Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Prosvjedi za Norca, šatorašenje, razbijanje ćiriličnih ploča. Zaista nam ne fali desnih radikala koje je stvorio HDZ

Donosimo redoviti pregled najvažnijih događaja tjedna

14.09.2013., Vukovar - Oko tisucu prosvjednika nezadovoljnih uvodjenjem dvojezicnih ploca u Vukovaru okupilo se danas u podne na parkiralistu hotela Dunav te su nakon toga prosetali gradskim ulicama. rPhoto: Goran Ferbezar/PIXSELL
FOTO: Goran Ferbezar/PIXSELL

Iza nas je tjedan koji je počeo izbacivanjem Viktora Gotovca iz SDP-a i otkrićem da je radikalizirani mladić na prosvjed ispred HDZ-a došao s Molotovljevim koktelima. Potom Milanovićevim novim proklizavanjem oko Srebrenice i druženjem s Dodikom i očitim krajem Spaladium Arene.

Nastavio se s beogradskim Europrideom, novim relativiziranjem postojećih granica u regiji i proslavom 25. godišnjice utemeljenja GONG-a te peticijom Hrvatskog novinarskog društvo kojom se traži ozbiljna istraga oko Matijanićeve smrti, ali i fašističkim pozdravima BBB-a u Milanu.

Viktor Gotovac

Ispostavilo se na kraju da je bio prolaznik u SDP-u, a vrlo vjerojatno i u politici. Je li na koncu u čitavu priču ušao naivno, jesu li ga obmanuli ili je možda nešto treće u pitanju, od proteklog tjedna više nije ni bitno, jer Viktor Gotovac, ne samo što više nije glavni čovjek zagrebačkog SDP-a, nego je i izbačen iz te stranke. Sve zbog toga što je raskinuo koaliciju s Možemo.

I u pravu su oni analitičari koji tvrde da su te dvije stranke osuđene jedna na drugu, kao što je bilo očito i da koalicija u Zagrebu ne funkcionira. No, Gotovac je bio Grbinov izbor, kojeg se čelni čovjek SDP-a sada odrekao, a s Titovom bistom ili bez nje, pomaloje tužno da zagrebačke gradske vlasti nemaju hrabrosti vratiti ime Titovog trga koje je iz revizionističkih pobuda i zbog političke trgovine uklonjeno.

Molotovljev koktel

Ako postoji rašireno uvjerenje u javnosti kako su desni radikali s Molotovljevim koktelima nešto novo, ovdje ih treba razuvjeriti. Jer su desni radikali bili spremni nasilno rušiti vlast i na prosvjedu za Mirka Norca na splitskoj Rivi i sa šatorom i plinskim bocama u Savskoj i na prosvjedu protiv ćiriličnih ploča u Vukovaru i kad su se zabarikadirali u crkvi na Markovom trgu.

Jedina razlika s ovim danas je što je to tada bilo masovno i što su dolazili iz utjecajnih slojeva društva, a ovo sada nije, kao i što je u većini tadašnjih slučajeva bilo usmjereno protiv SDP-a.

Spaladium arena

Splitska Spaladium arena, taj isforsirano PR-ovski projekt Sanaderovog doba za potrebe rukometnog prvenstva i predizborne kampanje, zbog koje je ostala neobnovljena velika dvorana na Gripama, a Grad Split neodgovornošću vlastitih gradonačelnika zamalo upao u dužničko ropstvo, će izgleda konačno otići u stečaj.

I bez obzira na to što je taj projekt od početka bio opsjenarski, sad kad je već izgrađena i zaživjela, tragično bi je bilo pustiti da propadne.

Vučić-Dodik-Porfirije

Trojac Vučić-Dodik-Porfirije, odnosno prva reprezentacija ‘srpskog sveta’, okupio se na postavljanju kamena temeljca za dionicu autoputa između Bijeljine i Sremske Rače, prilikom čega je Porfirije mantrao nešto o promjenjivosti granica. I uzalud sav ovaj proizvedeni užas, od kojeg se na kraju krajeva ni Srbi iz Hrvatske neće nikada oporaviti, tko o čemu, srpski nacionalisti o promjenama granica.

Beogradski Europride

Da ne ostane na tome, pobrinula se okolnost da je ove godine Beograd bio zadužen za organizaciju Europride-a, što se pokušalo spriječiti litijama, Porfirijevim sramotnim porukama, nasilnim huliganskim napadima i pokušajem države da zabrani povorku, od čega na kraju nije bilo ništa.

Povorka je održana, nasilja je bilo, desetine su uhapšene, beogradski Pride nije nikad bio posjećeniji, Vulin je opet skakao sam sebi u usta, a Aleksandar Vučić je dobio još jednu poruku kako je neodrživo sjediti na više stolica.

Milanović-Dodik-Srebrenica-Izetbegović

Da pak ne ostane sve ni na tome, pobrinuo se Zoran Milanović, koji je prvo na Brdu kod Kranja u neformalnim razgovorima ponovio svoju tezu da u Srebrenici nije bilo genocida, nakon čega je sastančio privatno s Dodikom tri sata, usput svrativši u Jajce gdje je održao jedan od zapaljivih nacionalističkih govora, idealnih da pomogne u kampanji Željku Komšiću i Bakiru Izetbegoviću.

Milanovićev pak privatni sugovornik, Milorad Dodik ovog je tjedna još jednom pričao o tome kako kršćani i muslimani ne mogu živjeti zajedno, na što mu je Izetbegović poručio da slobodno može otići, ako mu se ne sviđa. Dobro je ta zemlja uopće živa, kad vidimo koliko joj nacionalista radi o glavi.

Četvrt stoljeća GONG-a

GONG je pak proslavio 25. godišnjicu, što je vrijedan jubilej jedne od, za razvoj demokracije najvažnijih nevladinih organizacija u Hrvatskoj. Onaj zanos i duh vremena i otpora u kojem je GONG nastajao je nestao, ali slijedio mu je višedesetljetni trud oko poboljšavanja ovog društva, s promjenjivim uspjehom, što pak nije krivnja GONG-a, kojem želimo da dočeka i 50. godišnjicu.

Peticija za Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo je ispunilo obećanje i nastavilo inzistirati na kvalitetnoj istrazi oko odgovornosti za smrt Vladimira Matijanića, sada pokretanjem peticije za novom istragom. Što je hvalevrijedna inicijativa, ali vrlo vjerojatno i uzaludna.

BBB-i u Milanu

I na kraju, ako je netko u međuvremenu zaboravio, Bad Blue Boysi su ga u Milanu podsjetili da je neofašizam i dalje živ i solidno ukorijenjen u nezanemarivom dijelu populacije. Došao je devedesetih, očito da bi i ostao, a država realno nije napravila ništa da ga ukloni ili barem smanji na razinu apsolutne društvene i zakonske nedopustivosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više