Priča o nespretnom odnosu Trumpa i obitelji ruskih tajkuna, građevinara, pop pjevača te, evidentno, špijuna

Kako je, inače diskretni, Aras Agalarov postao zvijezda zahvaljujući dopisivanju njegovog sina s Donaldom Trumpom juniorom

ZADNJA IZMJENA: srp. 16, 2017

Aras Agalarov i njegov sin, pop pjevač Emin, godinama poznaju obitelj američkog predsjednika Donalda Trumpa. Agalarov i sam ima sličan životni stil kao Trump; milijarder je, bavi se građevinom i uživa u skupim stvarima. Nije stoga toliko čudno što je u određenim krugovima poznat kao “ruski Trump”.

No, o obitelji Agalarov u posljednje vrijeme priča se više nego bi voljeli. Osobito nakon što su ovoga tjedna objavljeni mailovi Trumpova sina, Donalda Trumpa mlađeg. Njihova korespondencija sugerira da su Agalarovi možda bili poveznica između Trumpa i Rusa koji su mu htjeli pomoći u predsjedničkoj kampanji.

Za razliku od Trumpa, Agalarov je diskretan

Mailove je Trumpovom sinu slao Rob Goldstone, producent Emina Agalarova, a u njima se sugerira kako je Aras Agalarov dobio osjetljive i visoko povjerljive informacije od ruskog glavnog tužitelja. Informacije je, kako je razvidno iz mailova, htio proslijediti u Trumpov stožer kao dio kampanje potpore Rusije i ruske vlade gospodinu Trumpu. Mailove je ovoga tjedna na svom Twitteru objavio sam Donald Trump mlađi, u prilično očajničkom potezu, nakon što ga je NYT izvijestio kako su i sami u posjedu njegova dopisivanja s Rusima.

Njihov zamak 50-ak kilometara od Moskve Profimedia, TASS
Aras i Emin Agalarov na otvorenju svog Nobua s De Nirom Profimedia, Sputnik

Agalarov je stoga dobio neželjeni publicitet, što mu vrlo vjerojatno nimalo ne odgovara. Ono u čemu je on totalna suprotnost Trumpu je upravo to; želja za publicitetom. Rijetko istupa i traži pozornost, kao i većina ruskih milijardera. Jedan izvor iz Moskve za Guardian je rekao kako je Aras vrlo oprezan i kako je sigurno zastrašen recentnim događanjima.

Luksuzni stambeni kompleksi, dućani i dvorane

Aras Agalarov rođen je u Azerbejdžanu, koji je u to doba bio dio Sovjetskog Saveza, no preselio se u Moskvu i svoju karijeru započeo na način kao i mnogi drugi sadašnji milijarderi; barter poslovima i malim obrtima. Kasnije se prebacio na računala i onda pokrenuo lanac dućana luksuzne odjeće i cipela, koje će s vremenom postati poznati kao Crocus carstvo.

Sredinom devedesetih sagradio je Agalarov House u središnjoj Moskvi, radi se o elitnom rezidencijalnom tornju sa 34 stanja. Doduše, po tome se ne može mjeriti a američkim Trump Towerom, ali je bio jedan od prvih luksuznih blokova. Tijekom 2000.-ih nastavio je razvijati svoje poslovanje, pa je na ulazu u Moskvu napravio kompleks Crocus u kojem su bili luksuzni dućani, izložbeni prostor, jedna od poznatijih koncertnih dvorana. U centru se, među ostalim elitnim događajima, jednom godišnje održavao i sajam milijunaša na kojem se prodavala luksuzna roba poput recimo mobitela optočenog dijamantima.

Aras Agalarov i premijer Medvedev u Vladivostoku Profimedia, Sputnik

‘Trumpovski osjećaj samopoštovanja’

Emin, koji je danas pop pjevač, i njegova sestra školovali su se u Sjedinjenim Državama, no Emin se vratio kako bi pomogao ocu s poslom. Agalarovi su se i dalje nastavljali širiti, kupili su franšizu za lanac restorana Roberta de Nira i 2009. otvorili Nobu Moskvi. Restoran je otada postao središte zbivanja za Agalarove. Aras je tu imao ured u kojem je vodio razgovore s partnerima, a Emin je dolazio s društvom. Uvijek bi sjedio za središnjim stolom, usred restorana.

Gospodin Agalarov je tijekom godina dao svega nekoliko intervjua, no uvijek je izbjegavao političke izjave. Međutim, nije pokušavao sakriti “trumpovski osjećaj samopoštovanja” koji je imao. “Ako mi ljudi kažu da je netko nevjerojavan i da je puno postigao, ja mislim da bih, da sam na njegovu mjestu, ja postigao još više”, izjavio je, recimo, za jedan ruski medij.

Druženje na izboru za Miss Universe

Njegov sin Emin potpredsjednik je obiteljske kompanije i pomalo zauzima svoju ulogu u poslovanju, no sa strane gradi i glazbenu karijeru. Iako dobro izgleda i nema loš glas, vjerojatno bi puno teže uspio da iza sebe nema oca milijardera. Često nastupa i u Azerbejdžanu. Nekoliko godina bio u braku s kćeri tamošnjeg predsjednika, no razveli su se. Često održava koncerte i u Crocus Hallu, koji je u vlasništvu njegova oca.

Postoji i teorija kako je Aras Agalarov 2013. platio organiziranje nastupa za natjecanje Miss Universe samo kako bi njegov sin mogao nastupiti na ceremoniji, što je bio vrhunac njegove dosadašnje karijere. Na tom natjecanju su se Agalarovi i današnji američki predsjednik evidentno družili, a upravo je o tom Trumpovom ruskom putovanju pisao bivši špijun britanski špijun Christopher Steele.

Tvrdio je kako se Trump u hotelu Ritz Carlton našao s prostitutkama. Trump je zanijekao takve tvrdnje koje zapravo nikad nisu potvrđene. Tijekom putovanja je našao vremena za sudjelovanje u snimanju Eminovog spota:

U Rusiji se zna za bliske veze dvojice milijardera

Radi se o spotu za pjesmu ‘In another life’ u kojem Emin sanja da je okružen ljepoticama u bikiniju koje su bile natjecateljice na Miss Universe, a onda, prije nego se probudi, pojavljuje se Trump koji mu kaže: “Otpušteni ste”. Upravo nakon tog putovanja Agalarove se počelo smatrati Trumpovim prijateljima i ljudima od povjerenja. Trump je nakon povratka u Sjedinjene Države na svom Twitteru napisao kako je proveo sjajan vikend s Agalarovima i kako je sljedeća investicija izgradnja Trump Towera u Moskvi. “Emin je bio wow”, napisao je još Trump.

Što se tiče odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Aras Agalarov nije pripadnik njegova najbližeg kruga, no kao i svi ruski bogataši, želi održavati korektne odnose s Kremljom. Sudjeluje u vladinim projektima kad god se to od njega traži. Obzirom da je ruska elita bila svjesna Agalarovih bliskih odnosa s Trumpom, ne čudi što su, navodno, upravo preko njega pokušali poslati informacije sadašnjem američkom predsjedniku. Puno je zapravo zanimljivije zašto su Aras i Emin odabrali producenta Goldstonea da bude posrednik u tako osjetljivom zadatku.

Neobična uloga britanskog producenta

Donald Trump, Aras Agalarov i Emin Agalarov na natjecanju za Miss Universe u Moskvi 2013. AFP

Goldstone je bivši britanski novinar koji je pisao za tabloide, sada je glazbeni producent, a dobro je poznat u moskovskim krugovima kao zabavan tip, s dobrim smislom za humor. No, sudeći prema mailovima koje je slao Trumpovom sinu, Goldstone bi mogao nešto znati i o visokoj politici i međunarodnim zavjerama. Početkom ovoga tjedna, Aras Agalarov dao je intervju u jednoj radijskoj emisiji, rekao je kako nije poznavao Goldstonea, iako je priznao kako zna da Emin ima britanskog producenta koji radi za njega. No, moskovski insajderi su uvjereni da Aras zna tko je Goldstone.

“Vidio sam ih oboje na mnogim istim zabavama i Goldstone uvijek visi oko Emina, ma naravno da ga Aras poznaje”, kaže Guardianov izvor. I jedan drugi izvor, koji poznaje Agalarove, kaže kako je “vrlo malo vjerojatno” da se dvojac nije upoznao obzirom da su često bili u istoj firmi. Kad je angažirao Goldstonea, Emin je rekao kako mu je dao zadatak da ga izvede na međunarodno tržište. Goldstone je po tom pitanju imao ograničen uspjeh, no svojim neodgovornim mailovima je napravio Agalarovima nešto drugo, postali su međunarodno poznati po nečemu što sigurno nisu htjeli.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3129 članaka Više o autoru