Politika & Kriminal

Profesor s PMF-a dao ostavku u Senatu zbog smjene dekanice Filozofskog. U pismu, gdje otkriva razloge, spominje i ozračje straha

Nils Paar kaže da se u Senatu sve rektorove odluke nekritički i bez rasprave prihvaćaju

FOTO: N1/Sanjin Strukic/PIXSELL

Član Senata Sveučilišta u Zagrebu Nils Paar, ujedno i profesor fizike sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Senatu nakon jučerašnje suspenzije dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić. U pismu ostavke, koje je objavio Index, Paar se osvrće na jučerašnje glasanje na Senatu koje se, elektroničkim putem, odvilo bez rasprave. Ističe i kako na Senatu vlada atmosfera straha te kako se sve odluke koje predlaže rektor Boras nekritički i bez rasprave prihvaćaju.

“Nažalost, Senat danas ne predstavlja središnje mjesto razborite, otvorene i argumentirane rasprave koja bi trebala osiguravati najbolja rješenja za napredak, razvoj i budućnost Sveučilišta. U Senatu danas vlada veliko ozračje straha zbog kojeg najveći dio njegovih članova šuti”, piše Paar u pismu ostavke. Odluke se na Senatu, objašnjava dalje, donose automatizmom, nekritički i bez bilo kakve rasprave “neovisno o tome koliku štetu neke odluke donose funkcioniranju, razvoju i ugledu Sveučilišta”.

Institucionalno nasilje umjesto dijaloga

Kao primjer takvih, štetnih odluka, Paar navodi neprihvaćanje plana rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta (op.a radi se o odbijanju programa profesora Nevena Jovanovića) i potvrđivanje odluke rektora o suspenziji uprave Filozofskog fakulteta. “Riječ je o osjetljivim pitanjima s dalekosežnim posljedicama za Filozofski fakultet i Sveučilište u Zagrebu u cjelini, koje je trebalo rješavati slijedeći akademska načela nepristranosti, dijaloga i tolerancije, a ne institucionalnog nasilja i demonstracije nadmoći”, piše profesor PMF-a.

Dodaje i kako je rektor Boras, prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem, ukinuo akademsku demokraciju koja pretpostavlja pravovaljanu raspravu “propisanu Statutom Sveučilišta u Zagrebu, članak 22, stavak 2”. Paar ističe kako je pravovaljana rasprava od posebne važnosti jer samo argumentiranim dijalogom i iznošenjem različitih mišljenja te relevantnih informacija članovi Senata donose odluku o tome kako će glasati.

Razgovor o izlasku sa Sveučilišta

“U tom smislu razvidno je da rad Senata na 8. 9. i 11. sjednici Senata u akademskoj godini 2019./2020. nije proveden sukladno Statutu jer članovi Senata nisu imali priliku pravovaljano raspravljati, postavljati pitanja i sučeljavati mišljenja, pa je zbog takvog ozbiljnog narušenja akademske demokracije upitna i regularnost svih odluka donesenih na tri navedene sjednice Senata”, smatra profesor i napominje kako su članovi Senata zadnjih mjeseci više puta upozoravali da je održavanje sjednica bez provedene rasprave neprihvatljivo.

Paar je, kako piše, osobno pozvao rektora “da uskladi rad Senata sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu i omogući održavanje pravovaljane rasprave na sjednicama Senata”. Rektorov odgovor, ističe, nije zaprimio, a sjednice Senata se i dalje održavaju “bez mogućnosti pravovaljane rasprave, iako postoje brojna rješenja za njezino održavanje elektroničkim putem na daljinu”. U takvim okolnostima ne vidi smisao niti mogućnost daljnjeg obnašanja dužnosti člana Senata Sveučilišta.

Zaključuje mišljenjem da bi njegov, Prirodoslovno-matematički fakultet trebao raspraviti želi li i dalje biti “dio ovakvog Sveučilišta ili je potrebno zajednički s drugim zainteresiranim fakultetima tražiti nova rješenja izvan Sveučilišta u Zagrebu”, napisao je profesor Nils Paar.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu