Politika & Kriminal

Priča o 6 vozača ministarstva poljoprivrede sve je zabavnija; sad je pokazala kaos koji tamo vlada

Nakon otvaranja afere s lažnim SMS-ovima, isplivali su nezgodni detalji o poslovanju ministra Tolušića

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U Ministarstvu poljoprivrede na čijem je čelu Tomislav Tolušić, a kao potpredsjednik Vlade ujedno i desna ruka premijera Andreja Plenkovića, očito, vlada posvemašnja konfuzija nakon što je prekjučer uhićen njihov vozač Blaž Curić, koji se od jučer nalazi u pritvoru u Osijeku. Kako su danas objavila 24 sata, iz Tolušićevog ministarstva odgovoreno im je da svi njihovi vozači, a ukupno ih je šest, rade na ugovor o djelu.

Pojasnili su to Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika, te dodali da, ako nije moguće preraspodjelom poslova između postojećih namještenika osigurati nesmetan rad, obavljanje tih zadataka bit će povjereno vanjskim pružateljima usluga, dakako, sve u skladu s važećim propisima. Međutim, danas su istim novinama poslali novi odgovor u kojem tvrde da su u jučerašnjem pogriješili. Sada, naime kažu kako samo jedan vozač u tom ministarstvu radi na ugovor o djelu, a ostala četvorica su u stalnom radnom odnosu.

Ljetos su uredno primljeni su u stalni radni odnos

No, Telegram je danas dobio dokumente koji u potpunosti demantiraju ono što je jučer na upit 24 sata, službeno odgovoreno iz Tolušićeva ministarstva. U posjedu smo odluke o izboru kandidata koju je 6. srpnja ove godine osobno potpisao ministar Tolušić. Radi se o prijemu u stalni radni odnos dvojice vozača, Danijela Baneka i Ivana Popovića. Oni su, kako se vidi iz dokumenta u čijem je posjedu Telegram, primljeni u stalni radni odnos (s probnim rokom od dva mjeseca) temeljem natječaja kojeg je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo 24. svibnja ove godine. Na tim poslovima već rade, zaposleni su na neodređeno vrijeme.

Zanimanje za posao vozača u Ministarstvu poljoprivrede, za što se tražila srednja stručna sprema društvene ili tehničke struke, položen vozački ispit B kategorije, te najmanje tri godine vozačkog iskustva nakon položenog vozačkog ispita, bilo je veliko. Na natječaj je stiglo čak 27 molbi od kojih je sedam bilo nepotpuno, jedna je ponuda bila nepravodobna, a troje kandidata nije ispunjavalo formalne uvjete. Poziv za testiranje objavljen je 12. lipnja, a od 16 kandidata koji su zadovoljavali uvjete iz natječaja, pristupilo ih je 14.

Kako za njih nije važila zabrana zapošljavanja?

Testiranje je obavljeno 18. lipnja, a istoga dana njih šestero imalo je i razgovor s natječajnom komisijom. Nakon toga dvojica spomenutih vozača, Banek i Popović ocijenjeni su kao najbolji, a 6. srpnja Tolušić je već potpisao odluku o izboru kandidata. Kako je rok žalbe bio osam dana, oni su mogli početi s radom već sredinom srpnja.

Potpuno je nejasno zašto su iz Ministarstva poljoprivrede jučer novinaru 24 sata poslali odgovor da svi vozači u tom ministarstvu rade na ugovor o djelu (a danas sami sebe demantirali), pravdajući to odlukom o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika, a iz dokumenta u čijem je posjedu Telegram razvidno je da su u srpnju dvojica vozača primljena u stalni radni odnos. Nejasno je kako za njih nije važila odluka o zabrani zapošljavanja, te zašto i oni nisu primljeni na ugovor o djelu, ako je mimo propisa tako radio uhićeni Blaž Curić, kum potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijana Brkića.

Izigravanje odluke o zabrani zapošljavanja

Također, ne stoji tvrdnja Ministarstva poljoprivrede da, u slučaju kada postojeći namještenici preraspodjelom ne mogu obaviti sve radne zadatke, može biti angažiran vanjski pružatelj usluga. To se, kako vidimo, nije dogodilo, jer su dvojica vozača primljena u stalni radni odnos u Tolušićevu ministarstvu.

S obzirom na to da sada nakon uhićenja Curića u Ministarstvu poljoprivrede manjka jedan vozač (sam Tolušić je izjavio kako mu je dao otkaz, mada čovjeku još nije dokazana nikakva krivnja), bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu zamjena biti pronađena tako da ga prime u stalni radni odnos ili na ugovor o djelu, što je zapravo izigravanje odluke o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika.

Nastavite čitati