Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pričali smo s uvaženim arhitektom Fabijanićem o Bandićevoj najavi podizanja spomenika Tuđmanu

Prof. Nenad Fabijanić autor je projekta uređenja Trga Franje Tuđmana

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zagrebačka Filharmonija sinoć je na Trgu Franje Tuđmana održala besplatan koncert kao poklon građanima za Dan Grada Zagreba. Na velikog zelenoj livadi na Črnomercu publika se okupljala za izvedbu “Carmine Burane” Carla Orffa.

Gradonačelnik Milan Bandić došao je na binu prije koncerta koji je trebao otvoriti i svoj govor iskoristio za zanimljivu prezentaciju. Naime, okupljenima je najavio da će površina na kojoj se nalaze uskoro postati “naljepši trg s najvećim spomenikom Franji Tuđmanu“. Dio publike oduševljeno je zapljeskao, a dio ga je izviždao. Bandić je zatim građanima pokazao videoprezentaciju projekta.

Riječ je o projektu arhitekta Nenada Fabijanića o kojemu se priča već 17 godina, otkako je 1998. pobijedio na natječaju za uređenje dijela Trga Francuske Republike, koji je kasnije preimenovan u Trg Franje Tuđmana. Fabijanićevo rješenje javnosti je prvi put predstavljeno 2013. i dobilo je sjajne kritike stručnjaka i građana.

Spomenik nije predviđen u projektu trga

Screen Shot 2015-05-31 at 16.54.11

Projekt predviđa da se na Trgu Franje Tuđmana uredi park koji će povezati kvartove Črnomerec i Trešnjevku. Na tom se rješenju temelji Fabijanićeva puno ambicioznija ideja “integriranog grada”, svojevrsni životni projekt kojim bi, kako tvrdi, uklanjanjem željezničke pruge koja presijeca grad Zagreb postao urbanistički cjelovit i smislen te dobio novu dinamiku.

Fabijanić u projektu Trga Franje Tuđmana nije zamislio nikakav doslovni, a kamoli “najveći spomenik” pa smo ga zbog Bandićeve izjave pitali je li se možda nešto u međuvremenu promijenilo.

Bolna iskustva s figuracijom Tuđmanova lika

“Ništa se nije promijenilo.” kaže Fabijanić. “Rješenje ne predviđa spomenik Tuđmanu u konvencionalnom smislu. Namjera je da se cijeli prostor između četiri ulice isprojektira kao park, a da se na jednome mjestu ostavi prostor za takvu vrstu simboličnog obilježavanja. Ako gradske vlasti budu inzistirale, neka vrsta spomenika lako će se uklopiti u park”, kaže Fabijanić. Nada se da to neće biti ništa figurativno ni predimenzionirano. “To miriše na davna vremena i nema realne osnove da se rješenje traži tim putem. Recentna iskustva u figuraciji lika Franje Tuđmana su, kako je poznato, bila vrlo problematična. Do granice neukusa.” Tako bi gradonačelnikova najava prije mogla značiti da će se Trg Franje Tuđmana konačno – početi uređivati.