Politika & Kriminal

Stožer: 'Uvodimo covid potvrde u zdravstvo i krećemo s novim načinom izvještavanja o koroni'

Imamo 1042 nova slučaja i osam preminulih

25.01.2021., Zagreb - Stozer civilne zastite odrzao konferenciju za medije u zgradi NSK. Krunoslav Capak
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je jučer Hrvatska postala crvena na novoj koronakarti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Stožer civilne zaštite najavio je konferenciju za medije. Stožer je jučer objavio kako je evidentiran 941 novi slučaj zaraze, danas je ta brojka veća:

“Prošlo je 564 dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, danas je zabilježeno 1042 nova slučaja. Aktivno je 5691 slučajeva. Broj pozitivnih od početka je 381.896. Testirano je 2683469 osoba, a u protekla 24 sata je 10.353. Postotak pozitivnih je 10.1 posto na bolničkom liječenju su 552 osobe, od kojih je 59 na respiratoru. U bolnice je primljeno 55, a pušteno 47 osoba. U posljednja 24 sata preminulo je osam osoba”, rekla je danas na početku presice Vera Katalinić-Janković.

Ovaj tjedan imamo 27,3 posto više zaraženih u odnosu na prošli

“Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih”, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak. Incidencija je u prosjeku 239, a dodao je i da u ovom tjednu imamo 27,3 posto više oboljelih u odnosu na protekli tjedan.

“Na karti ECDC-a sve zone Hrvatske po nuc2 su u crvenom, uzimaju se dva kriterija: udio pozitivnih u broju testiranih, incidencija je viša od 75 tako da smo vi ušli u crvenu boju. Po 14. dnevnoj stopi incidenciji, Hrvatska je na 17. mjestu u EU, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska”, objašnjava Capak.

“Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih”

Potom je riječ preuzeo ministar Vili Beroš. “Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kako smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali ja ću reći istinu. Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen”, rekao je Beroš, te dodao kako smo u “crvenom nepotrebno”. “Izlaz imamo”, rekao je ministar.

“Oni koji misle da ih virus neće dohvatiti, oni su u krivu. Svima se to može dogoditi. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu. Ne morate vjerovati meni, znanosti, vladi, stožeru… Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC Split je preko 93 posto hospitaliziranih necijepljeno. Pa zar brojke ne govore sve? Vjerujte matematici”, nastavio je Beroš. “Naše strpljenje je na kraju. Ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se što smo postigli dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, naglasio je ministar.

Potom se Beroš dotaknuo teme covid-potvrda. “Kao što smo najavljivali već neko vrijeme, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde. Potpuno smo svjesni situacije. U pripremi je nekoliko odluka”, rekao je.

Trenutno je 865 oboljelih u dobi od 7 do 18 godina

Prvo novinarsko pitanje koje je stiglo bilo je o mogućem uvođenju covid potvrda u trgovačkim centrima. “Svaki dan razgovaramo o toj problematici. U općem kontekstu, razmišljamo i o drugim resorima. Mislim da je resor socijalne skrbi također resor gdje bi se ovo trebalo uvesti. Ali razmišljamo i šire, ovisno o pandemiji. To je naš način pronalaska suživota s virusom. Ima tu puno elemenata, djelatnici, pacijenti. Ono od čega smo krenuli su zdravstveni djelatnici. U ovom trenutku ne bi proširili to na bolesnike. Struka misli da ono što vrijedi za bolesnike je dovoljno. Struka će odlučiti o trgovačkim centrima. Ali, svjesni smo ograničenja ovih potvrda. Mislimo da je to najbolji način u ovom trenutku”, odgovorio je ministar Beroš.

Sljedeće novinarsko pitanje bilo je o tome koliko je trenutno djece zaraženo, s obzirom na to da je krenula školska godina. Odgovorio je Krunoslav Capak, koji je kratko izvijestio kako je trenutno 865 oboljelih od 7 do 18 godina.

Kako će izgledati upotreba covid-potvrda u bolnicama?

Stiglo je pitanje kako će funkcionirati covid-potvrde u zdravstvenom sustavu, na što je odgovorio ministar Beroš. “Činjenica je da će daljnje okolnosti odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu sad ima više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete, opskrba bolnica… Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku”, rekao je.

“Zdravstvo će biti primjer svima ostalima kako će se uvest potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju”, nastavio je ministar Beroš.

Cijepljenjem do ukidanja svih mjera

Javio se potom ministar Davor Božinović, koji je istaknuo kako je Hrvatska bila prva država koja je uvela covid-potvrde. “Cijelo vrijeme smo govorili da ćemo potvrde koristiti na jedan racionalni način. Razgovara se kada govorimo o široj upotrebi da nastavimo istim načinom, a što bi obuhvatilo zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi”, rekao je Božinović.

“No, cijepljenje je dokazano jedina mjera koja štiti vrlo učinkovito od težih stanja i smrtnosti, vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta. To je u ovom trenutku tako, tako će to i ostati, virus neće nestati. Vlada je nabavila i više cjepiva nego je potrebno”, nastavio je Božinović.

Što je s trećom dozom?

Stiglo je i pitanje o tome kada se kreće s trećom dozom. “Većina europskih zemalja odlučila je malo pričekati kad su saznali da je Pfizer predao EMA-i odobrenje treće doze. Mi imamo garancije neke da će EMA to napraviti najbrže što može, onda ćemo donijeti odluku. Mislim da će biti pravilo da se nakon dva vektorska cjepiva bude mRNA cjepivo. No pričekajmo”, odgovorio je Capak, te dodao kako će prioriteti za treću dozu biti imunokompromitirani, stariji i oni koji su svakodnevno u kontaktu s puno ljudi.

Spomenuo se i primjer Francuske, koja traži covid-potvrde i za ulazak u restorane, pa se uputilo pitanje hoće li se početi s takvom praksom i u Hrvatskoj. “Iznijeli ste niz promišljanja, neke stvari stoje neke apsolutno ne stoje. Cijepljeni već imaju neke benefite. Mi bismo vrlo rado poduzeli neke mjere da je broj necijepljenih manji. Danska se otvara, zašto mi o tome ne možemo razgovarati? Zato što nemamo dovoljno cijepljenih”, kaže Beroš.

Kampanja ide dalje

Capak je potom rekao kako će se nastaviti s postojećom kampanjom kao i do sada, no da će cjepivo postati još dostupnije. “I dalje radimo na dostupnosti. Ostale varijante su šira upotreba covid-potvrda, u dosta zemalja to funkcionira. Mi krećemo sa zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. Sljedeći korak je moguća obveza cijepljenja, o tome razmišljamo”, dodao je Capak.

O tome tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu, Capak je rekao kako će testiranje u prvom koraku biti besplatno. Potom će se, ovisno o više parametara, to testiranje plaćati.

Što je s cjepivom kojem ističe rok trajanja?

Ponovno se postavilo pitanje o tome što će se napraviti s cjepivima kojima se bliži rok isteka. “Ovo je déjà vu pitanje. Naručili smo oko milijuna doza, dobili smo ih nešto manje od pet milijuna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s booster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, to je dobro cjepivo”, rekao je Capak.

“Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Vlada ima planove, a ja nisam ovlašten o tome još ništa reći. Ne brinite, nijednu dozu nećemo baciti”, zaključio je Capak.

Postavilo se i pitanje zašto popisivači za popis stanovništva ne moraju imati covid-potvrde. “Mi smo bili upitani oko mjera za popis stanovništva, dali smo preporuku da bi svi koji sudjeluju trebali biti cijepljeni. To očito nije moglo biti organizirano, morat će se držati klasičnih mjera, distance, maske, kraćem boravka u zatvorenom”, odgovorio je Capak.

Novi način izvještavanja

Ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić se još jednom dotakla teme o sterilitetu nakon preboljenja koronavirusa, pa je rekla da o tome kod žena nema informacija. “No, kod muškaraca se mogu pojaviti bolovi, a što nije zabilježeno kod cijepljenih. Virus je detektiran u ejakulatu i detektirano je oštećenje spermatozoida”, rekla je Markotić. Kazala je i da muškarci nakon preboljenog COVID-a mogu jedno vrijeme biti oštećenih reproduktivnih funkcija.

Na kraju presice dotakli su se teme novog izvještavanja o broju zaraženih. “Najvjerojatnije ćemo od idućeg tjedna krenuti s novim načinom izvještavanja koji će obuhvatiti broj hospitaliziranih i umrlih i omjer cijepljenih i necijepljenih”, kazao je Beroš. “Imamo podatak da od 30. kolovoza do 3. rujna, 79 posto osoba koje su oboljele nije bilo cijepljeno. Od 178 hospitalizacija, 141 osoba nije bila cijepljenja”, nadovezao je Capak.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu