Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Presica Stožera: 'Ograničavamo dolaske iz južne Afrike, novi soj ima potencijal biti zarazniji od delte'

Bilo je govora o svemu, od novog soja i covid potvrda do testiranja u zdravstvenom sustavu i izmjena Zakona

FOTO: Screenshot RTL

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni novi podaci o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu. Konferencija je kasnila 15-ak minuta. Prvo su izneseni podaci o novozaraženima, pa je tako rečeno da danas imamo 5460 novih slučajeva, a preminulo je 75 osoba. “Među preminulima je 14 cijepljenih, jedan s tri doze, a jedan djelomično”, rekla je.

Krunoslav Capak je iznio podatke o zaraženima na današnji dan unazad dva tjedna. “Imamo u ovom tjednu 10 posto više novooboljelih nego u prošlom. Incidencija prosječna je 1619,17. Udio pozitivnih u testiranima danas je 39,6. Zadnjih sedam dana 40,1 a od početka 17,4”, kazao je.

Govoreći o preminulima, Capak je kazao da od 75 preminulih 60 nije cijepljeno nijednom dozom, a 61 nije završio cijepljenje ukupno. “Od 37 preminulih, starijih od 80 godina, 34 nije bio cijepljen, ili 92 posto. U zadnja 24 sata na respirator su stavljene 34 osobe od kojih 26 nije cijepljeno”, kazao je.

Božinović govori o covid preporukama

Davor Božinović je najavio posebnu odluku o prelasku granice s obzirom na novu varijantu virusa, kao i da slijedi preporuka s razine Europske komisije. “To se odnosi na ljude koji dolaze iz južne Afrike, Namibije, Lesota i Hong Konga”, rekao je. Kazao je kako će za ulazak u Hrvatsku iz tih zemalja ili biti zabranjen ili će naši ljudi koji dolaze iz njih morati u karantenu 14 dana te naglasio kako novi detektirani soj ima potencijal biti zarazniji od delte.

Božinović je nastavio govoriti o covid potvrdama i koronakarti. Europska komisija je jučer predložila da potvrde nakon cijepljenja traju devet mjeseci, a Božinović je rekao da mi trenutno primjenjujemo 12 mjeseci nakon booster doze, jer se ne zna koliko će dugo imunitet trajati. ECDC je jučer objavio i da se radi na novim smjernicama za korona kartu, po kojoj bi se gledao i postotak cijepljenih s obzirom na zaražene.

Što s onima koji su preboljeli pa se cijepili

Novinari su pitali kada će se to odlučivati o covid potvrdama, na što je on rekao da će to biti vjerojatno sredinom prosinca. Potvrdio je i da će se za sve koji imaju covid potvrde koje im vrijede godinu dana ostaviti period za primanje booster doze.

O nekim novim odlukama za Advent se trenutno ne razmišlja, potvrdio je, jer se ipak radi o događaju na otvorenom. Novinari su pitali i što s ljudima koji su preboljeli pa se cijepili, što s njihovim potvrdama. “Ako se netko cijepio s dvije doze nakon preboljenja računa se kao da je primio tri doze i njemu se izdaje covid potvrda na godinu dana. “Ne znam kakva će biti EU praksa, ali mi ćemo se, ako to bude obavezno uskladiti s EU”, rekao je.

Markotić objašnjavala novi soj

Alemka Markotić je odgovorila na pitanja o novom soju, po čemu je on opasnost s obzirom na mjere koje se uvode i kako utječe s cjepivom. “Pojavilo se nekoliko slučajeva u nekoliko zemalja, zna se da je na razini spike proteina više od tridesetak različitih mutacija i zato je izražena zabrinutost svih zemalja, a i WHO priprema određen sastanke gdje će se razmotriti što bi to moglo značiti. Taj velik broj mutacija posebno na spike proteinu može utjecati na njegovo vezivanje na receptore alii na učinkovitost cjepiva”. rekla je.

Kazala je da sve treba brzo ispitati. “Sigurno će se poduzeti sve mjere da se, barem u laboratorijskim uvjetima dobiju prvo rezultati. Dobro je da nema puno slučajeva izvan Afrike niti u samoj Africi”, rekla je i zaključila da se nada kako ćemo u sljedećim tjednima saznati više o ovom virus.

Capak: ‘Imali smo samo sedam slučajeva delte plus’

Capak je prvo rekao kako smo dosad imali samo sedam slučajeva delta plus varijante te da ona nema veliki potencijal širenja, a za najnoviji soj je kazao da bi mogli značiti da bi on mogao imati puno veći potencijal pirenja.

“Pitanje je kako će se on širiti iz Južne Afrike u zemlje s većom procijepljenosti, to što se probio u Hong Kong ne znači da će tako biti i u drugim zemljama”, rekao je i rekao da je najbolja zaštita zabrana ulaska za strane državljane iz tih zemalja te 14 dana karantene za naše građane uz testiranje po izlasku.

Poduža rasprava o izmjenama Zakona

Novinari su pitali i o izmjenama Zakona koji je u javnom savjetovanju, a u kojemu stoji članak po kojemu bi sanitarni inspektor mogao narediti cijepljenje osobama izloženim virusu. Pitali su kako to, a u Stožeru nisu dobili konkretan odgovor, Božinović je tek rekao kako je zakon u savjetovanju i da će se sve analizirati.

Na pitanje da to dodatno pojasne on odgovara: “Mi se bavimo drugim, hitnijim aspektima, ja u izmjenama zakona nisam sudjelovao”. Upitan nije li nevjerojatno da ne znaju što piše u izmjenama Zakona, Božinović je rekao da će tijekom dana dobiti odgovor na to pitanje. “Ne možemo vam dati odgovor na to pitanje”, rekao je i dodao da će to kasnije pojasniti.

Božinović i Beroš uspjeli sve razjasniti

Nešto kasnije se Božinović vraća na to pitanje, kaže da pitanje nije bilo jasno formulirano pa objašnjava da su u Zakon dodane dvije točke. “Kolegica je dobila odgovor u međuvremenu, tu piše da mogu narediti provedbu sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza, a to znači da morate pokazati covid potvrdu da ste testirani, cijepljeni ili preboljeli. Može i narediti udaljenje osoba koje su ušle u određene prostore”, rekao je.

“Da ste i vi vidjeli kako ja sad čitam, vidjeli biste da se odnosi na obvezu predočenja dokaza”, rekao je. Riječ preuzima ministar Vili Beroš koji kaže da novinar komentira raniji članak koji u Zakonu već postoji. “Uopće nije tendencija da sanitarni inspektor nekome može naložiti cijepljenje. Taj članak postoji, kada sanitarni inspektor to može narediti za primjerice hepatitis. Ali, kako nema obveze cijepljenja nitko neće moći nikome naložiti obvezno cijepljenje”, ispričao je Beroš pa dodao da misli kako se sve objasnilo.

Božinović je zaključio da nitko ne planira uvoditi obvezu cijepljenja od koronavirusa. Novinare je zanimalo i razmišlja li se o mijenjanju preporuka s obzirom na novi soj virusa i samoizolaciju, na što je Capak rekao da se o tome ne razmišlja zasad.

Beroš: ‘Testiranje podržavamo ali ono nije najbolje’

Berošu je postavljeno pitanje planira li se proširiti testiranje u zdravstvenom sustavu, na što je on rekao da se uzimaju u obzir sve okolnost i da se zato potencira treća doza. “Testiranje podržavamo ali ono nije najbolje. Tek kombinacijom preboljenja, cijepljenja i testiranja možemo dati neku garanciju, ali ni ona nije apsolutna”, kazao je i dodao da covid potvrde štite one koji se protiv njih bore, necijepljene.

Capak se osvrnuo i na teze koje se pojavljuju u javnosti, posebno među prosvjednicima, da cijepljeni i necijepljeni jednako prenose virus. “To nije istina, toga trebamo biti svjesni”, rekao je. Dodao je da znanstvene radove, ako ih se čita, treba znati citirati pa rekao da cijepljeni nisu prenosili virus za vrijeme alfa varijante, u delti oni mogu nositi virus na sluznici ali nisu zarazni.

Ipak dodao je da mogu oboljeti i prenositi virus ili imati virus na sluznici koji se povećava i može se prenositi i naglasio da je to sve daleko manje nego kod necijepljenih. “Osobe koje su cijepljene manje prenose virus, na njihovo sluznici vrlo brzo pada broj čestica virusa, a time i zaraznost, To je znanstveno dokazano”, rekao je i dodao da nijedna zemlja na svijetu ne testira sve zdravstvene radnike na ulasku u bolnice. Božinović je na kraju pozvao sve da se pridržavaju osnovnih mjera, nošenja maske, distance, prozračivanja i održavanja osobne higijene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više