Prosvjedi diljem Indije zbog zbog novog zakona o državljanstvu koji diskriminira muslimane. Ima mrtvih

Prosvjedi su se proširili na studentske kampuse diljem zemlje, policija je nasilna

ZADNJA IZMJENA: pro 16, 2019
Foto: AFP

Prosvjedi zbog novog zakona o državljanstvu koji ga veže uz vjersku pripadnost proširili su se u ponedjeljak na studentske kampuse diljem Indije dok kritičari istovremeno prozivaju vladu premijera Narendre Modija da nastoji progurati stranačku agendu koja je u suprotnosti s Indijom kao sekularnom republikom.

Dodatni bijes protiv Modijeve hinduističke vlade podgrijale su optužbe za policijsku brutalnost prema studentima muslimanskog sveučilišta Jamia Islamia u nedjelju. Prema optužbama, policija je upala na kampus u samom središtu New Delhija i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala studente.

U tom je sukobu ozlijeđeno najmanje 100 ljudi, a stotine aktivista je u nedjelju navečer prosvjedovalo ispred sjedišta policije zbog primjene sile i uhićenja studenata.

 

U sukobima poginulo najmanje dvoje ljudi

Slični prizori su viđeni i na muslimanskom sveučilištu Aligarh u sjevernoj državi Utar Pradeš, ali su najžešči prosvjedi u proteklih nekoliko dana održani u sjeveroistočnoj državi Asam gdje je razbješnjela gomila palila zgrade i željezničke postaje, gnjevna što će novi zakon omogućiti tisućama imigranata iz Bangladeša da postanu zakoniti građani. U tim je sukobima poginulo najmanje dvoje ljudi.

Za novi zakona o državljanstvu muslimanske manjine tvrde da je diskriminacijski. Indijska vlada tvrdi da pokušava zaštiti vjerske manjine od progona iz okolnih zemalja, a koji su doselili u Indiju prije 2015. Novi zakon nudi indijsko državljanstvo pripadnicima šest manjinskih vjerskih skupina iz susjednog Bangladeša, Pakistana i Afganistana, ali se ne odnosi na muslimane.

Tvrde da pomažu manjinama u susjednim zemljama

Spomenuti bi zakon o državljanstvu tako olakšao put ka naturalizaciji hindusima, kršćanima, sikhima, budistima, parsima ili džainistima koji su doselili iz susjednih država, ali ne i primjerice muslimanima iz etničke skupine Rohindža koji su protjerani iz susjednog Mianmara.

Modijeva vladajuća stranka Bharatiya Janata odbacuje optužbe za vjersku predrasudu, ali ponavlja da se protivi popuštanju jednoj zajednici. Stranka ističe da novi zakon ima za cilj pomoći manjinskim skupinama koje se u tri susjedne muslimanske zemlje suočavaju s progonima.

U planu novi prosvjedi na nekoliko sveučilišta

Modi je na skupu u nedjelju kazao da je parlament usvojio novi zakon i da nema povratka natrag. Ta je odluka, poručio je, “1000 posto ispravna”. Prosvjedi su u ponedjeljak održani na Indijskom institutu tehnologije i Tata Institutu društvenih znanosti u Mumbaju, a planiraju se prosvjedi i i na sveučilištu Bombaj te u gradu Bengaluru na jugu zemlje.

Potporu studentima su dale i neke zvijezde Bollywooda, poput glumice Konkone Sen Sharma te redatelji Mahesh Bhatt i Anubhav Sinha. Glavni tajnik indijske Komunističke stranke D. Raja je kazao da “zemlja gori te da vlada od ustava radi smijuriju”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program