Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Profesor Barić: 'SAD će punom snagom udariti na države koje pokušaju spriječiti ulazak Finske u NATO'

Ne ide se na rušenje Putina, to je preopasno, tvrdi analitičar

Vojni analitičar Robert Barić danas je na televiziji N1 analizirao stanje na bojištu u Ukrajini. Prvo je komentirao moguće implikacije ulaska Finske i Švedske u NATO savez. “Čak i da zapne proces ratifikacije, postoji još jedno rješenje, a to su bilateralna jamstva SAD-a i ključnih članica NATO-a dok se to ne riješi”, rekao je.

To vidi mogućnošću sprječavanja neke velike pauze za primanje Finske, što, kazao je, “Erdogan i Milanović žele pokušati.” Dodao je: “A onda će Washington udariti punom snagom na te dvije države. Onda ćemo vidjeti što je to američki pritisak, kao što su vidjeli Slovenci 2008. godine kada su pokušali nas spriječiti.”

Ispričao je i da primanje Švedske i Finske u NATO ima šire geopolitičke značenje od samog sukoba s Rusijom. Vidi to dokazom da NATO ostaje ključna sigurnosna organizacija u Europi i dodao da se unutar samog NATO-a primanjem Švedske i Finske omjer snaga neće mijenjati.

Kaže da se zna tko u NATO savez vodi, a tko slijedi

Objasnio je da se u NATO-u zna tko vodi a tko slijedi. “To je skupljanje oko najjače članice, a najjača članica daje konačno vrlo odlučan smjer”, kazao je. Rekao je da je to nova strategija američke administracije. “Ne ide se na rušenje Putina, to je preopasno. Ide se na toliko dizanje političke i ekonomske cijene sukoba u Ukrajini, da Rusija neće biti u mogućnosti održavati taj sukob niti više učiniti nešto takvo”, rekao je Barić.

Kazao je da Njemačka i Francuska nisu pokazale sposobnost vođenja unutar Europske unije. “Imate ulazak Švedske i Finske u NATO koje nisu samo vojno, nego i ekonomski snažne zemlje. Poljska će sad vidjeti priliku da izgladi sukob s EU i SAD-om oko demokratskog deficita, što bi se moglo jako loše odraziti na Mađarsku”, kazao je. Rekao je da to podržavaju Baltičke zemlje te da je Rumunjska najjači saveznik Amerike u jugoistočnoj Europi. “Javlja se mogućnost da se jezgra moći u EU prebaci sa zapada u srednju Europu”, rekao je Barić.

Ocijenio je da Rusija nije postigla svoje ciljeve. “Osvojili su oko 20 posto ukrajinskog teritorija, ali morali su se povući sa sjevera. Bjelorusija se nije umiješala u rat i neće. Lukašenko će dati logističku potporu, ali neće se umiješati jer bi to moglo dovesti do nereda u Bjelorusiji koji bi srušili njegov režim”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu