Politika & Kriminal

Premijer se jako angažirao oko Istanbulske i opoziva Dalić. Izgleda da će uspjeti, ali dio HDZ-a nije baš sretan

Saborski zastupnici danas će raspravljati o prijedlogu za opoziv ministrice Dalić

11.04.2018., Zagreb - Aktualnim prijepodnevnom, odnosno postavljanjem zastupnickih pitanja Vladi, pocela je 8. sjednica Sabora RH. Ovaj tjedan se u saboru ocekuje burna rasprava i glasovanje o vise tema, ukljucujuci i ratifikaciju Istanbulske konvencije. Andrej Plenkovic. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Buran politički tjedan za vladajuće ulazi u svoj vrhunac. Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri prvo su u srijedu ujutro satima odgovarali na pitanja saborskih zastupnika na aktualnom prijepodnevu, a ovog će se tjedna u Saboru glasati o Istanbulskoj i opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

U srijedu poslijepodne raspravljalo se o zakonu kojim bi se ratificirala Istanbulska konvencija, temi koja je podijelila vladajući HDZ. Unatoč premijerovim nastojanjima da dobije potporu svih svojih zastupnika u Saboru i HDZ-ovih županijskih organizacija, u tome nije u potpunosti uspio.

Plenković kaže da ga možda destabiliziraju

Dio političkog vrha HDZ-a, predvođeni donedavnim premijerovim bliskim suradnikom Davorom Ivom Stierom, otvoreno mu se usprotivio pa je tako Stier i u srijedu u jeku rasprave o Istanbulskoj izjavio: “Nemojte očekivati od mene da ne glasam po savjesti.” Prema informacijama koje cure u medije, broj zastupnika HDZ-a koji će biti protiv ratifikacije Istanbulske mogao bi čak biti i dvoznamenkasti. Među njima će, osim političkog tajnika Stiera, i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, vjerojatno biti bivši ministar Miro Kovač, Stevo Culej, Ante Babić

Da problemi koji su u HDZ-u eskalirali nisu nimalo benigni postalo je kristalno jasno kada je premijer u utorak otvoreno poručio kako ne isključuje mogućnost da ga se u vlastitoj stranci možda pokušava destabilizirati. Naime, Plenkovića su novinari u utorak pitali vjeruje li da dio zastupnika HDZ-a koristi situaciju oko Istanbulske konvencije kako bi ga destabilizirali. “Kontekstualno je to moguće zaključiti”, kratko je poručio, a odmah onda dodao da neće biti sankcija za one koji ne podrže Istanbulsku.

Rasprava o opozivu Dalić

No, s raspravom o Istanbulskoj koja je završena kasno sinoć burni politički tjedan još nije završen. Danas će se u Saboru tako raspravljati o prijedlogu oporbe za opoziv ministrice Martine Dalić. Uz Dalić, u Saboru će biti i premijer koji će još jednom pokušati demantirati sve navode oporbe vezane za upletenost Dalić u aferu vezanu za Agrokor i savjetničke angažmane sada već bivšeg povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka koji je zbog toga dao i ostavku. Oporba tvrdi da je Dalić izgubila kredibilitet i mogućnost da obnaša dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice.

Prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika. Da bi smijenili Dalić oporba na svojoj strani mora imati 76 glasova. No, obzirom da se neki zastupnici i dalje previru po ovom pitanju pa je tako Hrvoje Zekanović iz Hrasta jučer najavio da će podržati opoziv Dalić, a Silvano Hrelja iz HSU, suprotno svim očekivanjima, najavio podršku Dalić, teško je precizno predviditi rezultate glasanja.

Ipak, prema sada dostupnim informacijama, može se pretpostaviti da će glasovanje koje se o ovim pitanjima očekuje u petak rezultirati ratifikacijom Istanbulske i ostankom Dalić u Saboru. Međutim, neizvjesnije je hoće li na kraju premijerova pozicija u HDZ-u ojačati ili oslabiti.

Nastavite čitati