Preminula je čuvena sutkinja američkog Vrhovnog suda. To bi moglo biti vrlo važno za predsjedničke izbore

Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, od raka gušterače

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2020
Foto: Profimedia

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija, što američkom predsjedniku Donaldu Trumpu daje priliku da imenuje trećeg suca u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Ginsburg, velika borkinja za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena svojom obitelji.

Njezin odlazak bi mogao dodatno izmijeniti ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudaca, čime bi ta institucija mogla dodatno skrenuti udesno.

Neumorna šampionka pravde

“Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu kolegicu. Danas žalujemo, no sa sigurnošću da će buduće generacije Ruth Bader Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde”, priopćio je čelnik suda John Roberts kojeg je imenovao George Bush mlađi.

Trump je tijekom svog mandata imenovao dva konzervativna suca – Neila Gorsucha 2017. te Bretta Kavanaugha 2018. godine. Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Novi sudac prije izbora?

Od Trumpove nominacije do potvrđivanja Gorsucha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanaugh 2018. imenovan za 89 dana. Izbori za američkog predsjednika održat će se 3. studenoga, a vođe repulikanaca već su kazali kako planiraju strelovito krenuti u biranje zamjene.

Za Donalda Trumpa, ovo otvara niz mogućnosti na izborima. Ukoliko dođe to pravnih zavrzlama, koje Trump već najavljuje, Vrhovni sud mogao bi biti ključan u odlučivanju, kao što je bio 2000. godine, na izborima između Ala Gorea i Georgea Busha.

Demokrati ne žele brzati

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala priopćenje u kojem stoji da joj je “najveća želja” da ju se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

“Američki narod mora imati glasa u odabiru idućeg suca Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika”, napisao je Schumer na svom Twitter profilu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program