Priča s Hrvatskim studijima sve je luđa. Sad se javio i dekan Pavo Barišić, optužuje ministarstvo da laže

Tvrdi da je ministarstvo uredno obaviješteno o osnivanju novog fakulteta

ZADNJA IZMJENA: sij 14, 2020

Nakon upisa novoosnovanog Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu bez prethodne suglasnosti Ministarstva obrazovanja, o čemu smo izvijestili u nedjelju, ministrica Blaženka Divjak jučer je poručila kako bi “akademski uzusi i načela transparentnosti, ako već ne i zakonska obveza, nalagali Senatu Sveučilišta u Zagrebu, a prije svega rektoru, da tako važnu odluku pošalje i ministru ili ministrici”.

Ministrica Divjak tvrdi kako je ova situacija – upis u registar bez suglasnosti Ministarstva koju pretpostavljaju Zakon o ustanovama i Zakon o sudskom registru – i za nju potpuno nova. “Jesu li oni (op.a. Hrvatski studiji) sad legalni ili nelegalni, to je sad sudsko pitanje”, poručila je, što članovi akademske zajednice upućeni u problematiku HS-a tumače kao neobično blagu reakciju ministrice u novoj etapi dugotrajnog sukoba sa Sveučilištem i rektorom Damirom Borasom. Naime, ministrica ima pravo žalbe na rješenje o upisu u sudski registar, no iz nekog razloga još uvijek ga nije iskoristila.

Odgovor s Hrvatskih studija: ‘Zašto nas Ministarstvo opstruira?’

Međutim, imenovani dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić danas je priopćenjem obavijestio javnost o tome kako je Fakultet hrvatskih studija još 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom dostavio Ministarstvu odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i odluku o imenovanju fakultetskih tijela. Barišić u priopćenju ističe kako je Ministarstvo “taj dopis primilo i na njega odgovorilo 20. prosinca 2019.”.

Osim toga, bivši ministar te prvi dekan Fakulteta hrvatskih studija tvrdi kako su odluke i mišljenja o uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija donijela mjerodavna sveučilišna, sudbena i upravna tijela, uključujući i nadležno Ministarstvo. “Stoga se postavlja pitanje zašto aktualna postava na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja”, stoji u Barišićevu priopćenju.

O priopćenju Pave Barišića upitali smo resorno ministarstvo, a njihovo ćemo pojašnjenje objaviti čim ga zaprimimo. Dotad, Ministarstvo u svojim rukama ima mogućnost žalbe na rješenje o upisu Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar kao samostalne pravne osobe – to mogu učiniti zaključno sa četvrtkom, 16. siječnjem. Ministrica žalbu zasad nije jasno najavila.

Sindikat poziva Ministarstvo na odlučnu reakciju

Hoće li to učiniti, iz Ministarstva nam do zaključenja ovoga teksta nisu odgovorili, no upravo na Ministarstvo apeliraju iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odakle već mjesec dana upozoravaju na zakonske prijepore oko Fakulteta hrvatskih studija. Pravnica Sindikata Ana Petošić Telegramu je još jednom kazala kako je, sukladno Zakonu o ustanovama, svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi ovlaštenoj za osnivanje javne ustanove propisano da u postupku osnivanja nove ustanove zatraži od nadležnog ministarstva ocjenu zakonitosti osnivačkog akta.

Za upis u sudski registar relevantan je i Zakon o sudskom registru pa Petošić ističe kako se uz prijavu za upis u registar prilaže, u ovom slučaju nepostojeća, ocjena Ministarstva o sukladnosti sa zakonom.

“Ako Sveučilište do dana upisa u sudski registar od nadležnog ministarstva nije ishodilo takvo rješenje, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upis fakulteta u sudski registar. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao nadležno tijelo koje je u ovom postupku osnivanja javne ustanove očito posve zaobiđeno, ima pravni interes i pravo i dužnost reagirati te na doneseno rješenje suda izjaviti žalbu Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske”, tvrdi pravnica Sindikata.

Rektor Boras – ‘najodgovornija osoba za zakoniti rad Sveučilišta’

Petošić nam je kazala i kako će se, zbog brojnih nepravilnosti u vezi osnivanja novog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu, Sindikat pismom obratiti rektoru Borasu. Učinit će to sa “zahtjevom da se kao najodgovornija osoba za zakoniti rad Sveučilišta bez odgode pobrine da se sve nepravilnosti u vezi s osnivanjem novog fakulteta razjasne i otklone”. Sindikat se obratio i nadležnom ministarstvu sa zahtjevom za provedbom upravnog nadzora nad svim postupcima i odlukama poduzetim oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija.

Obratili smo se i Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je novi fakultet zagrebačkog sveučilišta upisao u sudski registar rješenjem sutkinje Željke Bregeš. Zanimalo nas je na temelju kojih je dokumenata proveden upis HS-a u registar te je li za to bila potrebna suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja ili ne. Do zaključenja teksta, niti odgovor sa suda nismo zaprimili.

Predstavnici novog fakulteta u Senatu

Podsjetimo, imenovani dekan (čije imenovanje Sindikat spori tvrdeći da ono nije u skladu sa Zakonom o znanosti) Fakulteta hrvatskih studija je Pavo Barišić, bivši ministar obrazovanja u aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića. Barišić će odlukom imenovanog Fakultetskog vijeća HS-a (čije imenovanje Sindikat također spori tvrdeći da i ono nije u skladu sa Zakonom o znanosti) predstavljati Hrvatske studije na sjednicama Senata Sveučilišta. Njegovom zamjenicom u Senatu imenovana je, pritom, profesorica Mirjana Matijević-Sokol.

Zgodan je kuriozitet kako će profesorica Matijević-Sokol u Senatu mijenjati dekana Barišića, ujedno bivšeg šefa njezinog sina Tomislava Sokola. Naime, sadašnji hrvatski europarlamentarac obnašao je funkciju Barišićeva pomoćnika kada je ovaj bio na čelu Ministarstva obrazovanja. Prva sjednica Senata na kojoj sudjeluju predstavnici spornog novoosnovanog fakulteta održava se danas.

Dora Kršul
Telegram autor
367 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program