Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Prosvjed vozača Ubera: 'Osjećamo se kao digitalni robovi'

Uberovci su održali presicu. Tvrde: 'Ne možemo stupiti u kontakt s kompanijom. Nismo dobili objašnjenje zašto novac kasni i kada će biti uplaćen'

FOTO: Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske (Facebook)

Jutros su u Zagrebu i okolici štrajkali vozači Ubera i to zato što im kasne plaće. Plaća koja je trebala sjesti prošlog utorka isplaćena je jutros, a iz Ubera su tijekom vikenda tvrdili da je do kašnjenja došlo zbog greške u sustavu lokalne banke. Uberovci su svejedno jutros do 10 sati nastavili sa štrajkom kojeg je organizirao Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske. U 10 sati se medijima obratila tajnica Sindikata Iva Filipović.

Filipović je rekla da kako su se na štrajk odlučili jer su procijenili da se odmah mora reagirati. Apelirali su prema Uberu da se solidariziraju s njima. “Žao nam je da je moralo doći do blokiranja aplikacije, ali mi smo u takvom odnosu da se osjećamo kao digitalni robovi”, rekla je ispred sjedišta Ubera u Hrvatskoj.

Dodala je kako Uber stalno naglašava da su im vozači partneri, da su socijalno osviješteni i brinu za zajednicu. “Kako onda ne možemo stupiti u kontakt s njima? Nismo dobili objašnjenje što se događa, zašto novac kasni i kada će biti uplaćen”, kazala je pa dodala da su novci ipak uplaćeni danas.

‘Ne možemo razgovarati ni s jednom fizičkom osobom’

Kazala je kako su nastavili s bojkotom do 10 sati da bi Uberu poslali poruku. “Mi nažalost ne možemo razgovarati s niti jednom fizičkom osobom iz Ubera”, rekla je pa dodala da se ovo može dogoditi s bilo kojom drugom digitalnom platformom, ne samo Uberom. Ispričala je i kako se vozači u Zagrebu u najboljem slučaju mogu sastati sa studentom koji može riješiti neke osnovne probleme u aplikaciji. “Vozači iz ostatka Hrvatske mogu dobiti samo sastanak putem interneta”, dodala je.

“Žao mi je jer se nitko iz Ubera nije pojavio, nadali smo se da će izaći netko od nadležnih i objasniti nam što se događa”, rekla je i kazala kako to govori dovoljno o Uberovoj tvrdnji da su im vozači zapravo partneri. Na pitanja novinara je rekla da se bojkot osjetio i da su korisnici čekali duplo više na vožnju kao i da su vožnje bile duplo skuplje. “Teško je reći ali iskustvo poručuje da velik broj vozača koji bi inače bio na cesti, danas tamo nije bio”, rekla je.

Novinari su je pitali i koliko vozača u Hrvatskoj ima Uber na što je ona odgovorila kako to može odgovoriti samo Uber. Rekla je i kako su oni novi sindikat čije članstvo raste, iako su svjesni toga da ljudi u Hrvatskoj strahuju od sindikalnog udruživanja. Dodala je ipak kako neke probleme poput ovog s plaćama mogu riješiti samo ako djeluju skupa.

‘Ako Uber ne plati meni, ja ne mogu platiti davanja’

Pojasnila je i kako je problem u tome što je ona, primjerice, što se države tiče, samozaposlena osoba kojoj je Uber partner. “Ako Uber ne plati meni, ja ne mogu platiti davanja državi koja sam dužna platiti”, kazala je. Rekla je kako je važno regulirati to područje kako bi dobili radnička prava.

Novinarima je rekla i kako oni dijalogom žele riješiti problem s Uberom te dodala da blokada cesta nije opcija. Uvjerava da građanima ne žele otežati kretanje. Na kraju je dodala i kako je sutra dan za isplatu sredstava kao i da se nada da neće doći do kašnjenja.

Posted by Sindikat radnika digitalnih platformi Hrvatske on Monday, October 18, 2021

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više