Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Priča o nigerijskim studentima postaje sve luđa. Evo što dosad znamo i ne znamo o slučaju

Ostalo je dosta otvorenih pitanja o slučaju koji bi mogao postati jedan od najvećih skandala hrvatske policije

FOTO: Žurnal/screenshot

Bosanskohercegovački portal Žurnal jučer je objavio priču o dvojici nigerijskih studenata koji tvrde da ih je hrvatska policija ugrabila usred Zagreba i natjerala da pređu u BiH. Nigerijci su ispričali kako su u Hrvatsku došli natjecati se na studentskim igrama. Kada su večer prije odlaska iz Hrvatske, 17. studenog, poželjeli razgledati Zagreb na ulasku u tramvaj, tvrde, zaustavila ih je policija. Ispričali su da su ih odveli u stanicu, uzeli im mobitele, utrpali ih u kombi i odvezli do granice Hrvatske i BiH, gdje su ih naprosto izbacili i otjerali u susjednu državu. Nigerijci kažu da su nakon toga prošli pakao u kampu za migrante Miral u Velikoj Kladuši, bez dokumenata i bez mogućnosti da stupe u kontakt sa svojim obiteljima.

Potpuno drugačiju priču danas je službeno ponudila hrvatska policija. Iz policije tvrde kako su provjerili navode studenata i utvrdili da su se iz zagrebačkog hostela odjavili 18. studenog, dan nakon što su navodno uhvaćeni i deportirani, i da su sa sobom uzeli osobne stvari i putne isprave. Nakon toga su se, tvrde iz MUP-a, udaljili u nepoznatom smjeru. S obzirom na to da je priča zasad još uvijek vrlo nejasna, priredili smo pregled zasad poznatih činjenica, te postavili nekoliko pitanja na koja još nema odgovora.

Što znamo:

1. Kada i zašto su došli u Hrvatsku

U Hrvatsku su došli 12. studenog s još troje sunarodnjaka kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu koje se u Puli održavalo od 13. do 18. studenog. Doputovali su avionom u Zagreb, odakle su otišli u Pulu. Novinari Telegrama su razgovarali s organizatorom natjecanja, Albertom Tanghettijem, koji je potvrdio da su nladi muškarci iz Nigerije doista sudjelovali na studentskim igrama, odnosno nastupili na stolnoteniskom turniru.

2. Imali su valjane vize koje su vrijedile 6 dana

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova danas je potvrdilo da su studenti koji su završili u BiH legalno dobili vize kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Rok trajanja boravka je počeo teći 12. studenog, kada su ušli u Hrvatsku, što znači da su vize vrijedile do 18. studenog.

3. Grupa se razišla

Iz Nigerije je došlo četvero studenata u pratnji profesorice, kazao je organizator jučer za Telegram. I policija je danas potvrdila da je „na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta” u Hrvatsku ušlo petero nigerijskih državljana. Dvojica koja su završila u BiH i razgovarala s novinarima zovu se Abie Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedua.

Imena ostalo troje članova delegacije nisu objavljena. Studenti koji su završili u BiH novinarima ih nisu spomenuli. Policija navodi da je dvoje Nigerijaca uredno avionima otputovalo iz Zagreba. Posljednji, peti član delegacije, spomenut je danas u policijskom priopćenju.

4. Peti Nigerijac je zatražio azil

Sve što o njemu znamo doznajemo iz policijskog priopćenja. Njegovo ime se ne navodi, a policija piše da je taj nigerijski državljanin „17. studenog ove godine napustio smještaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prijelaza napustiti RH, odnosno ući u Sloveniju.” To mu nije pošlo za rukom jer nije imao Schengensku vizu.

Nakon neuspješnih pokušaja prelaska granice, taj je Nigerijac 18. studenog zagrebačkoj policiji prijavio gubitak putne isprave. Ponuđeno mu je da kontaktira svoje veleposlanstvo, što je odbio. S obzirom na to da mu je viza istekla 17. studenog ove godine (kako tvrdi policija), izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora od 14 dana.

Dotični nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku, tvrdi policija, nego se 27. studenog vratio u I. Policijsku postaju u Zagrebu te tamo zatražio azil u RH. To mu je omogućeno, i trenutno se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. Iz policije napominju da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak. Nije objašnjeno gdje je čovjek proveo devet dana između izdavanja Rješenja o protjerivanju i trenutka kada je zatražio azil.

5. Trenutno su u Bihaću

Dvojica nigerijskih studenata do danas su bili u kampu za migrante Miral u Velikoj Kladuši odakle su oko podneva prebačeni u Bihać. Bosanski N1 danas je javio da su stigli u prostorije Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Bihaću gdje su vlasti trebale provjeriti njihove dokumente i odlučiti o daljnjoj proceduri.


Što ne znamo:

1. Kako su dospjeli u BiH?

Sve je jasno ako studenti govore istinu. Tada su granicu između Hrvatske i BiH prešli kada ih je onamo tijekom večeri 17. studenog, ili rano ujutro 18. studenog, dopremila hrvatska policija. Ali što ako je točna policijska verzija događaja, prema kojoj su se Nigerijci „18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato?”. Ne bi bilo neobično da su pokušali prijeći zapadnu Hrvatsku granicu i ilegalno se dokopati razvijenijih dijelova Europe. No, oni su nekako dospjeli u BiH, za što zasad nema boljeg objašnjenja od priče da ih je protjerala policija.

2. Gdje su proveli više od dva tjedna?

Ako je policija u pravu, i Nigerijci su 18. studenog mirno otišli iz hostela u kojem su boravili u Zagrebu, gdje su bili do 3. prosinca, kada je priča o njima objavljena na portalu Žurnal? Koliko su vremena proveli u Hrvatskoj i što su radili? Kada su ušli u BiH? Jesu li sve to vrijeme zaista proveli u kampu za migrante? Na ta pitanja nema odgovora.

3. Kada su se vratili u Zagreb?

Policija navodi da su dva studenta koja se trenutno nalaze u BiH u Zagreb otišla dan ranije od ostatka svoje grupe, točnije 16. studenog. “Dvojica nigerijskih državljana, dvojica koja se sada spominju u bosansko-hercegovačkim medijima, su se nakon natjecanja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada Zagreba”, stoji u priopćenju policije. Žurnal pak piše kako je nakon završetka natjecanja petero Nigerijaca zajedno otputovalo u Zagreb. Nejasno je što je istina.

4. Kada su trebali otići iz Hrvatske?

“Svi nigerijski državljani imali su povratne avionske karte za 17. studenog ove godine”, tvrde iz policije, i navode da ih je dvoje iskoristilo. „Dvoje ih je koristeći avio karte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku na legalan način izlaska iz Hrvatske”, stoji u priopćenju koje je danas objavila hrvatska policija.

Međutim, portal Žurnal, čija je novinarka prva razgovarala sa studentima, piše da su Nigerijci 18. studenog iz Zagreba trebali letjeti za Istanbul. Organizator natjecanja u Puli, Alberto Tanghetti, za Žurnal je rekao isto. „U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak (18. studenog) imali let za Istanbul”, kazao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više