikacije. S te strane mislim da smo se zaista ponašali odvažno i odgovorno, a rezultati su takvi da smo imali normalan nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu.

“Imam dojam da javnost nije ni svjesna što smo sve spriječili”, rekao je. Lex Agrokor je za Vladu bio jedino moguće rješenje, rekao je odgovarajući na pitanje o kritikama oporbe koja taj zakon smatra spornim.

Smatra da je dobro da su prekinuli s Mostom

Uvjeren je da je Vlada odabrala dobar put. “Oporba nije imala neko osobito kreativno rješenje…. Po meni, nisu bili na razini političke odgovornosti. Volio bih da su prepoznali ovu krizu kao temu oko koje smo mogli graditi jedan zajednički nazivnik na hrvatskoj političkoj sceni,” kazao je.

Rekao je da je raskid koalicije s Mostom bila ispravna politička odluka. Sadašnja koaliciju s HNS-om i manjinama je čvrsta, jako stabilna, a HNS je pouzdan partner, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o otkup dionica Ine, koje je najavio prije godinu dana, rekao je da Vlada ne želi da otkup Molovih dionica u Ini dovede do povećanja javnog duga, da su se temeljito pripremili, poslali zahtjeve za prijedloge za međunarodne savjetnike i da ima vremena do kraja iduće godine da se to pitanje riješi.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program