Politika & Kriminal

Pronađeno tijelo i drugog radnika iz Hidroelektrane Dubrovnik, za trećim se još traga

Još uvijek se ne zna što je uzrok požara koji je buknuo jučer ujutro

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat 10.01.2019., Hidroelktrana Plat, Plat, Zupa dubrovacka - Eksplozija i pozar u hidroelktrani Plat. Nacelnik policije Ivan Pavlicevic potvrdio je da je u odvodnom kanalu pronadjeno bezvotno tijelo jednog od trojice nestalih radnika hidroelektrane kojeg su ronioci izvukli na povrsinu. Za drugom dvojicom jos se traga.
Pozar u hidrocentrali Plat je ugasen. Pretpostavlja se da je uzrok pozara tehnicke naravi, a o uzroku ce vjestacenje provesti centar Ivan Vucetic. Sva trojica djelatnika za kojima se traga su s podrucja Dubrovnika. 
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Koordinirana, opsežna pretraga kopna i mora na dubrovačkom području kako bi se pronašao treći radnik Hidroelektrane Dubrovnik, trajala je cijelu noć od četvrtka na petak, a intenzivirala se u ranim jutarnjim satima, no za sada bez rezultata, izvijestila je u petak dubrovačka policija. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila.

U četvrtak navečer oko 21.50 sati na obali mora u Cavtatu u Konavlima, na predjelu Ključice, pronađeno je beživotno tijelo drugoga nestalog radnika Hidroelektrane Dubrovnik. Tijelo prvoga nestalog radnika pronađeno je u tunelu hidroelektrane u četvrtak oko 14 sati. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a potraga je usmjerena na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas.

Na sceni su ronioci specijalne policije

“U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta”, objasnio je Pavličević. Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, a oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo prvog nestalog, a oko 21.50 u Cavtatu i drugog.

Pred vatrom se sklonili u kanal

“Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom”, kazao je tada Pavličević novinarima. Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

“U tijeku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište”, rekao je Pavličević. Načelnik Pavličević novinarima je tijekom dana rekao da su zaposlenici hidrocentrale bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. “Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji”, naglasio je.

Uzrok požara nepoznat

Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji”, naglasio je tada. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat. Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu