Pronašli smo važnu presudu: ako roditelj ne plaća alimentaciju, to po zakonu moraju učiniti baka i djed

Iako je u dobrim odnosima s roditeljima bivšeg supruga, ipak ih je tužila

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Kada vam bivši suprug ne plaća alimentaciju za djecu, ignorira sudske presude, a ovrhu bezuspješno pokušavate provesti, ipak ima načina da ipak do novca potrebnog za uzdržavanje djece – tužite njegove roditelje.

To je učinila i žena koja se sa suprugom rastala još 2010. godine, a sada je prestao plaćati alimentaciju. Tužbu je podnijela u ime svoje maloljetne djece o kojoj bi otac, bez obzira što više ne živi s njima, trebao još uvijek financijski skrbiti. A tužila je njegove roditelje, baku i djeda svoje djece, te na kraju, doduše još nepravomoćno, dobila presudu u svoju korist.

Baka i djed moraju podmiriti dio iznosa što ga njihov sin nije platio za svoju djecu – svaki po 200 kuna mjesečno – i to za period od početka prosinca prošle do kraja ožujke ove godine. Doduše, djeca su tužbom tražila veći iznos, svaki po gotovo tisuću kuna mjesečno, no sud to nije prihvatio.

Ostavio joj i rate kredita

Kako proizlazi iz presude, otac je već ranije dobio obvezu plaćanja alimentacije, i to ukupno 2.600 kuna mjesečno. Budući da svoje obveze nije podmirivao, u međuvremenu je i kazneno osuđen, a majka je pokušala realizirati ovrhu. No, nezaposleni bivši muž, koji nema drugih prihoda ni imovine, ostavio ju je praznih ruku. Da stvar bude financijski još teža, bivši suprug joj je ostavio i rate kredita, iako je obvezu njegove otplate preuzeo on.

“Tuženici su sukladno odredbi Članka 216. Obiteljskog zakona dužni plaćati uzdržavanje maloljetnih unuka ako to ne čini njihov sin. Budući da djed dobiva plaću, a baka penziju, mogu doprinositi uzdržavanju unuka”, stoji u presudi Općinskog suda.

No, baka i djed nisu tako lako pristali na plaćanje dijela alimentacije. Podsjetili su sud da su i sami skromnih financijskih mogućnosti, a imaju i ovrhe koje im sjedaju na primanja.

Baka se požalila i da boluje od angine pektoris te da ima ugrađene stentove pa na lijekove troši 120 kuna mjesečno. Stanuju doduše u vlastitoj kući, no još uvijek je otplaćuju.

Darivali unuke

“Unuci kod nas provode svaki drugi vikend. Svakog darujem za rođendan, Uskrs, Sv. Nikolu i Božić, obično po 300 kuna. I tijekom godine im nekoliko puta damo po 100-200 kuna, otkidajući od vlastitih egzistencijalnih potreba. Nekoliko dana godišnje unuci s bakom provedu i na moru”, odgovorili su baka i djed na snahinu tužbu zamjerajući joj zašto nije sve mirno riješila s obzirom da su u dobrim odnosima.

09.02.2011., Dubrovnik - Zaljubljeni djecak i djevojcica na plazi. ilustracija. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Baka i djed su djecu vodili i na more, ali majka je tražila još PIXSELL/PIXSELL

“Ne odobravamo postupke svog sina, sram nas je zbog toga, ali ako ćemo mi morati plaćati alimentaciju umjesto njega to će nam dodatno ugroziti već ionako narušenu egzistenciju i zdravlje”, žalili su se baka i djed sutkinji.

No, majka nije odustala od tužbe upozorivši sud da je njezin bivši suprug radni odnos raskinuo sporazumno i to tijekom ovog procesa, zbog čega sumnja da je želio zavarati sud da nema prihode.

Zakonom određena obiteljska solidarnost

Donoseći presudu sud je podsjetio da je “zakonsko uzdržavanje određeno na načelu obiteljske solidarnosti, osobite zaštite prava djeteta na uzdržavanje, određivanja uzdržavanja prema potrebama primatelja i mogućnostima davatelja uzdržavanja i pravednosti”.

“Ukoliko roditelji ne ispunjavaju svoju obvezu uzdržavanja ili ih iz određenih razloga ne mogu ispunjavati, primjenom načela obiteljske solidarnosti dolazi se i do bake i djeda kao predviđenih supsidijarnih obveznika na davanje uzdržavanja unuka.”

Inače, po podacima Ministarstva socijalne politike i mladih za dijete od 7-12 godina mjesečna alimentacija iznosi 1.106 kuna.

umirovljenici
Baka i djed morat će plaćati dio alimentacije svojim unucima PIXSELL/PIXSELL

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2042 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program