Politika & Kriminal

Priča s Domovinskim pokretom postaje sve luđa. Optužbe, zazivanje Škore... Hoće li završiti kao Živi zid?

Iznenadna i neočekivana ostavka osnivača stranke Miroslava Škore pokrenula je ozbiljnu dramu

FOTO: Pixsell/Telegram

Nakon neuspjelog naleta na Pantovčak i osvajanja funkcije predsjednika države, Miroslav Škoro je nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora osnovao novu stranku – Domovinski pokret. Na izborima su imali treći najbolji uspjeh, a njihova popularnost se od tada počela topiti te su prema anketama postali četvrta ili peta politička opcija u zemlji.

Škoro se nakon parlamentarnih okrenuo lokalnim izborima i uključio se u utrku za vodstvo hrvatske prijestolnice. Zagreb je na kraju pripao Tomislavu Tomaševiću, a Škoro je u izbornoj noći najavljivao kako Domovinski pokret ide u daljnje bitke. Međutim u te bitke će bez svog generala. Škoro je jučer, neočekivano, na Facebooku objavio svoju ostavku na dužnost predsjednika Domovinskog pokreta i sve druge stranačke funkcije. To je pokrenulo lavinu turbulentnih reakcija, pa i dosta veliki kaos u stranci.

Donosimo detalje dosad poznatog o situaciji u Domovinskom pokretu koji bi, ako se drama nastavi, mogao završiti kao Živi zid.

1. Miroslav Škoro daje ostavku

Škoro je jučer popodne neočekivao objavio kako odstupa s čela Domovinskog pokreta, stranke koju je osnovao. Podnio je neopozivu ostavku kao predsjednik, ali i na sve ostale dužnosti u stranci zbog, kako je rekao, osobnih razloga. “Ostavku podnosim jer smatram da je sazrelo vrijeme da Domovinski pokret nastavi svoje uspješno političko djelovanje pod drugim, novim vodstvom”, napisao je Škoro i dodao kako će ostati “vjerni član stranke” i da će i dalje pridonositi “ostvarenju stranačkih interesa”.

Kasnije je u telefonskom razgovoru za N1 komentirao razloge odlaska i poručio kako odluka nije bila iznenadna, iako je većinu iznenadila. Ostavku smatra logičnim slijedom događaja u posljednje dvije i pol godine tijekom kojih se “u jednoj čudnoj kombinaciji politike, medija i koječega moju obitelj i mene provuklo kroz odvratno blato”. Dodao je kako je prema nekim njegovim naznakama “to sve skupa vodilo pitaj Boga gdje” i da njegova obitelj to nije zaslužila. Naglasio je kako želi da stranka nastavi djelovati i odbacio da je bilo unutarstranačkih sukoba.

“Imam svoje pjesme, vino i saborski mandat koji ću braniti. Nemam nikakvih osjećaja gorčine. Ako sam je nekoga kao predsjednik DP-a povrijedio, ispričavam mu se, a ako je netko prekoračio mjere dobrog ukusa provlačeći moju obitelj kroz ovo, ja mu opraštam”, rekao je Škoro za N1 i na kraju Domovinskom pokretu poželio da bude jaka stranka, a sebi zbog “svojeg zdravstvenog stanja i svega što je prošao” da malo odmori.

2. Kako je reagirao Domovinski pokret

Naprasni odlazak s čela stranke, osim javnosti i obožavatelja, “pomalo je zatekao” i njegove stranačke kolege. No, neočekivanu ostavku svog osnivača “s razumijevanjem prihvaćaju”, objavili su iz Domovinskog pokreta, a Škori su se zahvalili.

“Unatoč uspješnoj karijeri i osobnoj situiranosti, ali i nemalim zdravstvenim rizicima, odlučio izložiti sebe, svoju obitelj i prijatelje, kako bi u nemilosrdnoj političkoj areni pokušao naše društvo učiniti boljim, našu državu snažnijom, a naciju ponosnijom. Hvala Ti, od srca, dragi naš Miro, što si još od predsjedničkih izbora pokazao da svoje voliš, što nisi odustao i već na parlamentarnima, svima dao do znanja da je vrijedilo, a na lokalnima nastavio inzistirati na istini, vodi dubokoj”, poručili su iz stranke.

Napisali su kako se Škoro odrekao uspješnih poslova, doktorata i “onoga što najviše voli – svojih pjesama”, kako bi od Hrvatske pokušao napraviti bolje mjesto za život. Još jednom su se zahvalili Škori što je “ugradio sebe” u temelje pokreta te su naglasili kako je njegov odlazak samo stvorio veću obvezu da “ustraju”.

3. Uletjela još jedna ostavka

Nedugo nakon Škore, i ponukan njegovom ostavkom, odlazak iz stranke obznanio je i glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina. Rekao je kako se, dok je čitao Škorinu objavu, prisjetio neprospavanih dana i noći u kojima je stvarao tu stranku te da je osjetio potrebu ponuditi ostavku na mjesto na koje ga je postavio Škoro. Žepina je naglasio kako ne želi da njegova pozicija i dužnost u stranci bude prepreka nesmetanom radu Predsjedništva i imenovanju novih članova.

4. A onda je krenula Škorina sestra…

Na Škorinu ostavku daleko najdramatičnije je reagirala njegova – sestra. Iako je stranka već poručila da ostavku prihvaćaju, ona je uputila javni apel da je odbiju. Iznenađena bratovom objavom, Vesna Vučemilović poručila je kako “10.000 članova, 400 vijećnika i saborski zastupnici stranke njegovu odluku ne mogu i ne žele prihvatiti”. “Uvjerena sam da će Predsjedništvo njegovu ostavku odbaciti, a da će on svoju odluku povući”, objavila je prvo Vučemilović.

Isto je sinoć ponovila i u RTL Direktu. Činjenicu da je stranka već prihvatila ostavku odbacuje, uz objašnjenje kako je priopćenje o ostavci pisao “stranački PR” te da je tek “treba prihvatiti Predsjedništvo”. Škorin potez evidentno ne shvaća ozbiljno, pa je tako za RTL objasnila da je njezin brat naprosto – jedan emotivan čovjek. “Ma dobro, znate… Imali smo mi i ministre koji su davali nekoliko puta ostavke. On je jedan vrlo emotivan čovjek koji je i čovjek trenutka”, rekla je. Uvjerena je kako će Škoru nagovoriti da ostane šef stranke.

5. … pa napadi i drama

Vučemilović je u istom tonu nastavila i danas. Za N1 je istaknula da je Škorina ostavka “u nekoj fazi prijedloga” dok to ne potvrde stranačka tijela. Sve će se vidjeti na Predsjedništvu stranke, napomenula je “Mi moramo početi funkcionirati kao stranka, izabrali smo Predsjedništvo i glavni odbor, jučer smo vidjeli i ostavku glavnog tajnika. Ja osobno isto očekujem i od političkog tajnika”, rekla je. To smatra logičnim, jer je političkog tajnika, Marija Radića, koji je nakon Škorine ostavke glavni čovjek stranke, imenovao predsjednik koji daje ostavku.

Poručila je kako je njezin brat prošao zahtjevne izborne cikluse u kojima njega i njegovu obitelj nisu štedjeli, ali smatra da “svi u političkoj areni moraju biti spremni na raznorazne udarce”. “Ima dosta nejasnih stvari”, smatra Vučemilović ističući što je brzo nakon Škorine ostavke na službenim Facebook stranicama stranke osvanuo “PR pamflet”, kako je rekla “u stilu nekakvog sjevernokorejskog ulizivanja vođi”. Pitala se kome je Škoro podnio ostavku PR-ovcu ili predsjedništvu, pa uputila kritiku. “Domovinski pokret nije ničija prćija, mora se voditi kao stranka, ne trgovačko društvo.”

Na njezine tvrdnje osvrnuo se Igor Peternel. Za N1 je rekao kako to ne želi komentirati i da je Vučemilović “emocionalno reagirala”. Rekao je da neće pozivati na ostavke, a zanimanje za Škorin odlazak pripisuje činjenici da je “sredina ljeta”. Ponovio je Škorine razloge za njegov odlazak. “On je dao sebe u tri ciklusa izbora, vi mediji ga niste štedjeli, govorilo se o njegovim porazima, uključivana je i obitelj, bili su drugi kriteriji i čovjek se od toga umorio”, rekao je Peternel.

Vučemilović je odgovorio i prozvani Radić. Na službenoj Facebook stranici stranke poručio je kako ju “razumije”, jer “teško prihvaća neopozivu ostavku svoga brata”. “Napominjem da su zahtjevi gospođe Vučemilović pomalo ishitreni, no, vjerujemo, ipak – dobronamjerni”, poručio je Radić i dodao da bi njegovo odstupanje s dužnosti ostavilo Domovinski pokret bez upravljačkih poluga što bi dovelo, kako tvrdi, do blokade rada stranke.

6. Teza o skretanju prema HDZ-u

Peternel je naglasio kako će se sad sve rješavati u skladu sa statutima stranke i da će izbori za novog predsjednika Domovinskog pokreta biti u rujnu. Trenutno ne vidi Škorinog nasljednika, istaknuo je i dodao da se čuo sa Škorom. “On kaže da je to njegova odluka, ja to poštujem, ali gledajte, sve je moguće”, rekao je Peternel odgovarajući na pitanje hoće li se Škoro možda predomisliti. Smatra da Domovinski pokret može preživjeti bez Škore. “Ako je jedna politička stranka vezana samo i isključivo uz jednu osobu direktno, onda bismo svi mi koji to potvrdimo priznali da smo gubili vrijeme. Ja ne mislim da je bilo koja stranaka vezana uz jednog čovjeka”, rekao je Peternel i dodao da nema nikakve informacije o ucjenama i svađama unutar stranke.

Međutim, upravo je nesklad unutar stranke razlog Škorinog odlaska, piše Večernji list. Neslužbeno doznaju da je Radić, čiju ostavku traži Vučemilović, vukao prema HDZ-u što je Škoro navodno redovito odbijao. “Nisu odnosi nikad bili bajni, ali nakon lokalnih izbora počeli su svojevrsni pritisci. Htjelo se u vijećima pod svaku cijenu s HDZ-om”, rekli su iz stranke, prenosi Večernji list.

Dok se prašina oko Škorine ostavke još nije slegla, već su se pojavila nagađanja o mogućoj novoj stranci na desnici koja će ugroziti Domovinski pokret. Novi list piše da će nekadašnji članovi Kluba saborskih zastupnika Domovinskog pokreta, Karolina Vidović-Krišto i Milan Vrkljan osnovati svoju stranku i tako pobrati birače, ali i neke zastupnike Domovinskog pokreta.

7. A što na sve kažu obožavatelji?

Kao što je sam rekao, njegova ostavka iznenadila je mnoge, pa su tako u nevjerici bili i njegovi glasači i fanovi, sudeći prema komentarima ispod njegove objave na Facebooku. Mnogi su htjeli znati zašto je podnio ostavku, pa su se pojavile i razne teorije o razlozima.

Neki su se pitali je li Škoro izveo Sanaderov manevar, evocirajući njegovu iznenadnu ostavku 2009. godine, a može se iščitati i kako neki smatraju da je u Domovinskom pokretu sve pošlo krivo otkako ih je napustila Karolina Vidović-Krišto. Pojedini komentatori vide upravo nju kao Škorinu nasljednicu, a neki zazivaju Antu Gotovinu. Komentiralo se i kako se vjerojatno radi o pritisku lažima na Škoru, zatim da je bolje da se glazbenik vrati “svojoj tamburici”.

Pojedini Škorini fanovi ostavku su doživljeli dosta fatalistički. “Gotovo je. Vi ste nas vodili kao predsjednik Tuđman 90tih…kad je on preminuo, umro je i hrvatski HDZ. Vi ste nas pokrenuli s DP i sad odlazite… predajete hrvatski narod komunistima i HDZ-u. Gotovo je”, stoji u jednom od komentara. Pojedinci su osjetili potrebu pojasniti kako se tijekom svoje političke karijere Škoro našao na “meti jugofila, HDZ izdajica i parazita”, dok neki drugi komentatori smatraju da “milo moje ode ti kod mame svoje(HDZ)”, insinuirajući da Škoro prelazi HDZ-u.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu