Premijer se jučer prijetio strožim zakonima za dilere. Bernardica Juretić ga sad podsjeća na ‘ukidanje Ureda za droge’

Optužuje ga da je odgovan za to što Ured više nije samostalan

ZADNJA IZMJENA: sij 19, 2020
Foto: Screenshot / N1

Premijer je u subotu u Splitu, gdje se dogodilo trostruko ubojstvo, najavio ozbiljniju borbu protiv dilera i onih koji se bave organiziranim kriminalom. U nekom trenutku prijetio se i strožim zakonima.

“Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja,” rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a.

Sad mu se preko Facebooka obratila Bernardica Juterić, ministrica socijalne politike i mladih u kratkoj Vladi Tihomira Oreškovića, nekadašnja časna sestra i dugogodišnja predstojnica Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH. Optužuje ga da je odgovoran za “ukidanje Ureda”, koji doduše nije posve ukinut, samo je pripojen Zavod za javno zdravstvo gdje postoji Služba za suzbijanje zlouporabe droga.

Usput je malo napala Spasi me

“Sam premijer koji želi pooštravati zakone, podržao je ukidanje Ureda za droge. Da, znam da nije ukinut nego je bila namjera pripojiti ga Ministarstvu zdravstva ali oni nisu znali što će s njim pa je pripojen Zavodu za javno zdravstvo. Osnovana je Inicijativa koja je tražila da Ured ostane samostalan. Štoviše, tražili smo da bude središnji ured i da pokriva sve ovisnosti.

Taj ured bi trebao zapošljavati stručnjake koji bi predlagali politike prevencije borbe protiv svih oblika ovisnosti. Tražili smo i prijem kod premijera. Ne da nas nije primio nego iz njegovog ureda nismo čak dobili ni odgovor na naš zahtjev. Je da u Inicijativi nisu bili glumci/e. Bili su samo stručnjaci koji se godinama bave tom problematikom i osobe koje su se uspješno rehabilitirale i resocijalizirale”, piše Juretić, jasno aludirajući na inicijativu ‘Spasi me’ koja je uspjela natjerati Vladu da napokon postroži zakone u slučajevima nasilja nad ženama i u obitelji.

Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će…

Gepostet von Bernardica Juretić am Samstag, 18. Januar 2020

Više s weba
Ostanite uz telegramov program