Politika & Kriminal

Pretvara li se borba za ostanak Sorosevog sveučilišta u Budimpešti, kojeg Orban želi potjerati, zapravo u borbu za liberalnu demokraciju

Tisuće Mađara izašlo je na ulice u nedjelju na ulice

A young woman waves the European flag as she demonstrates in front of the Central European University (CEU) in Budapest on April 2, 2017, following allegations of the Hungarian Prime Minister that the prestigious university was cheating students by breaking rules.
The Central European University (CEU), set up in 1991 after the end of communism and part-funded by Hungarian-US investor George Soros, said in a statement that it "utterly rejects" Hungarian Prime Minister Viktor Orban's allegations. / AFP PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Borba za opstanak sveučilišta u Budimpešti, kojeg je osnovao milijarder George Soros, dio je veće bitke oko budućnosti liberalne demokracije u istočnoj Europi, tako bar tvrdi Michael Ignatieff, čelni čovjek Central European University (CEU), piše Bloomberg.

Tisuće Mađara izašlo je na ulice u nedjelju kako bi protestirali za akademsku slobodu i tako odgovorili na zakon koji je mađarska vlada predstavila prošli tjedan, a za koji Ignatieff kaže da je usmjeren na to da zatvori CEU. Soroš je osnovao CEU u svom rodnom gradu nakon pada Željezne zavjese kako bi stvorio novu generaciju vođa koji bi gradili demokraciju u istočnoj Europi nakon desetljeća komunizma.

CEU je sada u fokusu mađarskog premijera Viktora Orbana, prvog europskog lidera koji je prihvatio primjer Putinovog modela ‘neliberalne države’. Mađarska je prošli tjedan predstavila zakon koji spominje stroža pravila za strana sveučilišta. I dok vlada poriče da je ovo usmjereno protiv CEU-a, Orban otvoreno krivi Sorosa, koji financira organizacije koje promiču ljudska prava i traže vladinu tansparentnost, da ga želi potkopati.

‘Režim je čvrsto konsolidirao svoju moć’

“Režim je polako, ali čvrsto konsolidirao svoju moć nad mađarskim društvom i nas vidi kao zapreku”, rekao je Ignatieff, 69-godišnji bivši čelnik Kanadske liberalne stranke, u intervjuu za Bloomeberg. “Ovo je prvi put u povijesti Europske unije da je članica unije poduzela akciju čiji je cilj zatvoriti slobodnu obrazovnu ustanovu i zato je to bitka koju moramo dobiti”, dodao je.

State Department je izrazio svoju zabrinutost u petak i apelirao na mađarsku vladu “da izbjegne bilo kakve legislativne akcije koje bi kompromitirale djelovanje CEU-a i njegovu neovisnost”. Sedamnaest Nobelovih laureata bili su među tisućama onih koji su potpisali peticiju solidarnosti s CEU-om, stoji u mailu sveučilišta poslanog u nedjelju. Parlament ima zakazanu raspravu o spornom zakonu u srijedu.

Važno je očuvati otvorene obrazovne institucije

“Važnije je nego ikad sačuvati otvorene institucije u ovom dijelu svijeta. Naša zemlja je uvijek bila država bivše sovjetske imperije. Mi smo jedno od rijetkih sveučilišta gdje Amerikanci, Rusi i Ukrajinci mogu sjediti zajedno u istoj učionici”, istaknuo je Ignatieff.

Nakon vladinog prijedloga prošlog tjedna Ignatieff je kreunuo u ofenzivu, pozivajući kabinet da povuče zakon za koji vladini službenici tvrde da je dio regularnog osvrta na strana sveučilišta. Također, on je zahtjevao da daljnje aktivnosti CEU-a budu vezane uz novi sporazum koji osigurava da bilo koji budući konflikt bude riješen na sudu izvan Mađarske.

Prema ovom zakonu koji je prošlog tjedna podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze. CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima. Fakulteti će, kako sada stvari stoje, morati početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

Nastavite čitati