Politika & Kriminal

Telegramovo priopćenje: najčvršće stojimo iza svoje novinarke, rektorove laži o žrtvama su izopačene

Rektorovu reakciju smatramo nedostojnom njegove funkcije i uloge u javnom i akademskom životu

Nakon današnjeg priopćenja rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, u kojem se uvredama i konstrukcijama obrušio na žrtve zlostavljanja i našu novinarku Doru Kršul, uredništvo Telegrama želi izjaviti sljedeće:

Najčvršće stojimo iza svoje nagrađivane novinarke Dore Kršul i njenog istraživanja o zlostavljanju na Filozofskom fakultetu. Riječ je o opsežno istraženom serijalu, napravljenom po najvišim novinarskim standardima, na kojem smo dugo radili i na koji smo izuzetno ponosni.

Ukupno je objavila iskaze četiri različite žrtve koje su, neovisna jedna od druge, ispričale vrlo slična iskustva o istom umirovljenom profesoru Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osim što je razgovarala sa žrtvama, novinarka je kontaktirala profesore i dekane zagrebačkog Sveučilišta.

Reakcija nedostojna funkcije

Upravo zbog osjetljive naravi članaka, rektoru Borasu uporno je nudila iznošenje njegove strane prije objave. Rektor nije odgovarao na njene dopise i poruke, već je, četiri dana nakon objave prvog nastavka, odlučio objaviti niz laži, objeda i konstrukcija.

Rektorovu reakciju smatramo nedostojnom njegove funkcije i uloge u javnom i akademskom životu, a spekulacije o motivima novinarke i žrtava zlostavljanja skandaloznima, ponižavajućima i moralno nakaradnima.

Poruka koju je poslao žrtvama

Rektor Boras na taj se način odlučio za hajku protiv žrtava koje se usude progovoriti o svojim iskustvima, te na prijetnje novinarima koji ih odluče objaviti. Za žrtve zlostavljanja na zagrebačkom Sveučilištu nema gore poruke, od rektora koji im javno prijeti i optužuje ih za nečasne motive.

Ovakve izopačene optužbe neće nas zastrašiti niti pokolebati, a rad rektora Borasa nastavit ćemo pratiti kao i dosad, kritički, profesionalno i bez uzmicanja. Posebno kad je riječ o žrtvama koje je danas sramotno ponizio.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu