Politika & Kriminal

Primorsko-goranska druga je najgora regija u Europi: 'Virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka'

Iz NZJZ-a poručuju da je britanski soj dominantan, prisutan u 80 do 90 posto slučajeva

7.12.2020.  Rijeka - Broj hospitaliziranih u KBC-u Rijeka tijekom vikenda porastao je za 20 posto. Testiranje gradjana ispred Doma Zdravlja u Rijeci.Photo:Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vladimir Mićović, rekao je večeras u za N1 Televiziju da je transmisija virusa u toj županiji u ovom trenutku izuzetno visoka te da je u županiji preko 3200 aktivnih slučajeva zaraze.

“Opuštanje je nastupilo sredinom veljače i pomalo se taj kotač počeo okretati u neželjenom smjeru. Širio se virus velikom brzinom. Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80-90 posto slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat”, rekao je Mićović.

Stroge mjere su bile nužne

Napominje kako su mjere donesene u toj županiji bile nužne. “Ova zadnja dva tjedna se taj udio zaraženih ipak nešto smanjio. Udio ljudi koji leže u bolnicama ipak se stidljivo smanjuje”, kaže.

Poručuje kako je izuzetno važno gledati koliki je broj testiranih osoba. “Kad imate ovakvu epidemiju, broj testiranih je osnovni je alat koji može locirati gdje su žarišta. Sigurno kad više testirate, otkrivate veći broj oboljelih”, pojašnjava.

Kaže i da se virus, iz centralnog dijela županije iz kojeg se najviše širio, počeo širiti i u urbanim dijelovima otoka. Ipak, tvrdi, u Primorsko-goranskoj županiji nisu napravili drastičan lockdown. “Tražili smo jedan umjeren pristup. Ovo su jedne oštre mjere i ugostitelji su prvi koji su na udaru. Navečer popušta koncetracija, mladi popiju i opuste se”, rekao je Mićović.

Druga najgora regija u EU

U Primorsko-goranskoj županiji i danas je 318 novozaraženih, a četiri su osobe u riječkom KBC-u preminule. Trenutačno je PGŽ druga regija u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji. Teže je stanje jedino u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u BiH, javlja HRT.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu