Pričali smo s curom iz Makedonije koja je, zbog poljupca na policijskom štitu, postala ikona ovih prosvjeda

Djevojka je poljupcem odgovorila na policijsku brutalnost

ZADNJA IZMJENA: svi 12, 2015
Foto: Ognen Teofiloki/Kire Vasilev

Sjećate li se one cure s fotografije prosvjeda u Skoplju protiv Vlade Nikole Gruevskog, na kojem namješta crveni ruž ispred policijskog štita? E, pa pronašli smo je, ispričala nam je sve o sebi, prosvjedima i tome kako je nastala fotografija koja je obilježila ove prosvjede, ne samo u regionalnim, nego i svjetskim medijima.

Saznali smo i kako je na njen mali performans, ostavljanja crvenog ruža na policijskom štitu, reagirao policajac. Nije baš bio oduševljen. Djevojka se zove Jasmina Golubovska, ima 30 godina, radi u Helsinškom odboru za ljudska prava u Makedoniji. “U principu ne koristim puno make-upa, crveni ruž nosim samo u slučaju kad trebam popraviti umoran izgled od sistemskog gušenja slobode”, kaže Jasmina.

S crvenim ružem željela je poslati poruku prkosa ovom režimu i policijskoj brutalnosti. “Crvena je boja simbol revolucije radnika, ali i simbol krvi ubijenog mladića Martina Neškovskog, zbog kojeg su i krenuli prosvjedi”.

Srce na policijskom štitu

11182061_10206197662761697_472568275258362420_n

Odgovor policajca na nacrtano srce na štitu
Odgovor policajca na ostavljen poljubac na štitu

Jasmina nam prepričava kako je nastala fotografija. Policija je zaustavila građane koji su krenuli na vladu i vrlo brzo rasporedila kordone. “Dok smo tamo stajali, počelo je koškanje i bilo mi je nekako prirodno pričati s onima s druge strane štitova, uvjeriti ih da ne moraju biti nasilni”.

Tako je i nastala fotografija s crvenim ružom. S prijateljicom Biljanom pokušala sam nacrtati srce na štitu policajca. Nije međutim, bio raspoložen za tako nešto. No, namjerio se na djevojku koja nije mislila tek tako odustati. Jasmina se krenula šminkati kako bi mu ostavila barem poljubac na štitu, kad veće neće srce. “Nije to baš najbolje prihvatio, kao moj prijateljski prijedlog”, kaže mi Jasmina i govori kako se to dobro vidi na fotografiji koju nam je poslala.

Pitam je što radi kako provodi ove burne dane u Makedoniji. Kaže mi da je na ulici sa sugrađanima koji se svaki dan bore za slobode, mir i stabilnost u državi. Hibridni represivni režim u Makedoniji ima tendencije da postane diktatorski, zabrinuto mi kaže Jasmina. “Živimo u surealnosti nacional-romantizma koji koristi religiju za skrivanje brutalnosti i kriminala izvršne vlasti. Doveli su nas na rub siromaštva, moramo se boriti za dostojanstven život”.

Nisu slomili duh alternativne i slobodne Makedonije

Prosvjedi u Makedoniji
Prosvjedi u Makedoniji Filip Raunić

Pitam kako u takvom, sve autoritativnijem okruženju, funkcionira alternativna i druga klupska scena. Jasmina mi djeluje kao djevojka koja je izvan svih regula. Sva alternativa bila je u velikom zamahu prije ove vlasti. “Skoro sve su ugušili, ali evo, trudimo se da to promijenimo i mislim kako će i ovi prosvjedi i borba biti inspiracija i poticaj da se underground i alternativna scena vrati u Makedoniju”. Duh međutim, nisu uništili. Postoji par mjesta, kaže, u kojima se i dalje može osjetiti, ta slobodna, alternativna i prkosna Makedonija.

Priznaje mi da joj na prosvjedima nije svejedno. Policijska brutalnost često ne bira svoje žrtve. No, kad si već na ulici, kaže mi Jasmina, nekako se odričeš straha i vodiš se osnovnim instinktom empatije i čuvanja ljudskog dostojanstva. “Ne želim živjeti u strahu i ništa ne napraviti oko toga. Tada bih se osjećala kao da sam izdala principe i sve ono u što vjerujem”.

Telegram prema Makedoniji

Urednik rubrike sporta, s prepoznatljivim makedonskim suncem
Saša danas radi u majici s prepoznatljivim makedonskim suncem

Kada sam kretao u Skoplje, urednik rubrike sport na Telegramu mi je u polušali rekao da napravim intervju s onom djevojkom koja je na barikadama, jakim policijskim snagama odgovorila snažnom gestom poljupca, kojeg je crvenim ružem za usne utisnula na policijski štit. Ja sam to shvatio ozbiljno. Poljubac će policija možda brzo izbrisati, ali poruku koju je poslala Jasmina neće. Kada sam Saši rekao da imamo intervju s tom djevojkom, euforično je iz torbe izvadio majicu s makedonskim suncem i obukao je. Ne vjerujete? Prilažemo fotografiju kao dokaz.

Građani Makedonije, kaže mi Jasmina, žrtve su jednog specifičnog sistema. Neće biti lako nakon ostavke ove vlasti (svi su u Makedoniji prilično uvjereni da je samo pitanje vremena kada će Gruevski otići) uspostaviti građansko društvo koje poštuje individualne slobode. Trebat će puno vremena. “Ne mogu da se sakrijem i neću. To je moja odluka, pa što bude…”

Filip Raunić
Novinar
1266 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program