Politika & Kriminal

Prije točno 3 godine poginula je mala Madina. Do danas nitko nije odgovarao

Danas je na Trgu žrtava fašizma održan skup Inicijative Dobrodošli! na kojem se tražila pravda za afganistansku djevojčicu

Inicijativa Dobrodošli! uputila je u subotu s Trga žrtava fašizma u Zagrebu ‘zahtjev za pravdom za Madinu Hussiny‘, afganistansku djevojčicu koja je prije točno tri godine poginula u skupini migranata, u blizini hrvatske granice, za što, kažu, ‘još nitko nije odgovarao’. Kako se podsjeća, Madinina majka toga je dana, 21. studenog 2017. godine, prešla hrvatsku državnu granicu sa svoje šestero djece, hodali su oko sat vremena prije nego li su primijetili hrvatske policajce i izrazili namjeru traženja azila.

Obitelj kaže kako im je rečeno da se vrate u Srbiju i ponovno dođu u Hrvatsku sljedeći mjesec, i kako je policija ignorirala molbe da im barem dopuste da prenoće u Hrvatskoj jer su djeca iscrpljena. Odvezli su ih blizu državne granice i rekli da slijede smjer uz prugu prema Srbiji, no nedugo nakon toga šestogodišnju Madinu je udario vlak i smrtno je stradala.

Odgovorni za smrt nisu kažnjeni

Sa skupa Inicijative Dobrodošli! danas su naveli kako odgovorni za Madininu smrt nisu kažnjeni, te ustvrdili da su “nasilje i smrti na hrvatskim granicama normalizirani”. “Stoga tražimo pravdu za Madinu i za sve koji su živote izgubili u potrazi za sigurnošću, progonjene i umrle na granicama i u ime granica”, poručili su iz Inicijative.

Uz podsjetnik na taj tragičan događaj, na Trgu je predstavljen strip “Madina” Ene Jurov, koji prikazuje događaje koji su doveli do njezine pogiblje u noći 21. studenog. Strip je prvotno objavljen u Izvještaju o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje u Hrvatskoj (2020.) koji su napisali Border Violence Monitoring Network, Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć i Inicijativa Dobrodošli!

Simbol okrutnosti suvremene kontrole granice

Iz Inicijative navode da će im Madinina smrt zauvijek simbolizirati “okrutnost suvremenog režima kontrole granica i europskog apartheida kojeg je on dio”.

Kažu da hrvatske institucije do danas nisu preuzele odgovornost, a njezina se obitelj u međuvremenu obratila Europskom sudu za ljudska prava. To je treća akcija #PravdaZaMadinu.

Nastavite čitati