Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Premijer ozbiljno: ’Što Beroš ima s Matijanićem? Jel’ on bio u KBC-u, jel’ se javio na telefon’

Kazao je da o tom slučaju zna onoliko koliko je na konferenciji za medije reklo Povjerenstvo

06.07.2022., Zagreb - Sabor 11. sjednicu nastavlja raspravom o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra Berosa. Premijer Andrej Plenkovic, Vili Beros. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo danas zatražilo smjenu ministra Vilija Beroša zbog “sramotnih rezultata rada Povjerenstva koje je trebalo utvrditi je li bilo propusta u medicinskoj skrbi novinara Vladimira Matijanića”, slučaj je komentirao premijer Andrej Plenković.

Na pitanje tko je ubio novinara Matijanića, premijer je rekao: “Ne znam, mislim da je umro, ja sam čak izrazio sućut njegovoj obitelji”. Zatim se osvrnuo na zaključak Beroševog povjerenstva, prema kojem su u slučaju tragične smrti istaknutog novinara “svi postupci bili u skladu s pravilima struke”.

“Što se tiče tog slučaja, znam onoliko koliko je na konferenciji za medije povjerenstvo kazalo o tome. Nemam drugih saznanja. Mislim da će neovisno o tome što je reklo povjerenstvo, DORH se baviti tim slučajem, i bez apela, po službenoj dužnosti”, rekao je.

Nitko nikoga ne štiti

Upitan ima li u ovom slučaju odgovornosti ministra Vilija Beroša rekao je: “Mislim da je ono jučer, za onoga tko želi čitati i slušati, bilo puno informativnije od svega što se moglo dosad pročitati”. Referirao se tako na dvosatnu konferenciju za medije na kojoj su članovi povjerenstva iznosili zaključke o slučaju.

“Meni je žao što je mlad čovjek preminuo, kao što mi je žao Mislava Bage”, rekao je i dodao je da se sve treba ispitati. “Ne bih rekao da itko ikoga štiti. Tamo se govorilo o stvarima koje su činjenično točne i ocjenama stvari koje nisu dobre”, kazao je na konstataciju novinara da Beroš štiti svoje ljude.

‘Je li Beroš odgovarao na telefon?’

“Recite vi meni što ima Beroš s postupanjima ljudi u cijelom ovom lancu događanja. Jel’ on bio u KBC-u, je li on odgovarao na telefon? Je li on došao s timom Hitne nekome u kuću?”, kazao je premijer.

“Što je ovo sada, novinari uzimaju pravdu u svoje ruke”, kazao je na konstataciju novinara da je ministar mogao smijeniti odgovorne. “U pravnoj i demokratskoj državi kao što je naša zna se tko je nadležan za što. Postoji ministarstvo, inspekcija zdravstvena, stručno povjerenstvo. A postoje druga tijela koja iz drugog kuta možda gledaju na iste činjenice”, dodao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više