Politika & Kriminal

Pronašli smo prijetnju smrću za koju ministar kaže da ga neće ušutkati: 19-godišnjak mu pisao ‘ubit ću te kao zeca’

Govoreći kako mu prijete interesne skupine ministar zdravstva upozorio je javnost: 'postoji i presuda zbog prijetnji smrću koje sam primio'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić stavio je mandat na raspolaganje nakon medijskih o problematičnim prijavama imovine i njihovom netransparentnom financiranju. Spominjao je pri tome nekakve interesne skupine koje su se urotile protiv njega, prozivajući ih za orkestrirani napad. Govorio je i o prijetnjama koje prima. Njih se kaže ne boji, jer boji se samo Boga. Novinare je upozorio i na činjenicu da postoji i presuda zbog prijetnji smrću koje je primio.

S obzirom na to da gospodin Kujundžić nije iznio detalje, ispitali smo o čemu se radi i pronašli presudu na koju se pozvao.

Reakcija na ministrovo stopiranje liječenja

Dakle, evidentno je da je ministar mislio na slučaj 19-godišnjaka iz Rijeke, izvjesnog Tomislava Ponjevića, koji mu je prijetio na Facebooku. Kada je 21. prosinca 2017. objavljeno da je ministar Kujundžić stopirao liječenje djevojčice Ane Rite Puljić iz Stoca, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, Ponjević je burno reagirao. Poslao je ministru poruku da će ga ubiti.

Evo što je točno napisao: “Slušaj me, ubit ću te ko zeca, kako te nije sram stopirati liječenje… samo ćeš nestati”. Bilo je tu još i prostota i uvreda na ministrov račun.

Sve je to, prema optužnici što ju je protiv Ponjevića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, izazvalo e kod gospodina Kujundžića osjećaj straha i osobne ugroženosti.

Uhićenje mladića zbog prijetnje ministru

Tog 19-godišnjaka je već dva dana kasnije policija identificirala i uhitila. To i nije bilo posebno teško budući da je ministru prijetio sa svog mobitela dok se nalazio u obiteljskoj kući.

Iako je tužiteljstvo tražilo i da ga se zadrži u istražnom zatvoru kako prijetnju ne bi realizirao, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci pustio ga je na slobodu uz mjere opreza. Nije smio više ni na koji način kontaktirati s ministrom zdravstva, te se morao jednom tjedno javljati policiji.

Novi moment u slučaju bolesne djevojčice

Naknadno je Kujundžić ipak odobrio liječenje male Ane Rite. Pravdao se kako prvotno nije znao sve okolnosti njezine bolesti. U to vrijeme roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije masovnim prosvjedima tražili su da se djeci omogući korištenje skupog lijeka spinraza.

Ova djevojčica danima je ležala u Kliničkom bolničkom centru Rebro, a za njezino liječenje još tijekom studenog 2017. prikupljeno je gotovo 2,7 milijuna kuna. Unatoč tome, Kujundžić u prvi mah nije dozvolio da Ana Rita dobije spinrazu.

Što se događalo u procesu zbog prijetnji

Sudski proces protiv Tomislava Ponjavića vođen je na Općinskom sudu u Rijeci. Teretilo ga se za prijetnju upućenu službenoj osobi koja obavlja javnu vlast. U pitanju je dakle bio kvalificirani oblik ovog kaznenog djela, budući da je prijetio ministru u hrvatskoj Vladi. Zakon za to propisuje sankciju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom Ponjavić je proglašen krivim bez obzira što je prijetnju napisao na društvenoj mreži, revoltiran ministrovim stopiranjem liječenja bolesne djevojčice. Sud je ocijenio da je doista u pitanju dovoljno ozbiljna prijetnja zbog koje je mladić osuđen na osam mjeseci zatvora. Kako se svaka kazna do godine dana zatvora može zamijeniti radom za opće dobro i u ovom slučaju to je sud učinio.

No, Ponjavić na presudu ima još pravo uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud. S Općinskog suda u Rijeci potvrđeno nam je kako presuda još uvijek nije pravomoćna.

Nastavite čitati