Politika & Kriminal

Beroš: Zaposleni u zdravstvu koji se neće ni cijepiti ni testirati neće moći raditi ni dobiti plaću

U zadnja 24 sata imamo 1291 novi slučaj, a preminulo je 12 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite danas od 11 sati održava konferenciju za medije. Nedugo prije toga objavili su najnovije podatke o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata imamo 1291 novi slučaj, a preminulo je 12 osoba. To je stotinjak slučajeva manje nego prošlog petka. Na početku pressice su pročitane brojke novozaraženih, preminulih i cijepljenih iz priopćenja.

Krunoslav Capak je nakon toga rekao kako ovog tjedna imamo porast od 0,7 posto u odnosu na prošli, dok je 14-dnevna incidencija 386,9. “Time smo na 24. mjestu zemalja Europske unije”, rekao je Capak. “Trenutna ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2107,8 čime smo 12. na listi zemalja EU. Danas smo imali 12,7 posto pozitivnih među testiranima, a zadnjih dana je to bilo 12,4”, rekao je.

Potom je iznio podatke o necijepljenima među zaraženima i preminulima. “Zadnjih sedam dana od 518 hospitaliziranih 374 nije bilo cijepljeno, to je 73 posto. Na respirator su stavljene 72 osobe od kojih 60 nije bilo cijepljeno. To je 83 posto necijepljenih. Preminulo je 85 osoba od kojih 65 nije primilo nijednu dozu cjepiva. To je 76,5 posto. Imali smo 8107 novih slučajeva od kojih 81 posto nije bio cijepljen”, ispričao je.

Capak: Donesen novi dokument za samoizolaciju učenika

Capak je rekao kako sada najviše zaraženih u dobi od 10 do 19 godina. “Trenutno imamo 2038 osoba od sedam do 18 godina koje su oboljele, a čak 10.430 njih je u samoizolaciji”, rekao je pa dodao da nije točno kako baš cijeli razredi idu u samoizolaciju.

“Među nastavnim osobljem u školama imamo 46 novooboljelih, a kod nenastavnog osoblja 215 osoba”, rekao je. Dodao je kako je donesen novi dokument koji će ubrzo izaći, i kako je najbitnije iz njega, a vezano za samoizolaciju učenika.

“U nju će ići samo oni koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima oboljelog, kao i oni koji su 15 minuta blizu stajali ili sjedili putujući do škole s oboljelim učenikom”, kazao je Capak.

Beroš: Stanje u splitskoj bolnici je teško

Sljedeći je govorio ministar Vili Beroš koji je pozvao sve da se cijepe, posebno starije. “Primite taj lijek i ostanite s nama”, kazao je. Govoreći o brojkama necijepljenih a koji su hospitalizirani rekao je da to pokazuje i nebrigu za zdravstvene djelatnike koji se brinu o ljudima u bolnicama.

“Svi skupa moramo znati da je ovo cjepivo dizajnirano za ranije varijante. Međutim, s obzirom na to da dominira delta varijanta učinkovitost je oko 80 posto. Sreća je da je soj ovakav, mogao je mutirati i biti zarazniji. Razlika bi bila enormna”, kazao je.

Beroš je rekao da bolnice još mogu izdržati pritisak, ali da je pritisak sve veći. “Poglavito mislim na Split gdje je opterećenje veliko. Oni su na nivou 64 posto kapaciteta kreveta”, rekao je ministar pa zahvalio ravnateljstvu bolnice koje se nosi s teškom situacijom.

‘Necijepljeni, koji nisu preboljeli, a ne žele se testirati neće moći na posao’

Potom su počela pitanja novinara, a prvo je bilo o covid-potvrdama. Koliko će se djelatnici često testirati i koliko sve to košta? “Bitno je naglasiti da je čitav postupak oko covid potvrde usmjeren ka povećaju sigurnosti”, kazao je Beroš i dodao kako takva sigurnost nema cijenu.

“Kada je riječ o detaljima, sve je jasno. Testiranje planiramo dva puta tjedno. Oni koji se ne žele cijepiti, nisu preboljeli, a ne žele se ni testirati… ne znam što bih rekao. Testiranja će na početku biti besplatna, ali ne može tako biti dovijeka. Ako netko ne želi, neće moći prisustvovati radu”, rekao je Beroš o testiranju i dodao da je to brzi postupak koji nije invazivan.

“Oni neće moći prisustvovati poslu i sustavu, a i sebi će napraviti probleme”, kazao je pa dodao da će takvih biti malo. “Oni će neopravdano izostati s posla i neće dobiti naknadu za rad, sukladno zakonu”, rekao je.

‘Ne željeti testirati se ne bi bio razlog za otvaranje bolovanja’

Na pitanje koliko ćemo plaćati testove zdravstvenim djelatnicima, Beroš je rekao da to nije moguće izračunati, jer ne zna ni koliko će trajati epidemija i koliko će virus biti među nama. Postavljeno mu je i pitanje jesu li spremni na moguće otvaranje bolovanja djelatnika.

“Sredstva su osigurana, ali ne mogu reći o koliko se novca radi. Hoće li narod biti kreativan, to ne mogu reći, ali zna se da postoji kontrola bolovanja. Ne željeti testirati se ne bi bio razlog za otvaranje bolovanja”, kazao je. Novinari su pitali je li donesena odluka o produženju covid-potvrda, na što je Capak rekao da će one trajati najmanje 12 mjeseci.

Capak: ‘Bilježimo porast interesa za cijepljenjem građana’

Ministru Berošu je postavljeno pitanje je li najava uvođenja covid-potvrda dovela do povećanja cijepljenja u sustavu zdravstva. On je rekao kako je oko dva i pol puta povećana prosječna cijepljenost u zdravstvu. Dodao je da ne zna je li to zbog covid-potvrda. Na to se nadovezao Capak koji je rekao kako se zadnjih dana bilježi pojačan interes za cijepljenje. “U zadnja 24 sata smo aplicirali 5800 prvih doza, što smo zadnji put imali prije ljeta. Nadamo se da će se to nastaviti”, kazao je.

Potom je postavljeno pitanje hoće li covid-potvrde morati imati oni koji, primjerice, rade u pekari u bolnici. Beroš je rekao da je to točno, pa dodao da u bolnice ulaze razni ljudi poput dostavljača i servisera te poručio da će i oni morati imati potvrde. “Uskoro će sve svima biti detaljno pojašnjeno”, rekao je. Capak dodao da će svi oni koji ulaze u bolnički krug morati imati covid potvrde, pa i primjerice, serviseri aparata.

‘Muči me kao ministra da je netko unutar sustava protivnik cijepljenja’

Jedno od pitanja je bilo kako komentiraju pojavu antivaksera među zdravstvenim djelatnicima. “Muči me kao ministra da je netko unutar sustava protivnik cijepljenja. Ne znam što je tome uzrok. Edukacija sigurno nije”, rekao je.

Ispričao je i da se ministarstvo zdravstva obratilo liječničkoj i sestrinskoj komori o pojedincima koji su iznosili svoje stavove koji nisu bazirani na znanosti. “Kao ministar to osuđujem jer mislim da doprinose zbunjenosti populacije, pa i broju necijepljenih”, rekao je. Potom je Davoru Božinoviću postavljeno pitanje što je sa Znanstvenim savjetom, na što je on rekao da je sastav isti, ali da ne zna kada će oni sljedeći puta zasjedati.

‘Da nema znanosti pitanje je što bi danas naseljavalo naš planet’

Rekao je kako se sada vide razlike među zemljama i njihovim mjerama pa dodao da se u Stožeru trude imati balansirane mjere kako bi život tekao normalno, ili što je normalnije moguće. “Znamo da u nekim sektorima ima nezadovoljstava, ali mjere donosimo kako bi se zaštitili od nekih situacija”, rekao je pa upitao tko je mogao predvidjeti deltu i tko može reći da neće biti nove varijante za mjesec dana.

“Možda ćemo za četiri, pet godina, imati još ozbiljniju pandemiju. Da nema znanosti pitanje je što bi danas naseljavalo naš planet. Možda će već sutra netko prosvjedovati protiv klimatskih promjena. Sve su to opasnosti koje nam prijete”, rekao je pa dodao da tome možemo odgovoriti samo ako iskoristimo civilizacijske dosege. “Nosimo se sa svime time i nastavit ćemo se nositi s ovom krizom”, rekao je Božinović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu