Politika & Kriminal

Fuchs: 'Sindikati su trebali prihvatiti dodatak, koeficijent teoretski vrijedi od sjednice Vlade do sjednice Vlade'

Fuchs misli da su nezadovoljni i s jedne i s druge strane, te da je stvar završila kompromisom

FOTO: N1

Bivši ministar znanosti i obrazovanja i sadašnji Plenkovićev savjetnik za obrazovanje Radovan Fuchs gostovao je u emisiji N1 Studio, te je prokomentirao dogovor između Vlade i sindikata, te novi štrajk Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS.

“Što se tiče dogovora Vlade i sindikata Fuchs smatra da su jednako zadovoljne obje strane i da je stvar završila kompromisom. “Djeca su nam bila izvan škole i potrebno je bilo da krenu u školu. Moglo je puno ranije završiti, u jednoj laganijoj pregovaračkoj atmosferi od prije par tjedana trebalo je dogovoriti jednako takvo povećavanje, ne možda koeficijenata. Da se iznos isplatio kroz dodatke bilo bi povoljnije rješenje za sve sudionike”, rekao je.

Radnici na istim pozicijama, ali u drugim službama, imaju drugačije koeficijente

Po njegovom mišljenju, bolje bi bilo da su sindikati odmah prihvatili povećanje dodataka na plaću umjesto povećanja koeficijenata. “Fokus je bio koeficijent 6,11. Samo to i ništa više. Koeficijent teoretski vrijedi od sjednice Vlade do sjednice Vlade, zato kažem da bi ono bilo povoljnije rješenje. To je akt kojeg Vlada samostalno donosi i u kojem nema sindikalnog pregovaranja, dok za kolektivne ugovore imate sindikalne partnere koji se dogovaraju o svim stavkama”, rekao je Fuchs.

“Ne trebate ići daleko. Vratite se samo na Vladu premijera Milanovića koja je odlukom Vlade skinula koeficijente učiteljima, na sjednici Vlade, bez pregovaranja sa sindikatima. To Vlada može u svakom trenutku i postoji bojazan da bi buduća Vlada mogla to vratiti natrag”, nastavio je. Smatra da je sadašnja situacija s koeficijentima u neredu, te da nitko nije zadovoljan. “Postoje ogromne nelogičnosti između koeficijenata javnih i državnih službi. Tako ljudi koji rade na istim pozicijama, ali u drugim službama, imaju različite koeficijente”, kaže.

Misli da je povećanje dodataka bolja opcija

Kao bolju opciju za radnike u prosvjeti vidi povećanje dodataka. Za postizanje dogovora, Fuchs smatra da su obje strane morale popustiti.

Što se tiče stabilnosti državnih financija, Fuchs uvjerava da su premijer i ministar financija došli do mirnog rješenja kojim će se očuvati i kreditni rejting bez ulaženja u dodatna zaduživanja.

Po njemu bi povoljnije bilo da prihvatiti da se isti iznos novca isplati kroz dodatke što bi postalo dio kolektivnog ugovora. O tome jesu li sindikati tražili da se povećanje odnosi i na nenastavno osoblje, Fuchs je kratko odgovorio.

“Nisam direktno pregovarao. Zahtjev je išao prema učiteljima, ali vjerojatno su oni percipirali kako to podrazumijeva svih. Sindikati su htjeli da se izjednače plaće za nenastavno osoblje, ali razumiju problem i tu je učinjen ustupak”, kaže.

O štrajku Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS, kaže da se radi ustvari o dva problema. “Ovo je bilo rješavanje problema u sustavu znanosti i obrazovanja. Taknite jedan koeficijent i potaknut ćete masu problema u ostalim područjima. Vjerujem da će svi zahtjevi biti uzeti u obzir, a problem će se razriješiti kroz povjerenstvo koje će se time baviti na razini države”, naglasio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu