Procurili su rezultati vještačenja; mali Gabrijel iz Metkovića umro je zbog propusta troje liječnika i jedne sestre

U nalazu stoji kako je pedijatrica dr. Kaleb učinila sve po propisima

ZADNJA IZMJENA: pro 6, 2019
Foto: PIXSELL

Medicinski fakultet u Zagrebu dovršio je vještačenje o okolnostima smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je prije godinu dana u splitskoj bolnici umro od posljedica sepse. Kako doznaje Index, prema rezultatima vještačenja, propusti četiriju osoba doveli su do smrti dječaka iz Metkovića.

Prema nalazu vještačenja, propuste su napravili Gabrijelova pedijatrica iz Doma zdravlja Metković, medicinska sestri u istom Domu zdravlja te dvije liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne i još jedna doktorica.

Komora je doktoricu Kaleb smatrala najodgovornijom

Istovremeno, vještačenje je pokazalo da je postupak pedijatrice dr. Ksenije Kaleb, koja je dječaka hitno uputila u bolnicu u Split, ocijenjen kao potpuno ispravan. Odvjetnik doktorice Kaleb, Antonijo Volarević, za Index je rekao da ti nalazi, ukoliko su točni, potvrđuju ono što su oni u njenoj obrani tvrdili, a to je da on nije učinila nikakav propust.

“Takav bi nalaz u cijelosti bio u skladu s onime što smo tvrdili od prvog dana braneći doktoricu Kaleb od etikete koju joj je ishitreno prišila Hrvatska liječnička komora”, kazao je Volarević. Komora je 17. prosinca 2018. obavila inspekcijski nadzor o tijeku liječenja devetogodišnjeg dječaka Gabrijela u Metkoviću, a u njemu su teretili upravo doktoricu Kaleb koja je jedina odmah pomogla dječaku.

“Ovakvim vijestima ohrabreni smo na još odlučniju borbu za pravdu i istinu. Tragediju koja se dogodila ništa ne može sanirati, ali čovjek ipak osjeti olakšanje kada zna da za smrt dječaka neće odgovarati osoba koja je nevina i koja je učinila sve da ga spasi”, dodao je.

Što se dogodio s malim Gabrijelom?

Gabrijel Bebić prvi je put u Dom zdravlja Metković došao zbog kašlja i to 1. prosinca 2018. Nekoliko dana kasnije stanje mu se naglo pogoršalo, pa ga je otac odveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković. Tamo su ga pregledali i poslali kući. Iste večeri, zbog sve lošijeg stanja, otac ga opet dovodi na Hitnu, no ponovno ih šalju kući uz preporuku da u ponedjeljak ujutro odu dječakovoj pedijatrici.

Budući da njegova doktorica tada nije bila u smjeni, Gabrijel je poslan drugom dežurnom pedijatru, no isti ga navodno nije mogao primiti “zbog prevelike gužve”. Kad je otac napokon uspio doći do treće pedijatrice koja radi u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, dječak je već bio u teškom stanju. Iako je helikopterom prebačen u KBC Split, bilo je prekasno da ga spase. Gabrijel je, od posljedica sepse, preminuo u utorak, 11. prosinca.

Zdravka Grund
Telegram autor
1767 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program