Politika & Kriminal

Problemi za Plenkovića. Gradonačelnik uhvaćen u kupovini tone i pol kulena izazvao mega raskol u vukovarsko-srijemskom HDZ-u

Drago Hedl donosi detalje drame u HDZ-u nastale dva mjeseca pred izbore

Pobjednik prošlogodišnjih unutarstranačkih izbora u HDZ-u Grada Županje, Damir Juzbašić, prošlu nedjelju navečer, na stranačkom sastanku bio je izložen silnim pritiscima da odustane od kandidature za tamošnjeg gradonačelnika. Juzbašić je popustio, ali je iste večeri podnio i ostavku na mjesto predsjednika gradskog odbora HDZ-a, očito revoltiran stavom stranačkih kolega, koji se, procurilo je u javnost, nisu libili ni ucjena u namjeri da spriječe njegovu kandidaturu.

Juzbašiću je ponuđeno da i dalje ostane predsjednik gradskog odbora HDZ-a Županje, no da stranački kandidat za gradonačelnika ponovo bude Davor Miličević. Telegramovi izvori tvrde kako će razočarani Juzbašić napustiti HDZ i kandidirati se s nezavisnom listom koju će uglavnom činiti nezadovoljni HDZ-ovci, koji već jesu ili se spremaju napustiti stranku.

Juzbašić vjerojatno gubi mjesto na čelu Robnih zaliha

Izađe li Juzbašić iz HDZ-a to će ga sasvim sigurno stajati mjesta ravnatelja Robnih zaliha, na koje je došao 11. veljače ove godine. Do tada bio je pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja, Tomislava Ćorića. Naročito glasni da se spriječi Juzbašićeva kandidatura bili su Josip Šarić, saborski zastupnik i gradonačelnik Otoka i Damir Dekanić, HDZ-ov kandidat za vukovarsko-srijemskog župana.

Na burnom nedjeljnom sastanku bio je i ministar obrane, Mario Banožić, inače šef županijskog odbora HDZ-a vukovarsko-srijemske županije, aktualni župan Božo Galić, te Nikola Mažar, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara i donedavni državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Mažar je s te funkcije otišao 21. siječnja kako bi u Saboru zamijenio Darka Puljašića, koji je zbog afere o kojoj je prvi pisao Telegram podnio ostavku na zastupničku dužnost.

Fingiraju jedinstvo

Juzbašić je, saznaje Telegram, bio vidno razočaran postupcima svojih stranačkih kolega, pa je podnio ostavku, no to se – kako bi se održao privid stranačkog jedinstva – pokušalo objasniti njegovim brojim obvezama. Toga jedinstva međutim nema, a da se strasti u vukovarsko-srijemskom HDZ-u ne smiruju, već zaoštravaju, svjedoči i objava na Facebook profilu šefa Mladeži HDZ-a Županje Tomislava Šiklića, koji je obznanio izlazak iz stranke.

Isto su, saznajemo, najavila i dvojica dopredsjednika gradskog odbora HDZ-a Županje, Marko Adžamić i Marko Nikolić. Ali, ako HDZ napusti i Juzbašić to će potvrditi svu dubinu sukoba u HDZ-u vukovarsko-srijemske županije koja već dugo traje i koju više nije moguće prikriti.

Ništa ne može srušiti Miličevića

Nedjeljni burni sastanak najmoćnijih HDZ-ovaca vukovarsko-srijemske županije imao je za cilj micanjem Juzbašića osloboditi mjesto aktualnom gradonačelniku Davoru Miličeviću za još jedan, četvrti mandat, bez obzira na to što je Juzbašić, na unutarstranačkim izborima krajem studenoga prošle godine dobio čak 171 glas više: 521 naprama 350 Miličevićevih. No, Miličević je, čini se, i dalje miljenik središnjice, unatoč porazu na unutarstranačkim izborima, gubitku većine u gradskom vijeću (gdje je sada HDZ u oporbi) i skandalu s kupovinom ogromne količine kulena i suhomesnatih proizvoda, gradskim novcem u Mesnici AS, za koju je javni pogovor da je u Miličevićevom suvlasništvu.

HDZ je prije desetak dana napustio i Josip Dabro, vukovarsko-srijemski dožupan. Njemu nije oprošteno što se na prošlogodišnjim unutarstranačkim izborima kandidirao za šefa županijskog odbora, unatoč tome što je vrh stranke favorizirao Marija Banožića. Dabro će se kandidirati za vukovarsko-srijemskog župana, funkciju za koju je HDZ predodredio Damira Dekanića, šefa vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu