Politika & Kriminal

Profesori Filozofskog jutros su iz protesta glasno lupali, ne sviđa im se način na koji moraju birati novog dekana

Borasov prorektor koji je privremeno na čelu FF-a, organizirao je važnu sjednicu Vijeća na neobičan način - u dva dijela

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu opet je burno. Naime, za danas je sazvana sjednica Fakultetskog vijeća, krovnog tijela fakulteta, na kojoj su tri kandidata za novog dekana ili dekanicu trebali predstaviti svoje programe; Vijeće bi potom glasalo o suglasnosti na te programe. Međutim, privremeni v.d. dekana Miljenko Šimpraga, prorektor i bliski suradnik rektora Damira Borasa, odlučio je sjednicu uživo razlomiti na dva dijela zbog “drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije”.

Podijelio je 90-ak članova Fakultetskog vijeća na dvije skupine i zamislio da troje kandidata za dekana svoje programe danas predstavljaju pred prvom polovicom članova Vijeća, a potom za tjedan dana pred drugom polovicom. Šimpragina odluka o parcijalnom održavanju krucijalno važne sjednice jutros je naišla na izniman otpor okupljene prve polovice članova Vijeća. Nisu, naime, pristali da se sjednica održava po grupama u rasponu od tjedan dana i u znak protesta u najvećoj, dvorani D7 Filozofskog više od sat vremena lupali su dlanovima po klupama.

Profesori protestiraju lupkanjem po klupama

Za vrijeme protestiranja članova Vijeća lupkanjem, sve mahom profesora Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Šimpraga se prema Telegramovim informacijama povukao u dekanat. Za to je vrijeme jedan od kandidata za dekana, profesor Tomislav Galović, sjedio za katedrom i čekao svoj red za predstavljanje programa. Radi se o kandidatu čiji se dekanski program u fakultetskim krugovima ističe spornim, o čemu je Telegram pisao u ponedjeljak.

Fakultetom, naime, kruži dokument u kojem se nalazi opsežna usporedna analiza; iz nje proizlazi da su znatni dijelovi programa profesora Galovića prepisani iz dekanskog programa profesorice Ivane Franić, kojim se 2017. (neuspješno) natjecala za dekanicu Filozofskog.

Upozorenja zbog upitno regularne sjednice

Osim toga, Galović je u ovome času v.d. prodekana Šimpragine uprave i fakultetski krugovi njegovu kandidaturu označavaju kao onu koja dolazi iz kruga rektora Borasa i prorektora Šimprage. Preostalih dvoje kandidata za dekana su profesori Renata Geld i Neven Jovanović, koji su još jučer izrazili nezadovoljstvo načinom organizacije današnje sjednice Vijeća.

Šimpraginu odluku o parcijalnom održavanju Vijeća smatraju “lošom i opasnom” jer, ističu, ona otvara mogućnost da se regularnost sjednice dovede u pitanje i ostavlja dojam razbijanja središnjeg tijela upravljanja Filozofskim fakultetom. Još su jučer pozvali Šimpragu da današnju sjednicu održi uživo u punom sastavu vijeća, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Nužan dijalog svih sa svima

“Izbor dekana ne ulazi u ‘društvena okupljanja’ već se radi o redovnoj i iznimno važnoj djelatnosti Fakulteta”, upozorili su Geld i Jovanović Šimpragu. Još je nekoliko članova Vijeća, profesora i studentskih predstavnika, jučer reagiralo na, kako tvrde, neadekvatan i statutarno prijeporan način organizacije današnje sjednice. U svojim opaskama ističu kako baš svi članovi Vijeća i kandidati za dekana moraju biti u dijalogu sa svima, radi argumentirane rasprave primjerene akademskoj zajednici i važnom zadatku izbora dekana.

Upozorili su i kako podijeljenost Vijeća na dvije skupine, kako je to zamislio Šimpraga, dovodi i do problema računanja kvoruma na sjednici. “Radi li se o dva Vijeća sa dva kvoruma? O dva Vijeća s jednim kvorumom? U tom slučaju; treba li i svaki dio u odnosu na sebe samoga imati kvorum ili jedan dio Vijeća može kompenzirati drugi?”, stoji u jednoj od primjedbi. Pobunili su se i studentski predstavnici raspoređeni u drugu skupinu Vijeća, koja bi predstavljanje programa trebala saslušati tek za tjedan dana.

Šimpraga otklonio mogućnost online sjednice

“Smatrate li da dio vijećnika koji su dobili poziv za prvi dio sjednice može i treba donijeti valjanu odluku o programima bez sudjelovanja studenata u raspravi?”, upitali su studenti u svojim primjedbama na način organizacije ove krucijalne sjednice. Današnja razlomljena sjednica u finalu nije održana, a profesori su Šimpragi urudžbirali zahtjev za održavanjem sjednice u punom sastavu Vijeća. U tom zahtjevu nisu specificirali treba li se ona održati uživo ili online, no traže da se Vijeće svakako cjelovito sastane.

S obzirom na ograničenje Stožera civilne zaštite o okupljanjima do 50 ljudi, kao i s obzirom na veličinu Vijeća FF-a, sjednica na daljinu u cjelovitom sastavu i u realnom vremenu nameće se kao logično rješenje. Međutim, još je uoči današnje sjednice Šimpraga kazao kako online sjednica nije moguća jer “može imati tehničkih poteškoća koje bi nekom/nekim kandidatima mogle onemogućiti iste uvjete koji ima/imaju drugi kandidati”.

Podsjetimo i kako je postupak izbora novoga dekana Filozofskog fakulteta konačno pokrenut sredinom rujna, nakon što su ranije ove godine, prije isteka mandata, rektor i Senat suspendirali bivšu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić i nakon što još u travnju nisu prihvatili dekanski program profesora Nevena Jovanovića. Rektor i Senat potom su Filozofskom imenovali privremenu upravu na čelu s prorektorom Šimpragom. Revoltirani fakultetski krugovi ovu upravu uporno nazivaju “oktroiranom” i “nametnutom”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu