Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Preokret u svim istraživanjima. HDZ definitivno prestigao SDP, opet su prvi

Stranku Andreja Plenkovića trenutno podržava 29,9 posto birača

FOTO: Vjekoslav Skledar

HDZ je ponovno vodeća stranka u Hrvatskoj nakon mjesečnog rasta od 2,61 posto, pokazuje istraživanje HRejting koje je maloprije objavio HRT.

Stranku Andreja Plenkovića trenutno podržava 29,9 posto birača, dok najveću oporbenu stranku SDP, koja je u mjesec dana zabilježila pad od 1,89 posto, trenutno podržava 27,4 posto birača.

Miroslav Škoro jedini još prelazi izborni prag i ima 9,2 posto, ali mu je podrška pala za 1,28 posto. Blizu mu je samo Most od kojega je duplo slabiji HSS. Golemu skupinu ispod dva posto biračke potpore predvodi Živi zid, Pametno i izrazito regionalni IDS koji upravo zbog te regionalnosti može računati na dva ili tri mandata. HRejting je, naime, rađen po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Ispod 1,5 posto su svi ostali iz ankete i to slijedećim redosljedom: Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, HSU, HNS te izjednačeni Suverenisti i Ivan Pernar. Jedan ili manje od jedan posto birača odlučuje se za: Mislava Kolakušića, Brunu Esih, Daliju Orešković, Anku Mrak Taritaš. A ni od Daria Hrebaka, novog predsjednika HSLS-a, ta stranka nije ništa profitirala.

Usporedba s prošlomjesečnim rezultatima

Jedine pažnje vrijedne promjene, odnose se na tri stranke koje prema HRejtingu trenutačno prelaze izborni prag. Pad ili rast svih preostalih iskazuje se u promilima, tako da se tu o rastu ili padu ne može niti govoriti. Uzrok je HDZ-ova povratka na vrh, rast te stranke za više od 2,5 posto u samo mjesec dana, ali istodobno i pad SDP-a u odnosu na ožujak za gotovo 2%. Malo više od 1% pao je i Miroslav Škoro.

Stabilan je trenutačno broj neodlučnih birača koji se i dalje vrti oko 10%.

Kako stranke prolaze po regijama?

U četiri najjužnije županije suvereno “vlada” HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je Škorin Domovinski pokret.

U regiji koja bi obuhvaćala Primorsko-goransku i Istarsku županiju te senjsko primorje – obrnuto! Tu suvereno vlada SDP od kojega je HDZ više nego dvostruko slabiji. IDS je treći, a iznad 5-postotnog izbornog praga i ovdje je Škorina stranka.

Istok Hrvatske “drži” HDZ koji u Slavoniji i Baranji osvaja 38%. Na oko 20% glasova može računati SDP, a 15,6% je Škorinih. Ove tri stranke jedine prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Ondje HDZ osvaja iznad 40, SDP oko 28, a Škoro ispod 9% glasova. Izbornom pragu u ovoj regiji nitko više nije ni blizu.

Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, a treći opet Škoro. Što je IDS-u Istra, to je HNS-u očito sjever Hrvatske. Ondje bi sa 7,3% ušao u Sabor. HSS-u malo nedostaje.

Bandić u Zagrebu ispod izbornog praga

Jedino u Zagrebu i okolici razlika između dviju najjačih stranaka ne prelazi 10%. Za SDP bi glasalo malo više od 29, a za HDZ malo manje od 21% birača. Miroslav Škoro izbor je njih oko 8%. U Zagrebu i okolici, zagrebački je gradonačelnik prvi ispod izbornog praga.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više