Politika & Kriminal

Pronađena je smrtno stradala vojnikinja. Što se to događa u HV-u? Ovo je peta smrt u malo više od mjesec dana

Umrla je izvan službe

28.01.2020., Zablace - Pripreme za nastavak potrage za vojim pilotom ciji se helikopter srusio u more izmedju Zablaca i Zlarina. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nova tragedija pogodila je Hrvatsku vojsku. Izvan službe je smrtno stradala pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Riječ je o vojnikinji s područja Vukovarsko-srijemske županije, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Priopćili su i kako je u tijeku kriminalističko istraživanje te da djelatnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja. Ministar Mario Banožić s djelatnicima Ministarstva i Hrvatske vojske izrazio je sućut obitelji preminule pripadnice Oružanih snaga, objavio je MORH.

Šesta smrt pripadnika OSRH-a u više od mjesec dana

Ovo je peti slučaj smrti pripadnika vojske u nešto više od mjesec dana. Prije tri dana pronađen je smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga u Zagrebačkoj županiji, a tjedan dana prije pronađen je smrtno stradali vojnik na području Varaždinske županije. Sedam dana prije toga u prometnoj nesreći kod Vrbovca smrtno stradao pripadnik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske

Oko mjesec dana ranije, u razmaku od dva dana pronađena su dva smrtno stradala vojnika. Pripadnik oružanih snaga pronađen je 10. lipnja na području Bjelovarsko-bilogorske, dok je dva dana prije toga na području Zagrebačke županije pronađen smrtno stradali dragovoljni ročni vojnik.

Provodi se psihološko testiranje svake tri godine

Zbog tragičnog niza preminulih vojnika poslali smo upit MORH-u. Dobili smo neodređeni odgovor u kojem stoji kako su u postrojbama OSRH-a raspoređeni vojni psiholozi kojima je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

“Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni”, rekli su iz MORH-a.

Istaknuli su kako se za prijem u djelatnu vojnu službu provodi psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine. MORH je naglasio kako je prevencija izvanrednih događaja zadaća svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske. “Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva”, poručili su.

‘Vojnici nisu imuni na posljedice pandemije’

Iz MORH-a su napomenuli kako prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine kada je u “Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000”, naveli su iz Ministarstva obrane.

Dodali su kako pandemija Covida-19 iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. “Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju”, poručio je MORH.

Naglasili su kako vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica, ali da u 2021. dolazi do smrtnih slučajeva pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Hrvatskoj vojsci.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu