Politika & Kriminal

Prošle su dvije godine od ubojstva socijalnih radnika, sustav je i dalje u kaosu. Danas su predali novu tužbu

Kada će početi reforma koju je najavio Aladrović?

Danas su dvije godine od ubojstva socijalne radnice i pravnika u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Ubio ih je Andrija Drežnjak, muškarac kojemu je prije ubojstava oduzeta poslovna sposobnost. Nakon toga je socijalna radnica Blaženka Poplašen, po službenoj dužnosti imenovana njegovom skrbnicom.

Drežnjak joj je u prostorijama Centra pucao u glavu i ubio je na mjestu, a pravnika Ivana Pavića ranio. On je nakon desetak dana preminuo u osječkoj bolnici. Na godišnjicu tih stravičnih ubojstava, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš i odvjetnica Ana Čolić predaju prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti članka 247. stavak 6. i 7. Obiteljskog zakona.

Prema tim člancima Centar za socijalnu skrb imenuje zaposlenika centra iz stručnih redova skrbnikom osobe kojoj je oduzeta poslovna sposobnost. Sporno im je to što za imenovanje skrbnikom nije potreban pristanak osobe koju se imenuje. Dakle, socijalni radnik nema pravo glasa oko toga hoće li postati skrbnik osobi kojoj je oduzeta poslovna sposobnost i koja to, vrlo često, odbija. Što može završiti nasilnim situacijama. To je samo dio kaosa u sustavu socijalne skrbi, koji traje godinama, a koji se nije počeo riješavati ni nakon napada u Đakovu. Nažalost, to nisu bili jedini napadi s kojima su se radnici susreli.

1. Ubojstva u Đakovu

Do ubojstava u đakovačkom Centru za socijalnu skrb došlo je oko podneva 9. srpnja 2019. godine. Tada je socijalna radnica Poplašen ubijena, dok je pravnik Ivan Pavić teško ranjen i prevezen u bolnicu. Tamo je kasnije preminuo.

Kada je, gotovo godinu dana kasnije, počelo suđenje Drežnjaku, on je rekao da se ne osjeća krivim. Tamo je svjedočila kolegica ubijene poplašen, Ljubica Zovko koja je rekla da je Drežnjaku to bio drugi dan zaredom da dolazi u Centar.

“Imao je papir i kolega Ivan s kojim je dijelila sobu je razgovarao s njim. Odjednom sam čula i vidjela pucanj. Pucao je u sljepoočnicu iz velike blizine. Iznenađujuće je bilo. Ivan je ostao ležati u krvi. I dalje mi je živa slika događaja iako je želim zaboraviti. Imao je pištolj. bilo je nestvarno kao na filmu”, svjedočila je Zovko.

2. Premijer i ministrica obećavali promjene

Nakon stravičnog napada, došlo je do sastanka premijera i tadašnje ministrice Murganić s predstavnicom socijalnih radnika. Izašli su pred medije, a ministrica je upozorila da su socijalni radnici konstantno u opasnosti, pa su tako i tog dana zabilježeni incidenti. Plenković je tada najavio “poboljšanje sustava”, odnosno izmjene Kaznenog zakona kojima će se socijalnim radnicima osigurati status službenih osoba čime će se ovakve situacije smanjiti.

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika, koja danas pokreće postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom jučer su poručili kako je premijer Plenković 2019. obećao da će riješiti tri goruća problema u socijalnoj skrbi: sigurnost radnika u sustavu socijalne skrbi, status službene osobe i smanjenje ovlasti. Prva dva problema su, kažu, ispunjena, dok pitanje preširokih ovlasti nije ni dotaknuto.

3. Napad u Ivanić Gradu

Ove godine je Hrvatsku potresao slučaj malene Nikoll, a nedugo nakon njega došlo je do izdvajanja djece iz jedne obitelji u Ivanić Gradu. Kada je saznao za to, 26-godišnji muškarac, otac te djece, uništio je inventar i napao zaštitarku centra za socijalnu skrb, nakon čega je pritvoren.

“Stručni tim za obiteljsko-pravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. Majci je izrečena mjera, nakon čega je otac djeteta ušao u Centar s namjerom nasrtaja na stručne radnike u čemu ga je spriječila zaštitarka Centra”, poručili su tada iz Ministarstva. Dodali su da je ozlijeđena zaštitarka.

4. Napad u Kaštelima

Nedugo nakon ovog napada, 15. travnja, su trojica muškaraca napala i ozlijedila radnike lokalnog centra za socijalnu skrb. Prema riječima ravnatelja Ante Bjaževića, do napada je došlo kada su socijalni radnici otišli osobama koje su ih napale.

“Otišli su kod njih kući i došlo je do eskalacije. Muškarac ih je potjerao iz kuće i rekao da im on neće nikamo ići. Fizički je napao kolegu radnika i gurao ga niz stepenice, udario ga je nogom u nogu. Kolega je stao između kolegica i muškarca, da ih zaštiti, ali uspio je radnici zavrnuti ruku”, ispričao je tada.

Rekao je kako su djelatnici lakše ozlijeđeni, dok je policija objavila da su zatražili zdravstvenu pomoć u obližnjem Domu zdravlja. Ravnatelj Bjažević požalio se na sve teže uvjete rada socijalnih radnika. “Ovo je već hajka. Sve eskalira, od svega što se dogodilo u Novoj Gradiški, Ivanić-Gradu, Omišu, a sada i u Kaštelima. Posao je sada posebno težak, ali nadam se da će se to uskoro smiriti”, zaključio je.

5. U travnju predstavljen plan reforme

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom predstavio je javnosti plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi u travnju ove godine.

Najavio je zapošljavanje 200 novih stručnjaka u sustavu u kratkom roku, dok je procjena da je potrebno bar njih 500. Kao drugi korak naveo je promjene Zakona o socijalnoj skrbi.

6. Na koje probleme najviše ukazuju?

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi organizirao je u travnju ove godine prosvjed. Stajali su u tišini ispred svojih ustanova diljem zemlje, želeći tako upozoriti na brojne probleme u sustavu. Sindikalna povjerenica i članica Središnjeg odbora Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Božena Horvat Alajbegović tada je rekla da oni godinama upozoravaju na probleme.

Kao glavne je istaknula potkapacitiranost sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom te problem nametnutog skrbništva. Horvat Alajbegović navela je da u sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj nedostaje 1700 stručnih radnika, od čega 700 socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb. Nemaju, rekla je tada, ni adekvatne prostore za rad.

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu