Politika & Kriminal

Prosječan životni vijek Amerikanaca pao je najviše od II. svjetskog rata. Pandemija nije jedini razlog

Prosječan životni vijek Amerikanaca prošle godine pao je sa 78.8 godina na 77.3

A woman has a PCR test for the novel coronavirus at a medical laboratory in Paris amids the Covid-19 pandemic on September 4, 2020. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
FOTO: AFP

Životni vijek u SAD-u je u 2020. pao za godinu i pol, najviše od Drugog svjetskog rata, objavili su zdravstveni dužnosnici. Podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazali su da je prosječan životni vijek Amerikanaca prošle godine pao sa 78.8 godina na 77.3 , prenosi u srijedu BBC.

Pad iz 2020. godine najveći je godišnji pad od II. svjetskog rata, pokazuju podaci. Glavnim krivcem za pad istraživači smatraju pandemiju covida-19, kao i rekordno visoku smrtnost od droge.

Novi rast zaraženih

Podaci su pristigli uslijed ponovnog rasta zaraženih covidom-19 u zemlji. U porastu je i broj hospitaliziranih, a dnevni broj umrlih gotovo 50 posto viši nego prošli tjedan. Od početka pandemije umrlo je više od 600 tisuća Amerikanaca.

Izvješće CCD-ovog Nacionalnog centra za zdravstvene statistike (NCHS) pokazalo je da je ukupno prosječna dob od 77.3 godine najniža od 2003. Dužnosnici su prošli tjedan objavili da je smrtnost od predoziranja porasla za gotovo 30 posto u 2020., dosegnuvši rekordnu brojku od više od 93 tisuće osoba.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu